Lietuviai taip apžavėti sakurų, jų trapaus ir laikino grožio, kad rausvų žiedų pilna ne tik Vilniuje ir Kaune, bet ir visame „Facebook'e“. Tačiau ar žinojote, kad galima pasigaminti skanumynų „Sakura Mochi“ – rausvų ryžių pyragėlių?
Japonų meilė sakurai, Tolimųjų Rytų vyšniai, ir gležnam jos žiedeliui plačiai žinoma. Kiekvieną pavasarį sakurų žydėjimo metas labai laukiamas ir švenčiamas visoje šalyje. Net per žinias kasdien pranešama, kuriame regione jau pražydo sakuros. O kai jos pagaliau pražysta, visi pabyra į parkus, ten rengdami iškylas po nuostabiais žiedais apsipylusiais medžiais.
Tai kasmetinis ritualas, Japonijoje vadinamas hanami. O specialiose programėlėse mobiliesiems telefonams netgi galima pasitikrinti, kur vyksta smagiausia hanami iškyla.
Toji didžiulė meilė rausviems žiedams neapsiriboja pasigrožėjimu iš šalies. Jų grožis atkartojamas dekoro elementuose, jų kvapas taip pat plačiai pažįstamas, o įdomiausia, kad vyšnios naudingos ir kulinarijoje. Medis turi daugybę atmainų, vienos vyšnios brangesnės, kitos retesnės, skiriasi ir kvapo intesyvumu, ir skoniu bei žiedlapių sultingumu. Pigesni žiedai kulinarijai netgi importuojami iš Kinijos. Valgomi ne tik sakurų žiedlapiai, bet ir medžio lapeliai, kurie konservuojami druskoje, paskui vartojami. Saldžiarūgštis skonis su stipriu sakuros žiedo aromatu yra vienas iš pavasario pranašų Japonijoje.Rausvų žiedų magija
Vienas pagrindinių sakuros medžio lapelių panaudojimo būdų yra gaminti tradicinius saldumynus Sakura Mochi, kurie paprastai valgomi tik iki pavasario vidurio. Tai rausvas ryžių pyragėlis (mochi), užpildytas pikantiška Aduki pupelių (Japoninė pupuolė arba Raudonoji pupelė) pasta. Šis skanėstas uždengiamas vienu ar dviem sūdytais sakuros medžio lapeliais, kurių subtilus sūrstelėjęs skonis yra puiki atsvara saldumui.
Kiekvieną pavasarį Japonijoje galite ragauti įvairiausių rausvos spalvos sakurų skonio saldainių – nuo šokolado gaminių iki guminukų ir kramtomosios gumos. Rasite ir keksiukų, ir ledų, ir želės, kurių viduje puikuosis sakuros žiedas. Prancūziški migdoliniai pyragėliaimacaronstaip pat bus pertepti sakurų aromato įdaru ir vilios ryškiai rausva spalva. Garsūs japonų konditeriai juos netgi formuoja panašius į sakurų žiedus ar bent jau papuošia žiedeliu.Tačiau pirmiausia sakurų žiedai buvo pradėti naudoti arbatos (sakura-yu) ruošimui. Arbatai paruošti reikia vos 1–2 druska apdorotų žiedelių, užpilamų paprasčiausiu verdančiu vandeniu. Vos vos rausva šviesi arbata turi silpną saldžiarūgštį skonį ir yra įdomi varžovė žaliajai arbatai. Tradiciškai ši skaidri arbata patiekiama, kai susitinka būsima jaunavedžių pora, taip pat per sutuoktuves. Ši arbata yra puikus šviesios ir laimingos santuokos palinkėjimas.
Dar vienas puikus šio aromato panaudojimo būdas – aromatizuota sakurų druska, kuri barstoma ant maisto vietoj paprastos druskos ir dėl skonio, ir dėl rausvos spalvos.
Visuotinei sakurų manijai pasiduoda net garsūs greito maisto restoranų tinklai, šį sezoną klientams Japonijoje siūlantys šaltą sakurų skonio kavą Frappe (angl. Cherry Blossom Frappe) ar Mocha. Tiesa, tradicinis sakuros medis nemezga vaisių, tad gėrimai iš tiesų yra pagardinti paprastų japoniškų vyšnių sirupu.
Pavasaris dėžutėje
Netg tradicinė japonų priešpiečių dėžutė bento pavasarį pakeičia savo išvaizdą ir tampa hanami bento. Jei dalyvausite piknike po sakuromis, nepamirškite pasirūpinti, kad jūsų priešpiečiai turėtų bent keletą rausvų akcentų ir būtų papuošti dailiu rausvu žiedeliu. Hanami bento ruošia ir garsūs virtuvės virėjai, ir paprasti miestiečiai. Patiekaluose dominuoja rausva, raudona ir oranžinė spalvos. Tad šiose priešpiečių dėžutėse dažniausiai pamatysite krevetes, lašišą, sušius, apvirtus moliūgus ar morkas, taip pat ir jau minėtus saldumynus.
Ir jums visai nebūtina gyventi Japonijoje, kad pasiruoštumėte sau japonišką priešpiečių dėžutę. Tiesiog naudokite vietinius pavasarinius vaisius ir daržoves, rinkitės ryškias spalvas, būkite kūrybingos. Tokie pietūs jums simbolizuos ir skelbs ne tik sakurų žydėjimo pradžią, bet ir tikrą pavasario atėjimą.
Užkonservuotas grožis
Jei sumanysite užsikonservuoti sakurų žiedelių namuose, pirmiausia įsitikinkite, kad jie nebuvo purkšti jokiais chemikalais ir auga toliau nuo gatvių. Skinkite dar ne visai prasiskleidusius žiedus, palikdami trumpą kotelį. Pasverkite, o tada surinktus žiedus kruoščiai nuplaukite ir nusausinkite. Užpilkite juos druska (20 proc. žiedų svorio) ir palikite kelioms valandoms arba per naktį. Vėliau nuspauskite susidariusį skystį ir apipurkškite japoniškų umeboshi vaisių actu (angl. Ume vinegar. Jei tokio neturite, keiskite raudonojo ar baltojo vyno actu, pridėdami į jį druskos). 1 šaukštas acto – 50-čiai gramų žiedų. Išmaišykite ir palikite vėsioje vietoje ar šaldytuve trims dienoms. Tada žiedus išklokite rėtyje vienu sluoksniu ir palikite dar dvi tris dienas, kol jie išdžius ir pasidengs mažyčiais druskos kristalais. Paruoštus vartojimui žiedus laikykite sandariame inde, geriausia – šaldytuve. Sakuros medžio lapai konservuojami panašiai, tik prieš sūdymą juos reikia nuplikyti verdančiu vandeniu ir naudoti šiek tiek daugiau druskos.