Šakniavaisių patiekalai – pigu ir sveika
Neišvaizdūs šakniavaisiai – pigiausi iš visų daržovių, o iš jų juk galima pagaminti daug skanių ir sočių patiekalų. Šakniavaisius lengva paruošti, jie nekaloringi, turi daug organizmui būtinos ląstelienos, ilgai virškinamų angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų.
Įdaryti burokėliai
Jums reikės: 6 vidutinio dydžio virtų burokėlių, 6 rūgščių obuolių (600 g), 6 šaukštų biriai virtų ryžių, 2 šaukštų razinų, 2 šaukštų sviesto, 100 g grietinės (15 proc. riebumo), šaukšto kapotų riešutų, žiupsnelio cinamono, druskos, pipirų.
- Burokėlius nulupkite, išskobkite vidų, pabarstykite druska, pipirais.
- Obuolius nulupkite, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su ryžiais, razinomis bei cinamonu.
- Šia mase įdarytus burokėlius sudėkite į karščiui atsparų indą, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą grietinės, užberkite riešutų. Į indą įpilkite truputį vandens, įdėkite sviesto ir kepkite orkaitėje apie 30 min.
Tešloje keptos petražolių šaknys
Jums reikės: 600 g storesnių petražolių šaknų, stiklinės miltų, kiaušinio, 200 ml šviesiojo alaus, 2 šaukštų tarkuoto fermentinio sūrio, šaukštelio universalių prieskonių, druskos, aliejaus kepti.
- Petražoles nulupkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis ir truputį apvirkite pasūdytame vandenyje.
- Iš miltų, alaus, kiaušinio trynio ir prieskonių sumaišykite tešlą, sudėkite standžiai išplaktus baltymus, uždenkite ir palikti pusvalandžiui, kad išbrinktų.
- Petražolių juosteles pavilgykite tešloje ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Kai apkeps viena pusė, apverskite ir pabarstykite sūriu.
- Patiekite su aštriu pomidorų padažu.
Įdarytos bulvės
Jums reikės: 8 didelių bulvių, 350 g varškės, pusės stiklinės grietinės, pomidoro, po kelias krapų, petražolių šakeles, svogūnų laiškų, šaukštelio garstyčių, druskos, pipirų.
- Papuošimui: lašišos, kumpio, kubeliais supjaustytų įvairių spalvų paprikų.
- Gerai nuplautas bulves įpjaukite kryžmai, kiekvieną bulvę atskirai suvyniokite į foliją ir 50 min. kepkite orkaitėje.
- Paruoškite įdarą: varškę išsukite su grietine, garstyčiomis ir prieskoniais. Įdėkite nuluptą ir smulkiai supjaustytą pomidorą, susmulkintus svogūnų laiškus. Dar kartą gerai išmaišykite ir įdarykite iškepusias bulves.
- Kiekvieną bulvę puoškite vis kitaip. Taip paruoštos bulvės skanios ir šaltos, ir karštos.
Troškintos daržovės
Jums reikės: 3 burokėlių (500 g), 2 morkų (150 g), 2 petražolių šaknų (150 g), šaukšto miltų, 2–3 šaukštų citrinų sulčių, 4 šaukštų sviesto, 200 g grietinės ar natūralaus jogurto, šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos.
- Nuluptus burokėlius, morkas ir petražoles supjaustykite šiaudeliais. Sudėkite į puodą, apšlakstykite citrinų sultimis, įdėkite 2 šaukštus sviesto, įpilkite stiklinę pasūdyto vandens ir uždengę troškinkite ant mažos ugnies apie 40 min., retkarčiais pamaišydami.
- Miltus pakepinkite sausoje keptuvėje, kol parus, sudėkite likusį sviestą, grietinę, įberkite druskos, cukraus ir užvirinkite. Padažą supilkite ant daržovių, išmaišykite ir pakaitinkite, kol vėl užvirs.
- Galima patiekti kaip atskirą patiekalą arba kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos patiekalų.