Riebalai gelbėja kraujagysles?
Nerimaujantiems dėl padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje bičiuliai ir artimieji pataria valgyti mažiau riebalų. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai byloja, kad kai kuriuos riebalus reikia valgyti net dažniau nei iki šiol. Įrodyta, kad augaliniai riebalai, turintys augalinių sterolių, gali padėti natūraliu būdu kovoti su padidėjusiu cholesteroliu.
Augalinių sterolių nedideliais kiekiais yra augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose, vaisiuose, grūduose ir daržovėse. Būtent augaliniai steroliai, su maistu patekę į žarnyną, ima konkuruoti su cholesteroliu ir užima tas jungtis, per kurias iš žarnyno į kraują pasisavinamas cholesterolis. Taip sumažinamas „blogojo“ cholesterolio pasisavinimas. Išsikovoję savo pozicijas steroliai cholesterolio pasisavinimą gali sumažinti net iki 50 procentų.
Mokslininkams radus būdą išgauti sterolius iš augalų ir sukoncentruoti didesnius jų kiekius, panaudoti teigiamas augalų savybes sveikatos tikslams, farmacijos bendrovės ėmė gaminti maisto papildus, o maisto pramonė – produktus, papildytus augaliniais steroliais. Vienas tokių produktų – „Flora pro.activ“ tepusis riebalų mišinys, kurį visai neseniai Lietuvos rinkai pristatė tarptautinė bendrovė „Unilever“.
„Flora pro.activ“ yra geresnis pasirinkimas nei gyvuliniai riebalai, nes pagamintas iš nehidrintų augalinių riebalų, taigi beveik neturi transriebalų (mažiau nei 0,5 g/100 g), o sočiųjų riebalų kiekis yra net 4 kartus mažesnis nei gyvulinės kilmės produktuose.
Pastaraisiais metais Amerikos ir Europos šalių mokslinėse laboratorijose buvo atliekami tyrimai analizuojant augaluose esančių elementų – sterolių – savybes. Tyrimai parodė, kad vartojant augalinių sterolių, galima natūraliomis priemonėmis sumažinti cholesterolio kiekį . Per parą su maistu gaunant 1,5-2,4 g sterolių, cholesterolio kiekis per 2-3 savaites gali sumažėti iki 7-10 procentų.
Augaliniai steroliai savo struktūra labai panašūs į cholesterolį, kuris pats iš esmės yra gyvulinis sterolis. Augaliniai steroliai, su maistu patekę į žarnyną, ima konkuruoti su cholesteroliu ir užima tas jungtis, per kurias iš žarnyno į kraują pasisavinamas cholesterolis. Tokiu būdu sumažinamas „blogojo“ cholesterolio (MTL) pasisavinimas. Išsikovoję savo pozicijas steroliai cholesterolio pasisavinimą gali sumažinti net iki 50 procentų.
Mokslo tyrimais įrodyta, kad „Flora pro.activ“ sudėtyje esantis augalinių sterolių kiekis „blogojo“ cholesterolio sumažina iki 7-10 proc. per 2-3 savaites, kasdien suvalgant reikiamą 1,5-2,4 g augalinių sterolių kiekį, t.y. tris riekeles duonos, užteptos „Flora pro.activ“.
„Unilever“ kompanijos gaminamo produkto „Flora pro.activ“ sudėtyje esančių augalinių sterolių poveikis cholesterolio mažinimui yra pagrįstas 40 klinikinių studijų įvairiose pasaulio šalyse.
„Flora pro.activ“ yra pagamintas iš nehidrintų augalinių riebalų, todėl neturi vadinamųjų transriebalų, kurie neigiamai veikia sveikatą. Sočiųjų riebalų, didinančių cholesterolį, kiekis jame net keturis kartus mažesnis nei gyvulinės kilmės produktuose.
Mažesnis gyvulinių riebalų kiekis ant kasdienio stalo gali tapti pirmuoju postūmiu į sveikesnę mityba ir žvalesnį gyvenimą.