Saldi šventė druskų mieste tampa tradicija: šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras
Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras.
Projekto organizatoriai, kartu su Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Druskininkų miesto savivaldybe ir kultūros centru, partneriais ir rėmėjais kviečia turnyre dalyvauti konditerijos profesionalus ir entuziastus: savo pavyzdžiu rodyti šio amato svarbą bei jai puoselėjamą aistrą, kartu stiprinti konditerių profesijos įvaizdį bei šioje srityje dirbančių profesines bei verslo galimybes.
„Po praeitais metais Druskininkuose vykusio renginio, kuriame 100 tortų Lietuvai dovanojo profesionalūs šefai, konditeriai, maisto tinklaraštininkai, profesinių mokyklų mokiniai bei mokytojai, kiti saldumynų gamintojai, dar ilgai gaudavome gerų atsiliepimų, kuriuos lydėjo pagrindinis klausimas: kas toliau? Po atsakingo projekto ir galimybių įvertinimo, sulaukę partnerių ir rėmėjų palaikymo, ėmėmės organizuoti pirmąjį šalyje Tortų turnyrą, kuris suburs saldaus amato atstovus mano gimtajame Druskininkų mieste“, – sako projekto „100 tortų Lietuvai“ iniciatorė, maisto rašytoja, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.
Pasak projekto partnerės – Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vadovės Jūratės Mikalkėnienės, renginys taps galimybe prisistatyti konditerijos meistrams ir entuziastams, kuriems iki šiol dėmesio pritrūkdavo. „Šalies gastronominei kultūrai pasiekus gan aukštą lygį, daugiausia dėmesio sulaukia profesionalūs šefai, kurie ne tik prisideda prie jos tolesnio puoselėjimo, bet ir sėkmingai atstovauja Lietuvą tarptautiniame lygmenyje. Į asociacijos buriamas šefų komandas įtraukiami ir konditeriai, jie taip pat sėkmingai pasirodo tarptautiniuose konkursuose, tačiau Lietuvoje jų meistrystė dar sulaukia per mažai dėmesio. Tai skatina vienyti jėgas, kuriant sąlygas ir progą atkreipti dėmesį į konditerijos profesijos bei verslo aktualijas“, – sako J. Mikalkėnienė.
Siekiant bendram tikslui apjungti tiek konditerius-profesionalus, tiek entuziastus bei sukurti gardžią šventę Druskininkų gyventojams ir svečiams, tortų turnyrą sudarys dvi visiškai savarankiškos dalys – profesionalų ir mėgėjų konkursas. Pirmajame kviečiami dalyvauti konditerės/-io darbą viešojo maitinimo, mažmeninės prekybos įmonėje ar kitoje juridinį statusą turinčioje įstaigoje dirbantys asmenys, kuriems šis darbas yra pagrindinis užsiėmimas ir pajamų šaltinis. Dalyvauti mėgėjų kategorijoje kviečiami visi kiti desertus gaminantys, jais aplinkinius džiuginantys ir šventes puošiantys, bei savo jėgas išmėginti norintys konditerijos entuziastai.
Birželio 22 d. vyksiančio turnyro tema – druska, kuri perteikia saldaus, tą dieną 225 metų gimtadienį švesiančio, druskų miesto – Druskininkų gimtadienio idėją ir kurią atskleisti savo kūriniuose kviečiami turnyro dalyviai. Kaip ją perteikti – receptūra, dekoru, pristatymu, turnyro dalyviai sprendžia patys, remdamiesi vertinimo kriterijais. Kaip tai seksis padaryti profesionalams spręs turnyro metu dirbsianti komisija. Ji skelbs pirmos–trečios vietos laimėtojus, kuriems atiteks atitinkamai 1000 Eur, 800 Eur ir 500 Eur piniginiai prizai. Konditerijos entuziastų, mėgėjų turnyrui pristatytus tortus vertins renginio svečiai, susimokėję simbolinį mokestį, kuris aukojamas Maltos ordinui. Daugiausiai teigiamų įvertinimų sulaukusio torto autorė/-ius bus apdovanota/-as pagrindiniu prizu – „Bosch“ virtuviniu kombainu, populiariausio torto autorė/-ius – simpatijų prizu, dosniu kepinių priedų, papuošimų ir desertų gamintojo „Dr. Oether“ produkcijos krepšiu. Visiems turnyro dalyviams bus įteiktos dalyvavimą žyminčios ir jį priminsiančios dovanos.
Daugiau informacijos apie turnyro sąlygas, registraciją bei dalyvavimą skelbiama internete ir Tortų turnyro „Facebook“ paskyroje. Užduoti rūpimus klausimus bei registruotis konditerijos profesionalai ir entuziastai kviečiami el. pašto adresu.