Artėjant šventėms, svarbioms sukaktims ar kitiems minėjimams, pagalvojame apie įvairiausius gardėsius, kurie galėtų papuošti stalą bei pradžiuginti svečią. Netrukus užsukame ir į skirtingas kepyklėles, ragaujame ir vertiname tai, kas galėtų pradžiuginti skonio receptorius. Tačiau retas pagalvoja, kad kai kuriuos gardumynus galime atrasti visai šalia, o ir pasirinkimas itin platus.
UAB „Rivonos“ konditerijos cecho technologė Ieva Bagackienė pasakoja, kaip vyksta skanėstų gamyba, kada jie atvežami į parduotuves ir, žinoma, išvardina tai, dėl ko kartais pametame galvą – skaniausius pyragus, tortus bei vyniotinius.
Konditerijos cechuose gaminama apie 100 įvairiausių produktų
Kėdainiuose esantis „Rivonos“ konditerijos cechas turi kuo pasigirti. Čia gaminama įvairi produkcija – tortai, pyragai, vyniotiniai, duona ir kiti gardumynai.
„Gamybos apimtys auga, tai matyti pagal senus bei naujus gaminius ir perkamumą. Naujienas visada pristatome – tiek konditerijos, tiek duonos gaminius. Pernai paleidome D.Praspaliausko duoneles fokačijas. Tai yra visiška naujiena visoje Lietuvoje, nes tai yra neįprasta duona, prieš valgant ją reikia pasišildyti. Konditerijoje nuolat pristatome naujus desertų skonius“, – sako technologė Ieva Bagackienė.
Viso kulinarijos ir konditerijos cechuose gaminama apie 100 įvairiausių produktų, iš kurių – net trijų rūšių lietiniai blynai, bulviniai, žemaičių blynai, Kijevo kotletai, duona, pyragai, sumuštiniai, mišrainės, salotos ir pirkėjų ypač pamėgti ir visus metus gaminami šaltibarščiai.
Kadangi nauji užsakymai formuojami kas dieną ir tai, kas pagaminama šiandien, rytoj jau pasiekia parduotuves – visus šiuos gaminius pirkėjai „Norfoje“ randa tik šviežius.
Svarbu paminėti, kad Konditerijos cechas stengiasi laviruoti tarp dviejų polių – naudoti kuo natūralesnius produktus, tačiau subalansuoti gaminio kainą, kad ji nebūtų per didelė pirkėjams.
„Turi būti ir skanu, ir nebrangu. Siekiame, kad mūsų produkcija būtų sveikesnė“, – teigia technologė.
Beje, „Rivona“ asortimente yra apie 24 rūšių tortų ir apie 23 rūšių pyragų: vyniotinių, plokštainių, keksų, kanelių ir dviejų dydžių šakočių. Per dieną iškepama apie 800–1000 kg arba apie 7 tūkst. kg per savaitę.
„Šventiniu laikotarpiu produkcijos kiekis išauga 2–3 kartus“, – akcentuoja I.Bagackienė.
Konditerijos ceche vienoje pamainoje dirba 11 žmonių, iš viso 23 darbuotojai. Į parduotuvę visada atkeliauja tik švieži gaminiai.
„Konditerijos gaminiai turi būti ką tik iškepti, ilgai negali užsistovėti. Iš parduotuvių gauname užsakymus ir kepame reikalingą kiekį. Vieną dieną kepame, kitą dieną jie pristatomi į parduotuvę“, – teigia I.Bagackienė.
Nauji kepiniai kuriami nuolat, daugiausia dėmesio – prieš šventes
Konditerijos ceche nuolat bandomi nauji receptai ir geriausi produktai keliauja į gamybos linijas. Tačiau daugiausia naujienų atsiranda prieš šventes.
I.Bagackienė primena, kad šventiniu laikotarpiu kepinių kvapas „Norfos“ parduotuvėse pasklinda prieš gerą mėnesį, juk iš anksto reikia apsidairyti, paragauti ir nuspręsti, kuo praturtinsime šventinį stalą.
„Stengiamės pasiūlyti pirkėjams tai, ką jie mėgsta dėti ant šventinio stalo. Žmonės domisi naujienomis, stebi, nori paragauti, o vėliau tampa nuolatiniais pirkėjais“, – sako technologė.
Pastaruoju metu populiaresni tampa šviesesni ir lengvesni tortai, kurie į antrą planą nustumia šokoladinius. Ši tendencija atsispindi ir asortimente, kuriame vyrauja ypač mėgstami ir populiarūs karameliniai tortai ir pyragai, mažiau riebūs kepiniai su vaisių priedais.
„Kol pyragas ir tortas atsiduria ant prekystalio, nueina ilgą kelią – kuriame receptus, deriname skonius, tariamės, diskutuojame. Kai pristatome naują gaminį, tikimės, kad pirkėjai įvertins mūsų nuoširdžias pastangas. Siūlau būtinai nusipirkti ir praturtinti šventinį stalą proginiu kepiniu“, – sako I.Bagackienė.
Be to, I.Bagackienė rekomenduoja mėgstantiems gaivesnius kepinius paragauti nepaprastai skanų tortą „Palaima“. Neseniai pradėtas kepti ir ypač gardus rausvos spalvos tortas „Magija“, kuriame persipina trys skoniai: plombyro, aviečių ir braškių.
Žmonės renkasi, nori paragauti naujo skonio tortą „Raudonas aksomas“, kuriame dera labai skanus varškės kremas. „Tarsi valgytum varškės sūrelį“, – šypsosi technologė.
Naujieji tortų gaminiai gaminami iš 100 proc. vaisinės, kavos ir sviestinio biskvito pastų, kurios pagardina kepinių kremų skonį.
„Ieškantiems prabangaus kaip kavinėje skonio deserto, siūlyčiau paragauti natūralių desertų plastikiniuose indeliuose. Tai dviejų skonių – su mango vaisiumi ir jogurtiniu kremu bei su juodaisiais serbentais, grietinėlės kremu ir sausainių gabaliukais. Ne kiekvienas gali pasilepinti kavinėje, o mūsų kaina draugiška pirkėjui“, – siūlo atkreipti dėmesį I.Bagackienė.
Pagrindiniai „topai“ – pyragas su persikais ir „Kuršėnų“ vyniotinis
Vieni iš populiariausių „Rivonos“ konditerijos cecho kepinių – tai pyragas „Persikinis“ su persikų gabaliukais, tortas „Rafaelis“ su vienu sluoksniu traškaus biskvito ir lengvu plombyriniu kremu.
Pirkėjai, kuriems patinka sūrio tortai, mėgsta tortą „Maskorponė“. Populiarus ir gaivus „Jogurtinis“ tortas su vaisių ir želė gabaliukais. Mėgstantiems saldžius kepinius būtinai reikėtų paragauti nepaprastai gardų karamelinį–riešutinį tortą su saldainių „toffi“ skonio biskvitu ir karameliniu kremu.
Vienas iš „Rivonos“ konditerijos cecho „topų“ – „Kuršėnų“ vyniotinis, labai mėgstamas ir vertinamas pirkėjų, todėl niekada ilgai neužsilieka parduotuvių vitrinose.
Pasak I.Bagackienės, „Kuršėnų“ vyniotinio receptas patobulintas, kepamas ne tik tradicinis, bet ir dviejų spalvų: baltas ir tamsus – šokoladinis, tarsi diena ir naktis: „Internete galite rasti „Kuršėnų“ vyniotinio tradicinių receptų, pagal kurį kremas gaminamas lygiomis dalimis iš margarino ir varškės. Mes gaminame mažiau riebų kremą, naudojame didesnę dalį varškės, todėl vyniotinis yra minkštesnis, lengvesnis.“
Kaip gaminami gardžiausi kepiniai ir kada jų galime tikėtis „Norfos“ parduotuvėse, galite pamatyti video reportaže: