Rugsėjo 1–ajai kepkime tortą! Net 32 receptai!
Galite sakyti, ką norite, esą senamadiška, atima daug laiko paruošti, kam kepti, jei galima nusipirkti. Ir vis dėlto ant stalo išdidžiai pūpsantis gražuolis tortas – įspūdingas šventės akcentas. Be to, ruošdamos pačios galėsite būti tikros ne tik dėl gero skonio, bet ir sudėties – jokių neaiškių ingredientų!
Su trapiąja tešla ir šokoladu
Jums reikės: pakuotės šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, stiklinės migdolų drožlių.
Kremui: 100 g juodojo šokolado, 150 g pieninio šokolado, 100 ml pieno, 4 kiaušinių, šaukštelio cukraus, šlakelio romo, 300 ml riebios grietinėlės, stiklinės aviečių.
Tortui aptepti: 200 g baltojo šokolado, želatinos lapelio, 300 ml grietinėlės, 2 kiaušinių baltymų, pagal skonį vanilinio cukraus.
- Paruoškite kremą: į puodą su verdančiu vandeniu įstatykite karščiui atsparų indelį, sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą ir maišydami kaitinkite, kol visiškai išsilydys.
- Supilkite pieną, išmaišykite iki vientisumo, nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi ir įmaišykite į pravėsusią šokolado masę.
- Taip pat atsargiai įmaišykite ir iki standžių putų suplaktus baltymus.
- Įsukite ir nuplautas, nusausintas ir kelis kartus per sietelį pertrintas avietes. Supilkite romą.
- Atskirame dubenyje suplakite grietinėlę ir sudėję į šokolado masę atsargiai išmaišykite. Sukrėskite kremą į plokščią indą ir per naktį šaldykite šaldytuve.
- Iš kambario temperatūroje atšildytos tešlos iškepkite kelis nedidelius apskritus papločius, juos gerai atvėsinkite, gausiai pertepkite šokoladiniu kremu, ant kiekvieno šokolado sluoksnio berkite sausoje keptuvėje skrudintų migdolų.
- Paruoškite aptepą: baltąjį šokoladą sulaužykite gabalėliais, ištirpinkite dubenėlyje virš garų.
- Želatiną užpilkite puse kiekio grietinėlės, o kai išbrinks, nuolat maišydami užkaitinkite, bet neužvirkite ir atvėsinkite.
- Į ją įmaišykite likusią iki standžių putų išplaktą grietinėlę, vanilinį cukrų, iki standumo plaktus baltymus, šokoladą ir išmaišykite.
- Aptepkite tortą ir bent 2 val. dar pašaldykite šaldytuve.
Šokoladinis su grietinėlės kremu ir uogomis
Biskvitui: 100 g migdolų, 3 kiaušinių, 100 g miltų, 80 g kakavos, 50 g sviesto, 60 g mitelinio cukraus, 80 g cukraus, pagal skonį nutarkuotų apelsino žievelių ir vanilinio cukraus.
Kremui: pusės stiklinės cukraus, 200 g juodojo šokolado, 500 ml plakamosios grietinėlės, 3 kiaušinių baltymų, 10 g želatinos, pagal skonį migdolų esencijos.
- Migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje, sumalkite kavamale, sukrėskite į dubenėlį.
- Ten pat pagal skonį berkite nutarkuotų apelsino žievelių, vanilinio cukraus, kakavos, cukraus, įmuškite kiaušinį ir įmaišykite kitų dviejų kiaušinių trynius, o baltymus padėkite šaltai.
- Masę gerai išsukite su tirpintu sviestu, įmaišykite iki standumo su milteliniu cukrumi išplaktus baltymus, po truputėlį berkite miltus ir užmaišykite vientisą tešlą.
- Ją krėskite į riebalais išteptą nedidelę apskritą kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (nevarstydama durelių) apie 30 min.
- Iškeptą biskvitą atvėsinkite ir padalykite į tris dalis.
- Paruoškite kremą: želatiną išbrinkinkite nedideliame kiekyje vandens.
- Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir, ištirpinę vonelėje virš garų, palikite atvėsti.
- Grietinėlę iki standumo išplakite su cukrumi ir atsargiai įmaišykite į išplaktus baltymus.
- Pildami plonyte srovele į kremą įmaišykite šokoladą, elektriniu plakikliu išplakite vonelėje virš garų tirpintą ir atvėsintą želatiną, pagal skonį įlašinkite migdolų esencijos.
- Kremą krėskite į konditerinį švirkštą ar tūbelę ir, dailiai išspausdami, pertepkite biskvito lakštus.
- Kraštus apibarstykite natūralia kakava, o ant viršaus dėkite mėgstamų kelių rūšių uogų.
- Tortą patiekite per naktį palaikę šaldytuve.
Su rikota ir trintomis uogomis
Biskvitui: pusės stiklinės cukraus, 3 kiaušinių, 3 kiaušinių trynių, 4 šaukštų miltų, 3 šaukštų natūralios nesaldintos kakavos, 200 g maltų lazdyno riešutų, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.
Įdarui: 500 g maskarponės, indelio sutirštinto saldinto pieno, šaukšto medaus, 250 ml plakamosios grietinėlės, 3 šaukštų želatinos.
Uogų sluoksniui: 300 g šaldytų vyšnių arba kitokių mėgstamų uogų, šaukšto krakmolo, 2 šaukštų cukraus, šlakelio citrinos sulčių.
- Užmaišykite tešlą biskvitui: kiaušinius iki vientisumo išplakite su tryniais, cukrumi, kakava ir kepimo milteliais.
- Pamažėle suberkite persijotus miltus, įmaišykite maltus riešutus, įberkite druskos ir užmaišykite vientisą tešlą.
- Ją plonu sluoksniu pilkite į kepimo popieriumi išklotą formą išimamu dugnu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
- Ištrauktą iš orkaitės biskvitą gerai atvėsinkite, galite saikingai pašlakstyti migdolų likeriu.
- Giliame dubenėlyje iki vientisumo išsukite maskarponę, kambario temperatūroje atšildytą skystą medų, sutirštintą pieną.
- Želatiną ištirpinkite nedideliame kiekyje vandens, užkaitinkite, atvėsinkite ir įmaišykite į kremą.
- Galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
- Kremą pilkite ant biskvito ir tolygiai paskirstykite.
- Paruoškite uogų sluoksnį: vyšnias atšildykite, nuvarvinkite, išimkite kauliukus, suverskite į puodelį, suberkite cukrų, pakaitinkite ant ugnies ir įmaišykite šaukšte šalto vandens ištirpintą krakmolą – turi išeiti tiršta masė. Jei ji per skysta, įdėkite dar krakmolo.
- Ataušinta sutirštėjusia uogų mase aplietą tortą per naktį laikykite šaldytuve.
- Patiekite supjaustytą dailiais gabalėliais su šaldytomis arba šviežiomis vyšniomis.
Su sausainiais ir uogomis
Jums reikės: maždaug 12–14 sausainių „Damų piršteliai“, po 300 g maskarponės ir riebios varškės, 5 šaukštų cukraus, 100 ml riebios grietinėlės, pagal skonį citrinos sulčių ir nutarkuotų citrinos žievelių, vanilinio cukraus, 500 g mėlynių, šilauogių ar kitų mėgstamų uogų, pakuotės uogų želatinos, miltelinio cukraus (apibarstyti).
- Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį, sumaišykite su maskarpone ir elektriniu plakikliu iki vientisumo išplakite su vanile, citrinos sultimis ir žievelėmis.
- Grietinėlę išplakite iki standžios masės, šaukštu kabindami iš apačios į viršų įmaišykite į maskarponės ir varškės kremą.
- Į apskritą torto formą krėskite varškės kremą taip, kad liktų laisvi krašteliai sausainiams. „Damų piršteliais“ dailiai apklijuokite kremo masę, įstatydami juos vieną šalia kito.
- Uogas perrinkite, nuplaukite, nusausinkite, suberkite ant torto ir apliekite uogų želatina pyragams, kurią lengvai paruošite pagal nurodymus ant pakuotės.
- Tortą per naktį palikite šaldytuve, prieš tiekdami nuimkite formos kraštus, viršų apibarstykite milteliniu cukrumi, o ant sausainių dailiai užriškite kaspinėlį.
Morengų su kavos kremu
Jums reikės: 8 kiaušinių baltymų, 2 stiklinių cukraus, 2 šaukštų krakmolo, 500 ml plakamosios grietinėlės, pagal skonį vanilinio cukraus, mėgstamo uogų sirupo, citrinos sulčių, stiklinės migdolų drožlių (apibarstyti).
Kavos kremui: 250 g šokoladinio grietinėlės sūrio, 300 ml plakamosios grietinėlės, šaukšto natūralios kakavos, šaukšto tirpios kavos.
- Baltymus supilkite į gilų dubenį ir elektriniu plakikliu išplakite iki standumo.
- Suberkite cukrų ir plakite toliau, kol masė taps vientisa.
- Pagal skonį įspauskite citrinos sulčių ir dar paplakite – turi išeiti labai standus kremas.
- Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos iš suformuokite baltymų paplotį ir dailiai išlyginkite paviršių.
- Jį pašaukite į iki 130 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite maždaug pusvalandį. Sumažinę temperatūrą iki 100 laipsnių džiovinkite dar valandą. Gerai iškepęs morengas neturi būti patamsėjęs.
- Paruoškite kremą: grietinėlę sumaišykite su kava ir kakava ir 2 val. palikite, kad prisigertų kvapo. Perkošę per sietelį išplakite elektriniu plakikliu iki standumo.
- Šokoladinį grietinėlės sūrį krėskite į dubenėlį ir gerai išsukite su grietinėle.
- Ant dailaus stovo padėtą morengą apliekite šokoladiniu kremu, uogų sirupu, gausiai apibarstykite sausoje keptuvėje skrudintais migdolais ir patiekite.