Renata Mikailionytė savo vaikus lepina bulviniais blynais ir kugeliu
Tuos, kuriems atrodo, kad mados pasaulyje besisukiojančios moterys dailią figūrą išsaugo tik valgydamos salotų lapus, Renata Mikailionytė (37) nustebintų. Buvusi manekenė ir modelių agentūros „Image Group“ bendraturtė Renata prisipažįsta – šeimą lepina puikaus skonio kugeliu ir bulviniais blynais.
„Aš labai mėgstu gaminti, todėl dažniausiai renkuosi naminį, o ne kavinių maistą. Nors, aišku, yra keletas kavinių, kuriose man patinka pavakarieniauti, pavyzdžiui, romantiškai“, – Žmonės.lt sakė Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo pristatymo renginyje sutikta moteris.
Nors šiuolaikiniai skubantys žmonės retai randa laisvą valandėlę maisto ruošimui, Renata neabejoja, kad gaminti namuose – privalu, ypač turint šeimą. „Tai yra tam tikras kūrybinis procesas. Be to, kai gamini pats, žinai, kaip gamini ir ką gamini“, – vieną po kito argumentus vardijo pašnekovė. Ji taip pat pridūrė, kad namuose ruošia maistą dėl vaikų, nes yra įsitikinusi, kad gaminimas yra kultūros ir pažinimo dalis, kurio metu iš kartos į kartą galima perduoti kulinarines paslaptis, įgūdžius ir informaciją.
„Man, asmeniškai, patinka įvairi virtuvė, tarp jų ir lietuviška. Aš kepu labai skanų kugelį ir bulvinius blynus. O va cepelinų nemoku“, – nusijuokė Renata, tačiau pridūrė, kad nebūtina valgyti tik bulves, juk galima mėgautis gaiviais ir pavasariškais šaltibarščiais, lietuviška varške, kurią galima sumaišyti su žalumynais ar agurkais, daryti įvairias užtepėles.
„Lietuviški patiekalai nereiškia, kad tik bulviniai. Reikia prisiminti visas žoles, ypač dilgėles ir kiaulpienes. Eikit, pjaukit jas, kol dar nesukartėjo ir neišdygo spygliai, – ragino Renata ir teigė pati neseniai apsilankiusi mamos žemėje, iš kur parsivežė pilną krepšį dilgėlių. – Dabar pats metas jas rinkti. Dilgėlių sriubos gaminimas labai panašus, kaip rūgštynių – nuplikai ir nebesibado.“
Savo vaikams (Renata augina dukrą Mariją (13) ir sūnų Justą (4) – aut. past.) moteris dažnai verda įvairiausias sriubas, nes, jos nuomone, tai labai sveika skrandžiui, ir makaronus. Renatos vaikai taip pat mėgsta patiekalus su varške. „O kai jau su draugu (verslininku Augustinas Beinaravičius – aut. past.) gaminamės, tai mėgstame ir aštrius patiekalus, su jūrų gėrybėmis, žvėriena“, – atskleidė pašnekovė.
Paklausta, kokį vaikystės patiekalą iki šiol atsimena su nostalgija, Renata papasakojo, kad jai labiausiai patiko močiutės keptas duonos tortas ir blynai „širdelės“. „Kita močiutė kepdavo labai skanius bulvinius blynus. Atsimenu, kaip išsinešdavau juos iš trobos ir lauke ant žolės valgydavau. O mano mama gamina labai skanią silkę su džiovintais baravykais, bet vis dar neturiu šio recepto, – nusijuokė pašnekovė. – Baravykai jai lyg lietuviškas delikatesas. Todėl šiais metais ji su nekantrumu laukia grybų sezono.“