Pyragai iš slyvų

Slyvų pyragas / Shutterstock nuotr.
Slyvų pyragas / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Saldumynai, kuriuose dera kepinio saldumas ir slyvų rūgštumas yra tobuli. Dabar pats metas iš slyvų kepti pyragu, nes šių kaulavaisių pilni sodai.

Trapios tešlos pyragas

Jums reikės: 225 g miltų, 100 g sviesto, kiaušinio, 250 ml vandens, 25 g cukraus.

Įdarui: 800 g šviežių slyvų, saujelės džiovintų slyvų, pusės stiklinės razinų, 1,5 šaukšto kukurūzų krakmolo, pagal skonį cinamono, kelių gvazdikėlių, žvaigždinio anyžiaus, 4 šaukštų cukraus, pusės stiklinės apelsinų sulčių, saujelės maltų riešutų, 60 ml romo.

  • Pirmiausia paruoškite tešlą. Miltus persijokite ant lentos, suformuokite kauburėlį, stambia trintuve sutarkuokite šaltą sviestą, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir plačiu peiliu kapokite masę iki trupinių.
  • Drėgnomis rankomis suformuokite tešlos rutulį, jį paplokite, susukite į maistinę plėvelę ir 1,5 val. šaldykite šaldytuve.
  • Ištraukę iškočiokite storoką, už kepimo formą didesnį lakštą, jį įklokite ir dailiai suformuokite aukštus kraštus. Džiovintas slyvas pamirkykite rome, susmulkinkite kubeliais. Šviežias išdarinėkite, padalykite į keturias dalis ir supjaustykite skiltelėmis.
  • Vaisius sumeskite į puodą su apelsinų sultimis, suberkite prieskonius, razinas, cukrų ir vis maišydami užvirinkite.
  • Krakmolą išmaišykite nedideliame kiekyje šalto vandens, sukrėskite į masę ir sukite, kol sutirštės. Įmaišykite riešutus.
  • Atvėsusį įdarą krėskite ant tešlos lakšto, kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

Biskvitinis slyvų pyragas

Biskvitinis slyvų pyragas
Biskvitinis slyvų pyragas / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 5 kiaušinių, stiklinės cukraus, stiklinės miltų, žiupsnelio druskos, šlakelio citrinos sulčių, šaukštelio kepimo miltelių, trupučio nutarkuotų citrinos žievelių, litro slyvų, pagal skonį cinamonų ir rudojo cukraus.

  • Iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę.
  • Kruopščiai atskirtus baltymus išplakite iki purumo ir padėkite šaltai.
  • Trynius su cukrumi, žiupsneliu druskos, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir sultimis plakite, iki cukrus visiškai ištirps, o masė kelis kartus padidės ir pabals.
  • Po šaukštą berkite su kepimo milteliais persijotus miltus, įmaišykite dalį baltymų masės, vėl berkite miltų, įmaišykite likusius baltymus.
  • Slyvas išdarinėkite, supjaustykite skiltelėmis, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
  • Pusę tešlos krėskite į riebalais pateptą apskritą kepimo formą, išdėliokite slyvas ir užpilkite likusia tešla.
  • Orkaitės karštį sumažinkite iki 180 laipsnių, atsargiai įstatykite pyragą ir kepkite apie 35 min. nevarstydami durelių, kad nesubliukštų.
  • Ištraukite, palikite atvėsti. Tiekite apibarstę milteliniu cukrumi.

Sviestinis slyvų pyragas

Slyvų pyragas
Slyvų pyragas / Mariaus Žičiaus nuotr.

Jums reikės: 500 g slyvų, 2 didelių obuolių, po 150 g sviesto ir cukraus, 150 g migdolų, 150 g miltų, nubraukto šaukštelio kepimo miltelių, kiaušinio, šaukštelio cinamono, šaukštelio vanilinio cukraus, 4 šaukštų klevų sirupo, pagal skonį tarkuotų muskatų.

  • Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, trumpai pakepinkite orkaitėje ir sumalkite.
  • Obuolius nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve, slyvas išdarinėkite, susmulkinkite, sumaišykite su obuoliais, cinamonu, vaniliniu cukrumi ir klevų sirupu.
  • Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
  • Sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmuškite kiaušinį, įmaišykite miltus, muskatus ir maltus migdolus.
  • Paruoštą dalį tešlos krėskite į stačiakampę kepimo formą, paskirstykite įdarą ir kauburėliais sukrėskite likusią tešlą.
  • Kepkite 180 ºC temperatūros orkaitėje 40–50 min., kol paviršius gražiai paruduos. Atvėsinkite.

Kabinamas šaukštu slyvų pyragas

Šaukštu kabinamas slyvų pyragas
Šaukštu kabinamas slyvų pyragas / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: apie kilogramą slyvų, 100 g sviesto, pusės puodelio cukraus, žiupsnelio cinamono, 50 ml grietinėlės, 100 g marcipano, 60 juodojo šokolado.

Trupiniams: 100 g sviesto, 5 šaukštų cukraus, 4 šaukštų greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 6 šaukštų miltų.

  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite cukrų. Kaitinkite, kol cukrus ištirps ir pradės ruduoti. Supilkite grietinėlę ir sužerkite smulkintas slyvas.
  • Suberkite cinamoną, tarkuotą marcipaną, šokoladą ir pakaitinkite, kol masė taps vienalytė. Sukrėskite ją į riebalais pateptą apskirtą kepimo skardą.
  • Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su cukrumi, miltais ir avižiniais dribsniais, rankomis masę sutrinkite iki trupinių ir užberkite ant slyvų.
  • Pašaukite pyragą į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 30 min.
  • Valgykite šaukštu.
{recipe|763}
{recipe|786}
{recipe|1315}
{recipe|1492}
{recipe|1947}
{recipe|2440}
{recipe|2441}
{recipe|2442}
{recipe|2443}
{recipe|2927}