Reveransas prancūzų vyno ūkio meistrams

Prancūzų vyno ūkio „Chateau de Gragnos" kūrinių degustacija / Dariaus Kučio nuotr.
Prancūzų vyno ūkio „Chateau de Gragnos" kūrinių degustacija / Dariaus Kučio nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Antradienio vakarą Vilniaus restorane „Trinity“ surengta pažintis su prancūzų vyno ūkio meistrų kūriniais.

Į vyno degustaciją Lietuvoje atvyko pati ūkio savininkė Nathalie Julien. Monake gyvenanti moteris remia sporto, meno renginius, įvairias vaikų organizacijas.

„Chateau de Gragnos" – ūkis su daugiau nei 300 metų vynininkystės tradicijomis. Pirmieji vynuogynai čia buvo užveisti 1710 metais. Anuomet pilis priklausė Tulūzos kunigaikštystei. Be šilko ir kviečių pramonės čia buvo pradėtas gaminti ir aukščiausios kokybės „Languedoc" vynas. 1867 metais ūkis tapo privačia nuosavybe ir iki šių dienų tiekia pasauliui rinktines vyno rūšis.

Šiandien tai – 80 ha ūkis, iš jų 20 ha užima vynuogynai. Vynuogynas yra ant kalno, „pasisukęs” į Pietvakarius mėgaujasi saule ir nuo Viduržemio jūros pučiančiu vėjeliu. Prisirpusios vynuogės kruopščiai nurenkamos rankomis, spaudžiamos aromatingos sultys – taip gimsta aukščiausios kokybės „Chateau de Gragnos" vynas.

Vyno gamybos technologija yra patikėta „Dubernet" laboratorijai, kuri daug metų dirba „Rothschild" vynų imperijai. Vynas ne kartą buvo įvertintas geriausių Prancūzijos someljė, yra gavęs apdovanojimą kasmet lapkričio mėnesį Monake vykstančiose gastronomikos dienose.

Degustacijai Vilniuje „Trinity" restorano šefas Dalius patiekė prie vyno derančių valgių.

Degustacija sudomino restoranų savininkai ir virtuvės šefai bei someljė iš įvairių šalies miestų.