Rudenėjančios gamtos dovanos: lietuviški pipirai, dilgėlių chalva, voveraičių milteliai
Laukinės morkos, dilgėlių, krapų, gysločių ir kitų nenuodingų augalų sėklos – stiprus sveikatos ieškančio žmogaus pagalbininkas.
Kokį poveikį jie turi organizmui ir kaip juos vartoti, portalui vlmedicina.lt pasakoja sveikatos klubo „Žolinčių akademija“ prezidentė Danutė Kunčienė.
Pipirų skonio laukinės morkos sėklos dar vadinamos lietuviškais pipirais. Surinktas sėklas dar galima padžiovinti, iškulti kaip kmynus, išvalyti. Juos žolininkė pataria vartoti vietoje pipirų.
„Sumaltas jas galima gerti kaip arbatą – jos pasižymi silpnu diuretiniu poveikiu (skatina šlapimo išsiskyrimą), mažina kraujospūdį. Gerkite, jei tinsta kojos, skundžiatės širdies nepakankamumu, jei kankina apatija, sunkumas“, – tikina specialistė.
Dilgėlės sėklas D.Kunčienė pataria kavos malūnėliu sumalti į miltelius ir maišyti su medumi. „Jei nesumalsime – organizmas neįsisavins, todėl negausime naudos. 100 g sėklų sumaišykime su stikline medaus – ir turėsime puikią dilgėlių chalvą. Kad geriau įsisavintų, galima pridėti stiklinę spanguolių. Ypač tinka onkologiniams ligoniams, kuriems dėl sudėtingo gydymo kraujyje sumažėję hemoglobino“, – pataria specialistė.
Anot jos, jau pats laikas rinkti ir gysločio sėklas. „Laikykite sausas sėklas stiklainėlyje, o prieš naudojimą, kaip ir ispaninio šalavijo (chia) sėklas, per naktį mirkykite. Kai jos išbrinksta, praturtinkime savo pusryčius, galime dėti į kokteilį. Gysločio sėklos gerina virškinimą, turi stiprų antioksidantinį poveikį“, – sako D.Kunčienė.
Gysločio lapus žolininkė pataria panaudoti odai pagražinti, jei ji nugairinta vėjo, paveikta saulės spindulių. Surinkti lapai sukarpomi, nuplikomi vandeniu. Palaikius nukošiama ir daromi kompresai. Užsidėjus kompresą pagulime 10 minučių – oda labai atsigauna.
Krapų sėklos mažina kraujospūdį, sumaišius su kitais prieskoniais – raudonėliu, juozažole, mėta, krienu, melisa, baziliku – vartojamas kaip maisto barstalas.
Kol dar miškuose šalnos nepakando grybų, D.Kunčienė rekomenduoja prisirinkti voveraičių. Džiovintų voveraičių miltukai tinka onkologinių ligų profilaktikai, antiparazitinei programai – paimkime miltelių ant peilio galo ryte ir vakare ir išgerkime.
Džiovinamos voveraitės 40 laipsnių temperatūroje ir sumalamos. Tinka voveraites vartoti ir užpiltas degtine.
TAIP PAT SKAITYKITE: Žolininkės Dominikos Balčiūnės patarimai imunitetui stiprinti. Liaudiški receptai, atbaidantys virusus