„Rivonos“ pieninė žengia į modernių technologijų amžių: aukštesnė produktų kokybė ir nauji skoniai

UAB „Rivona“ pieninė
UAB „Rivona“ pieninė
Šaltinis: Reklama
A
A

„Rivonos“ generalinis direktorius Dainius Dundulis prisimena, kad įsigijus pieninę 2004 m. buvo investuota maždaug 10 milijonų eurų. Plečiantis gamybos apimtims, per pastaruosius metus „Rivonos“ pieninės modernizavimui skirta dar beveik du milijonai eurų. Šiais metais pradėjo veikti nauja varškės fasavimo linija, žaliavinio pieno deaeratorius ir ultrafiltracijos aparatas.

Pradėjo veikti trys nauji įrenginiai

Šių metų naujiena – kelis kartus galingesnis, modernesnis ir didesnis varškės fasavimo aparatas su uždara plovimo sistema. „Anksčiau aparatą plaudavome rankomis – darbuotojai turėdavo jį išardyti. Dabar šis procesas atliekamas automatiškai, tai užtikrina dar geresnę produktų kokybę“, – tvirtina pieninės vadovė Laima Balionienė.

Šis naujas aparatas išfasuoja 20–30 proc. daugiau skirtingų varškės pakuočių nei anksčiau.

Pradėjo veikti ir žaliavinio pieno deaeratorius, kuris iš pieno išvalo pašalinius kvapus. L.Balionienė sako, kad nemalonių kvapų piene gali atsirasti dėl žiemos metu pašarams naudojamo siloso, pavasarį sužydėjusių pienių, kurios pienui suteikia kartumo.

„Tai tiesiog natūralus „karvės“ kvapas, kuris gali būti jaučiamas piene ir tikrai ne visiems yra malonus. Būtent šis pašalinis kvapas ir yra pašalinamas deaeratoriuje“, – paaiškina pieninės vadovė.

Trečias naujas įrenginys, sumontuotas pieninėje, – ultrafiltracijos aparatas, kuris leidžia atskirti pieno baltymus ir kontroliuoti jų kiekį skirtinguose produktuose.

„Varškėje ir sūriuose baltymų turi būti daugiau. Be to, vasaros metu dėl pasikeitusios karvių mitybos baltymų piene būna mažiau. Šis aparatas leidžia tolygiai paskirstyti baltymus pieno produktuose“, – pasakoja L.Balionienė ir priduria, kad visi nauji įrenginiai skirti tam, kad būtų pagerinta produktų kokybė.

Laima Balionienė
Laima Balionienė

Nauji gaminiai pradžiugins smaližius

Pieninės vadovė pristato naujus produktus: tai vyšnių jogurtas su didesniais vaisių gabaliukais. „Įsiklausėme į pirkėjų pageidavimą ir vyšnias mažiau susmulkiname, nes stambesni gabaliukai, įmaišyti į jogurtą, suteikia ryškesnį skonį“, – sako L.Balionienė.

Šylant orams įsibėgėja ledų sezonas ir jų mėgėjų laukia supernaujiena. Jau nuo balandžio mėnesio parduotuvėse ieškokite medaus skonio, 18 proc. riebumo plombyro. „Medaus skonis – absoliuti naujiena“, – šypsosi Laima.

Įgauna pagreitį ir kito naujo skonio ledų gamyba: tai – vanilinis plombyras su svarainių įdaru. „Nesu ledų mėgėja, bet šitie ledai yra dieviškai skanūs, būtinai paragaukite“, – sako L.Balionienė. Plombyro su svarainių įdaru parduotuvėse ieškokite nuo gegužės mėnesio.

Pieninės vadovė pabrėžia ir tai, kad šie plombyrai pagaminti iš natūralių ingredientų, todėl jų nostalgiškas skonis ypač mėgiamas tų pirkėjų, kurie vertina tradicijas.

Naujo skonio lydyti sūreliai – tinka ir ant duonos tepti, ir į padažus įmaišyti

Šiais metais rudenį pieninėje planuojama sumontuoti naują fermentinių sūrių pjaustymo liniją. „Daug padarėme modernizuodami pieninės darbą, žaliavinio pieno apdorojimo ir varškės fasavimo įrenginius, o dabar visi darbai nukreipti į fermentinių sūrių gamybą. Tikimės, kad jau šių metų rudenį pavyks startuoti“, – teigia L.Balionienė.

O kol laukiame „Rivonos“ fermentinių sūrių, pieninės vadovė siūlo paragauti dviejų naujų skonių lydytų sūrelių su grybais ir žalumynais.

UAB „Rivona“ pieninė
UAB „Rivona“ pieninė

„Kol sukuriame naujo produkto receptą, tenka daug eksperimentuoti, derinti skonius, ragauti. Su kitais technologais juokauju, kad degustuodama naujus produktus įpratau savo virtuvėje naudoti lydytus sūrelius ruošdama padažus – įmaišau sūrelius su grybais ar žalumynais ir daugiau nieko nereikia – greitai paruošiama ir nepaprastai skanu“, – įspūdžiais dalijasi pieninės vadovė.

Pieninės modernizavimas paspartino gamybą ir palengvino žmonių darbą

Pasak „Rivonos“ generalinio direktoriaus Dainiaus Dundulio, sūrio-varškės ceche visi įrenginiai veikia taip, kad nebereikia įdėti rankinio darbo, kad varškė patektų į fasavimo įrenginį – ji ten keliauja konvejeriu: „Žmogaus prisilietimo nebereikia ir tai yra labai didelis palengvinimas darbuotojams.“

Varškės ceche anksčiau 10 valandų per dieną dirbdavo keturi žmonės, o dabar tą patį kiekį padaro šalia naujojo konvejerio dirbantys du žmonės per 4 valandas. Tai praktiškai 4 kartus greičiau ir didelis palengvinimas darbuotojams.

Dainius Dundulis
Dainius Dundulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Didžiausių investicijų pareikalavo modernus jogurto ir grietinės pilstymo įrenginys, kuris yra vienintelis toks Lietuvoje. D.Dundulio teigimu, tai tikrai pasididžiavimo verta naujovė įmonėje. Įrenginys viską padaro pats – sulanksto dėžes, sudeda produktus, tad dabar tam nereikia jokio rankų darbo.

Pasak pieninės vadovės L.Balionienės, naujas prietaisas leido gerokai padidinti gamybą. „Jei anksčiau mes 10 tonų išpilstydavome per 10 valandų, per 8, priklausomai nuo indelių dydžio, dabar išpilstome apie 16 tonų per 8 valandas“.

Pieninė įsigijo ir naują butelių pūtimo aparatą, tad buteliai dabar gaminami vietoje, jų nereikia atsivežti iš kito tiekėjo. Modernizavus pieno pilstymo liniją, per valandą išpilstoma iki 3 tonų pieno. Butelius į padėklus sudeda robotas, kurio darbą prižiūri vienas darbuotojas.

Darbuotojai neatleidžiami – sukuriamos naujos darbo vietos

„Rivonos“ pieninėje lietuviško tautinio paveldo produktas – varškės sūriai – į sūrmaišius vis dar su meile dedami ir išimami rankomis, tačiau dabar surišti sūriai slegiami ir šaldomi vietoje pastatytame moderniame šaldytuve-prese, kas gerokai palengvino čia triūsiančių moterų darbą.

Pieninės vadovė džiaugiasi, kad modernizuojant gamybą darbuotojai neatleidžiami, o jiems sukuriamos naujos darbo vietos, kadangi pradedami gaminti nauji produktai.

Šiemet atidarytas ir naujas 1200 kvadratų gatavos produkcijos sandėlis. Anot D.Dundulio, karšta vasara parodė, kad šis sprendimas buvo labai savalaikis, nes pirkėjus pasiekdavo tik šviežia kokybiška produkcija.

UAB „Rivona“ pieninė
UAB „Rivona“ pieninė

Sklandžią pieninės veiklą užtikrina nauja garo katilinė, kurios prireikia visoje pieno produktų gamyboje. Įmonės savininkas džiaugiasi, kad nauja įranga ne tik labai sklandžiai veikia, bet ir leidžia sutaupyti apie 50 procentų dujų kiekio.

„Aš tikrai didžiuojuosi tuo, kas šiuo metu yra padaryta ir jau galvojame apie naujus gaminius. Manau, tik laiko klausimas, kai produkcija pasipildys“, – sakė D.Dundulis.

„Rivonos“ pieninė bendradarbiauja su žinomu restorano „Amandus“ šefu Deivydu Praspaliausku, kuris savo patiekalų gamybai renkasi išskirtinės kokybės pieno produktus ir drąsiai rekomenduoja juos kitiems.

Pasak D.Praspaliausko, apsilankęs Alytuje, „Rivonos“ fabrike, jis buvo nustebintas moderniais išskirtinės kokybės pieno produktų gamybos būdais. Šis apsilankymas nulėmė tolimesnę partnerystę su gamintoju, todėl dabar didžiosiose „Norfos“ parduotuvėse pirkėjai gali išvysti pieno produktus su šefo atvaizdu kaip aukščiausios kokybės garantą.