Rudeninis slyvų tango
Prekystalius spalvina raudonos, mėlynos, geltonos prisirpusios ir sultingos slyvos. Tokios skanios, ir tokios nepelnytai šeimininkių primirštos! Be to, jos turi daugybę vitaminų ir mikroelementų, padeda lieknėti. Pasimėgaukite patiekalais su slyvomis: čia ir saldu, ir rūgštu...
Angliškas slyvų pyragas
Jums reikės: 250 g slyvų, 60 ml miltų, 60 ml cukraus, žiupsnelio druskos ir muskato, 60 g šalto sviesto, pusės puodelio traiškytų kukurūzų dribsnių.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Slyvas perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus.
- Keturis 175 ml talpos keraminius kepimo indelius pridėkite slyvų.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir muskatą.
- Sutarkuokite sviestą, sudėkite į miltų mišinį ir pirštais maigykite iki trupinių.
- Sumaišę su traiškytais kukurūzų dribsniais užberkite ant slyvų.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.
- Pyragą tiekite šiltą.
Kamamberas tešloje su slyvomis
Jums reikės: pakuotė bemielės šaldytos tešlos, kamambero sūrio (tinka ir bri), saujos šviežių slyvų, kiaušinio, keleto šaukštelių medaus.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Iš atšilusios tešlos iškočiokite tiek skritulių, kiek turite sūrio griežinėlių (kamamberą galite horizontaliai perpjauti pusiau). Tešlos paplotėliai turi būti didesni už sūrį.
- Į kiekvieno tešlos apskritimo vidurį dėkite sūrio, užlankstykite ir aptepkite išplaktu kiaušiniu. Slyvas perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
- Dėkite jų ant tešlos viršaus ir šaukite į orkaitę.
- Kepkite apie 15 minučių, kol tešla parus.
- Medų pašildykite, kad suskystėtų.
- Ištrauktus sūrio kepinukus apipilkite medumi.
Keksas su slyvomis ir avižų dribsniai
Jums reikės: 250 g slyvų, 100 g sviesto, apelsino, 100 g rudojo cukraus, 2 vidutinio dydžio kiaušinių, 125 g miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 50 g avižų dribsnių, 100 miltelinio cukraus.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių.
- Slyvas perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
- Nutarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis.
- Sviestą su cukrumi ir apelsino žievelėmis išplakite iki purios masės.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, kas kartą gerai išsukite.
- Įpilkite du šaukštus apelsino sulčių, išmaišykite.
- Suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, avižų dribsnius ir dar kartą gerai išmaišykite.
- Sudėję slyvas, paskutinįkart išmaišykite ir tešlą sukrėtę į kekso kepimo formą šaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą. Ištraukę palikite atvėsti kepimo formoje apie 20 minučių.
- Miltelinį cukrų sumaišykite su likusiomis apelsinų sultimis ir pašlakstykite keksą. Leiskite visiškai atvėsti.
Slyvų pyragas
Jums reikės: 200 g miltų, 2 šaukštelių tarkuotų citrinos žievelių, po žiupsnelį druskos ir muskato, 75 g cukraus, kiaušinio, 125 g sviesto.
Įdarui: 100 g graikinių riešutų, 14–18 slyvų (priklauso nuo dydžio), 100 g cukraus, 4 šaukštų miltų, 2,5 šaukštelio citrinos žievelių, 0,5 šaukštelio muskato, 30 g sviesto.
- Miltus sumaišykite su tarkuotomis citrinos žievelėmis, muskatu ir druska. Suberkite ant stalo, padarykite viduryje duobutę ir įmuškite kiaušinį.
- Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais ir sudėliokite aplink kiaušinį.
- Viską kapokite dideliu plačiu peiliu, kol susidarys trupiniai. Juos greitai išminkykite, kad nesušiltų nuo rankų. Suformuokite tešlos rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir mažiausiai valandai dėkite į šaldytuvą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Iš atvėsusios tešlos iškočiokite skritulį. Riešutus sukapokite ir paskleiskite ant tešlos.
- Slyvas perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus.
- Sumaišykite cukrų, miltus, citrinos žieveles ir muskatą. Pusę mišinio suberkite ant slyvų ir išmaišykite.
- Išdėliokite uogas ant tešlos ir užberkite likusią mišinio dalį. Ant viršaus suberkite sviesto gabaliukus.
- Užlankstykite tešlos kraštelius ir šaukite į orkaitę.
- Kepkite apie 45 minutes, kol tešla parus. Palikite ataušti orkaitėje.
Slyvų trupiniuotis
Jums reikės: 360 ml miltų, 115 g šalto sviesto, žiupsnio druskos, šaukštelio cukraus, 4–5 šaukštų šalto vandens.
Įdarui: 1 kg slyvų, 160 g balto pyrago (arba batono), 200 g kokosų drožlių, 50 g sviesto, 2 šaukštų cukraus, šaukšto vanilinio cukraus.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių, kepimo indą ištepkite sviestu.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite tarkuotą sviestą ir pirštais suminkykite trupinius.
- Įpilkite 4 šaukštus vandens ir minkykite, iki gausite elastingą tešlą. Jei reikia, įpilkite dar šaukštą.
- Suformuokite rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve 30 minučių.
- Išėmę atpjaukite ir atidėkite ketvirtadalį tešlos trupiniams. Likusią tešlą šiek tiek pakočiokite ir tieskite į kepimo formą, prispauskite, suformuokite kraštelius.
- Slyvas perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus ir sudėję ant tešlos pabarstykite cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
- Nedideliame puode ištirpdykite sviestą.
- Sutrupinkite likusią tešlą ir sumaišykite trupinius su balto pyrago trupiniais bei kokosų drožlėmis. Užberkite ant slyvų. Suliekite sviestu.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.