Prisiviliokite sėkmę: ką patiekti ant naujamečio stalo?
Per šventes rūpinamės ne tik ypatingomis dovanomis artimiesiems, bet ir norime, jog šventinės vakarienės būtų įsimintinos bei jaukios. Per Kūčias ir Šv. Kalėdas ruošėme tradicinius patiekalus, laikomės papročių. Tačiau ką ant stalo patiekti Naujametį vakarą?
Prekybos tinklo „IKI“ kulinarai pataria eksperimentuoti ir ieškoti naujų skonių, kad naujametė vakarienė būtų išskirtinė.
„Net ir namuose galima sukurti tokią nuotaiką, tarsi būtumėte prabangiame restorane. Tereikia svečius nustebinti paruoštais išskirtiniais patiekalais ir prie jų priderintais gėrimais. Nebijokite eksperimentuoti, naujametį vakarą leiskite savo fantazijai diktuoti sąlygas, išbandykite dar neragautus patiekalus ir į naujus metus įženkite kupini naujų pojūčių“, – pataria prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos centro vadovė Aistė Rasmussen.
Kaip papuošti naujametį stalą?
Visame pasaulyje populiari tradicija Naujųjų metų vakarą puošti tam tikromis ateinantiems metams būdingomis spalvomis. Pagal kinų kalendorių 2016 metai priklauso Ugninei Beždžionei. Jai artimos spalvos yra raudona, geltona, oranžinė, rausva, žalia ir ruda. Šias spalvas raginama naudoti ne tik aprangoje, bet ir dekoruojant naujametį stalą. Raudona spalva puikiai tiks staltiesei ar servetėlėms. Žvakes rinkitės žalias ar kelių spalvų: žalias, oranžines ir sidabrines.
Taip pat pagal kinų kalendorių išskiriamos ir spalvos, kurių šį naujametį vakarą derėtų vengti, jei norite prisišaukti naujiems metams sėkmę: tai vandens elementų ir žemiškos spalvos – visi mėlyni atspalviai bei juoda.
Stalo įrankius ir indus rinkitės tuos, kurių nenaudojate kasdien. Jei turite – valgykite su sidabriniais įrankiais – tikima, jog tuomet kitais metais jūsų namuose niekada netruks maisto.
Ką patiekti ant naujamečio stalo?
A. Rasmussen šiam vakarui rekomenduoja patiekti vištienos patiekalus, tradicija tapusias juodąsias pupeles, kukurūzų duoną, avinžirnių salotas ar iš jų pagamintą humuso užtepėlę bei sūrio rinkinius ir įvairius paštetus, kurie gali būti pagardinti pistacijomis, figomis ar kriaušėmis (receptų pasiūlymus rasite teksto gale). Ji taip pat siūlo ir išskirtinius receptus pagrindiniam patiekalui bei desertui, kurių skonis tikrai nustebins jūsų svečius.
Keptas kalakutas su riešutų ir figų įdaru
Šio patiekalo ingredientai – plačiai vartojami produktai, tačiau toks jų išraiškingas derinys tikrai nustebins kiekvieno gomurį.
Jums reikės:
- kalakuto (jo svoris turėtų būti apie 6 kg),
- 50 g ir 100 g sviesto,
- vienos citrinos ir svogūno,
- 2 skiltelių česnako,
- 3 šakelių rozmarino,
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- 280 g džiūvėsėlių,
- 90 g džiovintų figų,
- 20 g petražolių,
- 45 g riešutų,
- 1 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės.
Gaminimas:
- Keptuvėje ištirpinkite įdarui skirtą sviestą. Sudėkite susmulkintą svogūną ir apkepkite 5 minutes, kol suminkštės.
- Sudėkite susmulkintą česnaką ir kepkite dar 1 minutę. Viską sudėkite į dubenį.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite džiūvėsėlius. Maišydami kepkite, kol jie įgaus auksinį atspalvį.
- Išimkite ir į tą pačią keptuvę sudėkite susmulkintas figas, petražoles, sukapotus riešutus ir sutarkuotą citrinos žievelę.
- Sudėkite į dubenį su svogūnais ir česnakais. Viską gerai išmaišykite.
- Orkaitę iš anksto įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Kalakutą nusausinkite ir prikimškite įdaro. Po krūtinėlės oda suformuokite kišenę ir į ją sudėkite citrinos griežinėlius.
- Aptepkite kalakutą sviestu ir padėkite į kepimo skardą su 250 ml vandens.
- Sudėkite rozmarino šakeles ir uždenkite folija ar kepimo popieriumi. Kas 30 minučių apšlakstykite tirpintu sviestu.
- Kepkite nuo pusantros iki dviejų valandų. Nuimkite foliją ir kepkite dar 45 minutes, kad kalakutas gražiai apskrustų.
Kavos skonio „Panna Cotta“ su šokolado ir romo padažu
Pasak „IKI“ konditerių, Naujiesiems metams sutikti reikia ir svaiginančio deserto – tam puikiai tiks kavos skonio „Panna Cotta“ su šokolado ir romo padažu. Jis neapsunkins – lengva jo tekstūra tiesiog tirpsta burnoje, o padažas su trupučiu romo skoniui suteikia sodrumo.
Jums reikės:
- 600 ml grietinėlės (30 proc. riebumo),
- 1 stiklinės rudojo cukraus,
- 2 valg. š. tirpios kavos,
- 400 ml kokosų pieno,
- 2 arb. š. vanilės esencijos,
- 400 g grietinės (30 proc. riebumo),
- 400 g juodojo kartaus šokolado,
- 4 arb. š. želatinos,
- 100 ml tamsaus romo,
- 2 mėtos šakelių.
Gaminimas:
- Želatiną sumaišykite su romu ir palikite penkioms minutėms išbrinkti.
- Sumaišykite 300 ml grietinėlės, rudąjį cukrų, kavą ir truputį pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Įmaišykite į masę želatiną su romu.
- Supilkite kokosų pieną, vanilės ekstraktą ir grietinę – gerai išmaišykite. Gautą masę sudėkite į indelius ir leiskite jai sustingti.
- 50 ml grietinėlės pakaitinkite ant nedidelės ugnies. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite susmulkintą šokoladą. Maišykite, kol jis ištirps, o padažas taps vientisos konsistencijos. Pabaigoje įmaišykite šaukštelį romo.
- Indelius su desertu pamerkite trumpam į šiltą vandenį, tada lengviau bus išversti jį į serviravimui skirtą lėkštę. Patiekite su šokoladiniu padažu ir mėtos lapeliais.
Tai tik keletas receptų, kuriuos galite pagaminti naujametei vakarienei. Naujiesiems nebijokite ruošti sudėtingesnių, ištaigingesnių patiekalų, eksperimentuokite, ieškokite naujų skonių. Juk sakoma – kaip sutiksi Naujus metus, tokie jie ir bus. Tad tegul jie būna sotūs, gardūs ir kupini naujų vėjų!
Paštetai ir avinžirnių patiekalai: