Pusryčius ruoškite iš vakaro

Omletas / „Fotolia“ nuotr.
Omletas / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-06-14 17:00
AA

Dietologai primena: pusryčius valgyti būtina. Tačiau mes žinome, kaip rytais trūksta laiko juos gaminti. Todėl siūlome gerą išeitį – kai kuriuos darbus atlikti iš vakaro. Pakaks kelių minučių patiekti maistingus ir sveikus pusryčius.

Omletas su žalumynais

Jums reikės: 4 kiaušinių, 125 g grūdėtosios varškės, 2 saujų įvairių žalumynų (špinatų, svogūnų laiškų, petražolių, krapų), svogūno, 3 šaukštų stambiai tarkuoto sūrio, 2 skiltelių česnako, pusės šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, aliejaus (kepti), pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Iš vakaro česnaką ir svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite.
  • Visus žalumynus irgi sukapokite, suberkite į indelius.
  • Paruoštus ingredientus sudėkite į šaldytuvą ir uždenkite.
  • Rytą kiaušinius sumuškite į didelį indą ir gerai išplakite su druska ir pipirais.
  • Keptuvėje su trupučiu aliejaus pakepinkite svogūnus ir česnakus.
  • Kai jie suminkštės ir gardžiai pakvips, suberkite saldžiosios paprikos miltelius ir kapotus žalumynus.
  • Vos kelias minutes pakaitinę, suberkite grūdėtąją varškę ir kepkite dar maždaug 1–2 min.
  • Supilkite kiaušinių masę, uždenkite keptuvę dangčiu ir nustatę didelę kaitrą kepkite omletą maždaug 3–4 min.
  • Tiekite su atšildytais žaliaisiais žirneliais ar kitokiomis mėgstamomis daržovėmis.

Lietiniai su įdaru

Susukti lietiniai su įdaru / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 750 ml pieno, 250 g miltų, 4 kiaušinių, 5 šaukštų sviesto, 4 šaukštų cukraus, žiupsnelio druskos.

Įdarui: mėgstamos grūdėtosios arba tepamosios varškės, džemo, cinamono, vanilės.

  • Lietinius iškepkite iš vakaro.
  • Sviestą išlydykite vonelėje virš garų.
  • Dideliame inde pieną gerai išplakite su kiaušiniais ir cukrumi, įberkite žiupsnelį druskos, išmaišykite.
  • Lėtai, berdami po šaukštą kruopščiai įmaišykite miltus, kad neliktų jokių gumulėlių.
  • Tešla turėtų būti vientisa ir ne per tiršta (jei per tiršta, pilkite dar pieno).
  • Paruoštą tešlą palikite pastovėti kambario temperatūroje apie pusvalandį, svieste iš abiejų pusių apkepkite nedidelius plonyčius lietinius.
  • Rytą ant lietinių krėskite mėgstamo įdaro, susukite, trumpai pašildykite orkaitėje ir iš karto patiekite.
  • Jei nenorite jų įdaryti, galite tik pašildyti ir šalia patiekti uogų ar varškės.

Sveikas jogurtas su skrudintais dribsniais

Traškūs dribsniai su mėlynėmis / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 700 ml graikiško jogurto, 2–3 persikų, 200 g avižinių dribsnių, 90 g nesaldintų kukurūzų dribsnių, 50 g migdolų, 3 šaukštų medaus, 2 didelių šaukštų sėmenų, šaukštelio vanilinio cukraus, pagal skonį cinamono.

  • Persikus nuplaukite, pašalinkite kauliukus ir supjaustykite skiltelėmis.
  • Migdolus nuplaukite ir smulkiai sukapokite.
  • Giliame dubenyje sumaišykite migdolus, sėmenis, avižų ir kukurūzų dribsnius, pagal skonį berkite cinamono, vanilės, užpilkite vonelėje virš garų išlydytą medų ir išmaišykite.
  • Jei norite, galite užspausti citrinos sulčių ir, vis pamaišydami, kad nesudegtų, pakepkite orkaitėje, kol dribsniai dailiai apskrus.
  • Rytą į dubenėlius krėskite jogurtą, negailėdami berkite skrudintų dribsnių – jų nemaišykite, kad neišbrinktų. Ant viršaus papjaustykite po keletą persikų skiltelių ir patiekite.
  • Jei mažieji pageidauja, galima dėti ir po šaukštą mėgstamo džemo.

Glotnutis su sėmenimis

Jogurto kokteilis – tobulam virškinimui / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 2 didelių bananų, 150 ml pieno (gali būti ir augalinis, pvz., migdolų, sojų ar kokosų), 1,5 šaukšto žemės riešutų arba migdolų sviesto, 2 šaukštų sėmenų, po šaukštą saulėgrąžų ir ispaninių šalavijų sėklų, šlakelio medaus arba klevų sirupo, šaukštelio vanilinio cukraus.

  • Bananą nulupkite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Sudėję juos į sandariai uždaromą indelį, užšaldykite kameroje iš vakaro.
  • Nuplautas saulėgrąžų sėklas pakepinkite keptuvėje be riebalų, kad lengvai apskrustų ir taptų traškesnės.
  • Sumaišykite jas nedideliame dubenyje su ispaninių šalavijų sėklomis ir sėmenimis.
  • Tik atsikėlę bananus išimkite iš šaldiklio ir palikite trumpam atšilti, sumeskite į plakti skirtą indą.
  • Elektrine trintuve bananus gerai sutrinkite su pienu, suberkite vanilinį cukrų, sukrėskite riešutų arba migdolų sviestą, įpilkite šlakelį medaus ir dar kartą pertrinkite.
  • Saulėgrąžų sėklas ir sėmenis suberkite į plaktuvą ir suplakite. Jei norite, kad sėklos liktų sveikos, tik įmaišykite jas į glotnutį ir patiekite.

Sumuštiniai su daržovėmis

Jums reikės: 8 riekių grūdėtosios duonos, 170 g sojų varškės, šaukšto garstyčių, pusės baklažano, pusės cukinijos, raudonos saldžiosios paprikos, 5 šaukštų aliejaus, šaukšto medaus, pusės citrinos sulčių, gabalėlio aitriosios paprikos ankšties, pagal skonį džiovintų raudonėlių, 2 skiltelių česnako, 150 ml tepamojo varškės sūrelio, saujelės gražgarsčių ar salotų lapų, sumuštinių smeigtukų.

  • Baklažano ir cukinijos puseles supjaustykite griežinėliais, papriką – dideliais gabalais, sumeskite į plokščią dubenį.
  • Česnakus išspauskite ir dubenyje sumaišykite su aliejumi, medumi, citrinos sultimis, raudonėliais, kapota aitriąją paprika, druska ir pipirais.
  • Gautu marinatu apliekite daržoves, maždaug 3 val. pamarinuokite kambario temperatūroje ir iškepkite orkaitėje grilio režimu.
  • Ryte trikampėliais supjaustytą ir sausoje keptuvėje paskrudintą duoną iš karto aptepkite sūreliu, išdėliokite daržoves, sojų varškės sūrį, klokite salotų lapelių. Kiekvieną gabalėlį užvožkite kita duonos riekele ir persmeikite smeigtuku.
{recipe|5400}
{recipe|4567}
{recipe|3935}
{recipe|3011}
{recipe|2734}
{recipe|2281}