Pusryčių receptai: sotūs, maistingi ir energijos suteikiantys patiekalai

Avokadai / Fotolia nuotr.
Avokadai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Vitaminų gausūs pusryčių receptai kartais tampa iššūkiu, nes įprasta manyti, kad sveika mityba – neįveikiamas uždavinys.

Daugelis žmonių dėl laiko stokos dažnai praleidžia pusryčius arba renkasi nelabai sveikus produktus, organizmui duodančius daugiau žalos, nei naudos.

Laikui bėgant reikalingų elementų negaunantis organizmas nusilpsta, ima trūkti vitaminų ir kitų maistinių medžiagų. Specialistai pastebi, kad tokiu atveju padažnėja nusiskundimų dėl slenkančių plaukų, skilinėjančių nagų, nuovargio ir nusilpusio regėjimo.

Keturi sveikų pusryčių receptai padės subalansuoti jūsų rytinę mitybą ir gauti dalį organizmui reikalingų medžiagų ir įkvėps improvizacijoms virtuvėje.

Ispaninio šalavijo sėklų, grūdėtos varškės ir riešutų sluoksniuotis vitamino B užtaisas visai dienai

Reikės:

  • ispaninio šalavijo (chia) sėklų,
  • grūdėtos varškės (5%, 7% proc. riebumo),
  • migdolų, sojų arba kokosų pieno,
  • įvairių riešutų (migdolai, anakardžiai, žemės riešutai),
  • avižinių dribsnių,
  • banano,
  • šviežių arba šaldytų uogų.

Gaminimas:

Vakare įberkite porą šaukštų ispaninio šalavijo sėklų į puodelį ir užpilkite kokosų, migdolų, sojų arba kitu pienu (taip pat tinka arbata arba paprastas vanduo). Pieno turi būti trečdaliu daugiau nei sėklų.

Užpylę sėklas jas gerai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą nakčiai išbrinkti.

Ryte į lėkštę įdėkite porą šaukštų išbrinkusių sėklų, porą šaukštų grūdėtos varškės ir užberkite avižinių dribsnių ar kruopų. Ant šio pagrindo berkite mėgstamų susmulkintų riešutų, supjaustykite bananą, įdėkite mėlynių ar kitų uogų.

Kasdien galite improvizuoti ir įdėti vis kitokių šviežių uogų ir vaisių, džiovintų vaisių, riešutų, sezamo sėklų, manų kruopų ir pan. Tokie pusryčiai bus puikus ir sveikas energijos užtaisas iki pat pietų. Sveiki pusryčiai padės gauti reikiamų vitaminų ir laikui bėgant pastebėsite, kaip jaučiatės vis geriau.

Avokade keptas kiaušinis – sveikiems ir spindintiems plaukams

Avokaduose kepti kiaušiniai
Avokaduose kepti kiaušiniai / Kadras iš vaizdo įrašo

Reikės:

  • avokado,
  • kiaušinių,
  • druskos, pipirų,
  • tarkuoto kieto sūrio.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.

Perpjaukite nenuluptą avokadą pusiau ir išimkite kauliuką. Avokado puseles palikite žievelėje.

Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir padėkite avokado puseles taip, kad žievelė liktų apačioje. Į kiekvieną puselę įmuškite po kiaušinį. Kiaušinis užpildys duobutę, kur buvo kauliukas.

Užberkite šiek tiek druskos, pipirų ir įdėkite į orkaitę.

Kai kiaušinis apkeps (maždaug 15 min.), užberkite tarkuoto kietojo sūrio ir pakepkite, kol sūris išsilydys arba apskrus.

Keptą avokadą patiekite lėkštėje ir valgydami kabinkite tiesiai iš žievelės šaukštu arba šakute. Paprastas ir sveikas pusryčių receptas!

Energiniai vaisių batonėliai – naminis reikalingiausių vitaminų kokteilis

Avokaduose kepti kiaušiniai
Avokaduose kepti kiaušiniai / Kadras iš vaizdo įrašo

Reikės:

  • riešutų (migdolai, anakardžiai, kedro riešutai ir kt.),
  • datulių,
  • džiovintų vaisių (abrikosai, bananai, ananasai ir kt.),
  • ispaninio šalavijo sėklų,
  • avižinių dribsnių.

Gaminimas:

Vakare keptuvėje arba orkaitėje apskrudinkite riešutus. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite riešutus, datules, džiovintus vaisius, avižas.

Iš gautos masės formuokite batonėlius arba kamuoliukus.

Įdėkite į šaldytuvą ir palikite nakčiai. Ryte galėsite mėgautis skaniais ir sveikais pusryčiais.

Improvizuokite – į šį vaisių ir riešutų mišinį įberkite cinamono, mėgstamų sėklų ar kruopų. Taip pat galite viską sumaišyti su medumi.

Avokadų kokteilis – stipriems plaukams ir nagams

Avokaduose kepti kiaušiniai
Avokaduose kepti kiaušiniai / Kadras iš vaizdo įrašo

Reikės:

  • avokado,
  • pieno,
  • banano,
  • ispaninio šalavijo sėklų,
  • varškės,
  • avižinių dribsnių.

Gaminimas:

Avokadą perpjaukite pusiau ir išimkite kauliuką.

Šaukštu iškabinkite minkštąją dalį iš žievelės ir sudėkite į kokteilinę.

Į kokteilinę taip pat sukraukite likusius ingredientus: bananą, ispaninio šalavijo sėklas (jas taip pat galite išbrinkinti per naktį), įdėkite pusę pakelio varškės, šaukštą avižinių dribsnių, viską užpilkite pienu ir suplakite. Greičiausi pusryčiai ir tikras energijos užtaisas!

Improvizuokite. Kokteilio pagrindu laikydami avokadą ir varškę, taip pat galite pilti mėgstamą pieną – sojų, migdolų, kokosų. Nebijokite eksperimentuoti su vaisiais, įsidėti kriaušę, obuolį, mangą ar šviežių uogų. Taip pat džiovintų uogų, vaisių, riešutų, mėgstamų sėklų.

Sveika ir subalansuota mityba – kokybiško gyvenimo pagrindas. Visada svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokius produktus vartojate, ir stebėti savo kūną – kokių vitaminų ar maistinių medžiagų jam trūksta. Nepamirškite, kad sveika gyvensena – ilgalaikis procesas, trunkantis ne savaitę, o visą gyvenimą.