Pyragai iš slyvų
Saldumynai, kuriuose dera kepinio saldumas ir slyvų rūgštumas yra tobuli. Dabar pats metas iš slyvų kepti pyragu, nes šių kaulavaisių pilni sodai.
Trapios tešlos pyragas
Jums reikės: 225 g miltų, 100 g sviesto, kiaušinio, 250 ml vandens, 25 g cukraus.
Įdarui: 800 g šviežių slyvų, saujelės džiovintų slyvų, pusės stiklinės razinų, 1,5 šaukšto kukurūzų krakmolo, pagal skonį cinamono, kelių gvazdikėlių, žvaigždinio anyžiaus, 4 šaukštų cukraus, pusės stiklinės apelsinų sulčių, saujelės maltų riešutų, 60 ml romo.
- Pirmiausia paruoškite tešlą. Miltus persijokite ant lentos, suformuokite kauburėlį, stambia trintuve sutarkuokite šaltą sviestą, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir plačiu peiliu kapokite masę iki trupinių.
- Drėgnomis rankomis suformuokite tešlos rutulį, jį paplokite, susukite į maistinę plėvelę ir 1,5 val. šaldykite šaldytuve.
- Ištraukę iškočiokite storoką, už kepimo formą didesnį lakštą, jį įklokite ir dailiai suformuokite aukštus kraštus. Džiovintas slyvas pamirkykite rome, susmulkinkite kubeliais. Šviežias išdarinėkite, padalykite į keturias dalis ir supjaustykite skiltelėmis.
- Vaisius sumeskite į puodą su apelsinų sultimis, suberkite prieskonius, razinas, cukrų ir vis maišydami užvirinkite.
- Krakmolą išmaišykite nedideliame kiekyje šalto vandens, sukrėskite į masę ir sukite, kol sutirštės. Įmaišykite riešutus.
- Atvėsusį įdarą krėskite ant tešlos lakšto, kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.
Biskvitinis slyvų pyragas
Jums reikės: 5 kiaušinių, stiklinės cukraus, stiklinės miltų, žiupsnelio druskos, šlakelio citrinos sulčių, šaukštelio kepimo miltelių, trupučio nutarkuotų citrinos žievelių, litro slyvų, pagal skonį cinamonų ir rudojo cukraus.
- Iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę.
- Kruopščiai atskirtus baltymus išplakite iki purumo ir padėkite šaltai.
- Trynius su cukrumi, žiupsneliu druskos, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir sultimis plakite, iki cukrus visiškai ištirps, o masė kelis kartus padidės ir pabals.
- Po šaukštą berkite su kepimo milteliais persijotus miltus, įmaišykite dalį baltymų masės, vėl berkite miltų, įmaišykite likusius baltymus.
- Slyvas išdarinėkite, supjaustykite skiltelėmis, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
- Pusę tešlos krėskite į riebalais pateptą apskritą kepimo formą, išdėliokite slyvas ir užpilkite likusia tešla.
- Orkaitės karštį sumažinkite iki 180 laipsnių, atsargiai įstatykite pyragą ir kepkite apie 35 min. nevarstydami durelių, kad nesubliukštų.
- Ištraukite, palikite atvėsti. Tiekite apibarstę milteliniu cukrumi.
Sviestinis slyvų pyragas
Jums reikės: 500 g slyvų, 2 didelių obuolių, po 150 g sviesto ir cukraus, 150 g migdolų, 150 g miltų, nubraukto šaukštelio kepimo miltelių, kiaušinio, šaukštelio cinamono, šaukštelio vanilinio cukraus, 4 šaukštų klevų sirupo, pagal skonį tarkuotų muskatų.
- Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, trumpai pakepinkite orkaitėje ir sumalkite.
- Obuolius nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve, slyvas išdarinėkite, susmulkinkite, sumaišykite su obuoliais, cinamonu, vaniliniu cukrumi ir klevų sirupu.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
- Sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmuškite kiaušinį, įmaišykite miltus, muskatus ir maltus migdolus.
- Paruoštą dalį tešlos krėskite į stačiakampę kepimo formą, paskirstykite įdarą ir kauburėliais sukrėskite likusią tešlą.
- Kepkite 180 ºC temperatūros orkaitėje 40–50 min., kol paviršius gražiai paruduos. Atvėsinkite.
Kabinamas šaukštu slyvų pyragas
Jums reikės: apie kilogramą slyvų, 100 g sviesto, pusės puodelio cukraus, žiupsnelio cinamono, 50 ml grietinėlės, 100 g marcipano, 60 juodojo šokolado.
Trupiniams: 100 g sviesto, 5 šaukštų cukraus, 4 šaukštų greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 6 šaukštų miltų.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps ir pradės ruduoti. Supilkite grietinėlę ir sužerkite smulkintas slyvas.
- Suberkite cinamoną, tarkuotą marcipaną, šokoladą ir pakaitinkite, kol masė taps vienalytė. Sukrėskite ją į riebalais pateptą apskirtą kepimo skardą.
- Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su cukrumi, miltais ir avižiniais dribsniais, rankomis masę sutrinkite iki trupinių ir užberkite ant slyvų.
- Pašaukite pyragą į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 30 min.
- Valgykite šaukštu.