Odė avokadui: padeda atsikratyti antsvorio, mažina blogojo cholesterolio kiekį
Avokadas – neįtikėtinai unikalus vaisius. Dauguma kitų vaisių yra sudaryti tik iš angliavandenių, o šis žalias mažylis turi daug naudingų riebalų.
Daugybė tyrimų atskleidė jo gerąsias savybes. Štai 12 iš jų moksliškai patvirtintų ir skelbiamų care2.com tinklalapyje:
1. Turi daugybę vitaminų ir mineralinių medžiagų
Avokadas – avokado medžio vaisius, dar kitaip vadinamas Persea americana. Jis vertinamas dėl didelio kiekio maistinių medžiagų ir yra dedamas į daugelį patiekalų dėl lengvo skonio ir turtingos konsistencijos. Jei norite pasigaminti gvakamolę, prekybos centre nepraeikite pro avokadus jų nenusipirkę.
Avokadas šiandien dažnai vadinamas supermaistu. Galima aptikti įvairiausių formų – nuo apvalių iki primenančių kriaušes, skirtingų spalvų – nuo žalios iki juodos. Verta paminėti ir svorį, kuris gali svyruoti nuo 220 g iki 1,4 kg. Populiariausia avokado rūšis – Hass avocado.
Taip pat skaitykite: Paprasta gudrybė, padedanti perpjautą avokadą išlaikyti šviežią
Jis dažnai vadinamas „aligatoriaus kriauše“, nes primena kriaušę, o odelė yra žalia kaip aligatoriaus. Žaliai gelsvas minkštimas yra valgomas, bet oda ir sėkla – ne. 100 g avokado yra daug vitaminų (RPN – rekomenduojama paros norma). Štai:
- Vitaminas K: 26 % RPN
- Folio rūgštis: 20 %
- Vitaminas C: 17 %
- Kalis: 14 %
- Vitaminas B5: 14 %
- Vitaminas B6: 13 %
- Vitaminas E: 10 %
O kur dar magnis, manganas, varis, geležis, cinkas, fosforas, vitaminas A, B1, B2 ir B3.
100 g avokado yra 160 kcal, 2 g baltymų, 15 g naudingųjų riebalų, 9 g angliavandenių, iš kurių 7 yra skaidulos, taigi avokadas – mažai angliavandenių turintis augalinis maistas. Šis žaliūkas neturi cholesterolio, druskos ir mažai prisotintųjų riebalų.
2. Avokaduose kalio daugiau nei bananuose
Kalis – medžiaga, kuri dalyvauja daugelyje organizmo reakcijų, o dauguma žmonių tos medžiagos negauna pakankamai. Avokaduose yra daug kalio: 100 g yra 14 % RPN, o bananai turi tik 10 %. Tyrimais buvo nustatyta, jog kalio vartojimas mažina kraujo spaudimą, kuris gali sukelti širdies smūgį ar inkstų nepakankamumą.
3. Turi daug sveikų riebalų rūgščių
Taip, avokadas – riebus vaisius. 77 % kalorijų susideda iš riebalų, taigi galime avokadą vadinti daugiausia riebalų turinčiu augaliniu maistu. Oleino rūgštis – nesočioji riebalų rūgštis, kurios yra ir naudingame alyvuogių aliejuje.
Ši rūgštis sumažina uždegimines reakcijas ir turi priešvėžinių savybių. Avokadų aliejus turi aukštą degimo temperatūrą, todėl yra puikus pasirinkimas kepimui.
4. Maistinių skaidulų nauda
Ląsteliena – dar vienas avokado privalumas. Mūsų organizmas nevirškina augalinių skaidulų, todėl jų vartojimas gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų, sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažina kitų ligų atsiradimo riziką. Skaidulos būna tirpios arba netirpios.
Tirpios skaidulos naudingos virškinamojo trakto bakterijoms, kurios palaiko darnų jo darbą. 100 g avokado yra net 7 g ląstelienos, t. y. 27 % RPN. Apie 25 % avokado skaidulų yra tirpios, kiti 75 % – netirpios.
5. Sumažina blogojo cholesterolio kiekį
Širdies ligos – labiausiai paplitusi mirties priežastis pasaulyje. Cholesterolis, trigliceridai, uždegiminiai procesai ir kraujo spaudimas – visa tai susiję su širdies problemomis. Avokado įtaka buvo nustatyta tyrimu. Viena grupė žmonių valgė šiuos vaisius, o kita grupė – ne. Tuomet tyrėjai stebėjo, kaip kito kraujo būklė.
Šis tyrimas atskleidė, jog avokadas gali žymiai sumažinti blogojo cholesterolio bei trigliceridų kiekį ir padidinti gerojo cholesterolio kiekį net 11 %. Nors tyrimai buvo atliekami 3–4 savaites su nedidelėmis žmonių grupėmis (nuo 13 iki 27 dalyvių), tačiau rezultatai buvo puikūs.
Taip pat skaitykite: 4 produktai, kurie itin naudingi širdžiai
6. Valgyk avokadą – būsi sveikesnis!
Žmonių, kurie valgė avokadų, svoris ir kūno masės indeksas buvo mažesni, riebalų ant pilvo buvo gerokai mažiau, o gerojo cholesterolio kiekis kraujyje buvo daug didesnis.
Kitas tyrimas aiškinosi, kokia yra bendra sveikatos būklė ir mitybos įpročiai tų žmonių, kurie valgo avokadus. Daugiau kaip 17 tūkst. dalyvių dalyvavo Amerikos NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) tyrime.
Buvo išsiaiškinta, jog žmonės, kurie valgė avokadų, gavo daug daugiau naudingų maistinių medžiagų nei tie, kurie šių vaisių neįtraukė į savo valgiaraštį. Taip pat buvo mažesnė rizika patirti infarktą ar diabetą, šių asmenų svoris ir kūno masės indeksas buvo daug mažesni, riebalų ant pilvo buvo gerokai mažiau, o gerojo cholesterolio kiekis kraujyje buvo daug didesnis.
7. Riebalai padeda įsisavinti kitas naudingas medžiagas
Nesvarbu, kiek gerų savybių produktas beturėtų, svarbiausia – kaip mūsų organizmas jas pasisavins. Kai kurias medžiagas mes įsisaviname geriau, jei vartojame kartu su riebalais. Pavyzdžiui, vitaminai A, D, E, K ir antioksidantai – karotenoidai.
Vienas tyrimas atskleidė, jog šiek tiek avokado ar jo aliejaus įdėjus į salotas, pagerėja visų kitų vitaminų įsisavinimas.
8. Antioksidantai – puikiai akių būklei
Liuteinas ir zeaksantinas – labai svarbios medžiagos jūsų akims. Tyrimai atskleidė, jog šios medžiagos sumažina kataraktos ir geltonosios dėmės degeneracijos (centrinės tinklainės dalies sutrikimas) atsiradimą, kurie dažniausiai pradeda vystytis pagyvenusiems žmonėms. Taigi, avokadų valgymas turėtų pagerinti jūsų akių būklę.
9. Priešvėžinės savybės
Nėra daug įrodymų, kad avokado valgymas yra susijęs su mažesne vėžio atsiradimo rizika, tačiau vienas tyrimas atskleidė, jog šis vaisius padeda sumažinti šalutinį chemoterapijos poveikį baltiesiems kraujo kūneliams. Taip pat avokado ekstraktas neleidžia daugintis prostatos vėžio ląstelėms. Visgi, šie tyrimai buvo atlikti su pavienėmis ląstelėmis ir tikslus poveikis žmogaus organizmui dar nėra iki galo ištirtas.
10. Avokado ekstraktas – artrito gydymui
Artritas – itin paplitusi problema. Keli tyrimai atskleidė, jog ekstraktai iš avokadų ir sojų aliejaus sumažina osteoartrito atsiradimo riziką. Visgi dar tiriama, ar pats avokadas, kaip ir jo ekstraktas, turi tokių pačių savybių.
11. Padės atsikratyti nereikalingų kilogramų
Vieno tyrimo metu žmonės buvo padalyti į grupes: viena grupė valgė patiekalus, kuriuose buvo avokado, o kita grupė – be avokado. Tuomet jiems buvo užduoti klausimai apie alkį ir sotumo pojūtį. Tie, kurie valgė avokado, jautėsi labiau pasisotinę, nekilo noras valgyti per kitas 5 valandas.
Vadinasi, jei ruošiamus patiekalus gardinsite būtent šiuo vaisiumi, tuomet suvartosite mažiau kalorijų ir bus lengviau laikytis sveiko mitybos režimo. Turėkite omenyje, jog šie vaisiai turi daug ląstelienos ir mažai angliavandenių, o tai irgi gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų.
Taip pat skaitykite: 6 priedai salotoms, kurie padės sulieknėti
12. Lengva įtraukti avokadą į savo dienos meniu
Šie vaisiai gali būti dedami į daugybę patiekalų. Dėkite avokadą į salotas ar tiesiog valgykite juos vienus. Jų tobula konsistencija gali papildyti daugybės kitų patiekalų skonį. Verta pabandyti gvakamolę – populiariausią patiekalą iš avokado. (Receptą rasite čia.)
Panašu, jog šie vaisiai tikrai labai naudingi, turi daugybę mineralinių medžiagų ir vitaminų, yra sveiki širdžiai ir net padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Taigi, kodėl neįtraukus jų į savo valgiaraštį?