Saldžiam savaitgaliui: spurgos ir spurgytės

Spurgos su vaniliniu kremu / Astos Černės nuotr.
Spurgos su vaniliniu kremu / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Savaitgaliais, kai už lango siaučia žvarbūs vėjai, kaip niekada gera leisti laiką jaukiuose ir šiltuose namuose: užsiplikyti puodelį kvapios kavos ar arbatos, leistis į mažus eksperimentus virtuvėje...

Spurgos – štai ką jums siūlome pasigaminti šį savaitgalį. Vilioja? Net neabejojame! Juk visi žinome, kad jos yra vienas tų desertų, kurie kaip niekas kitas verti nuodėmės.

Spurgos (anglų k. doughnuts arba donuts) – visame pasaulyje populiarus desertas. Neretai galima susidurti su klaidinga nuomone, kad jos yra tradicinis amerikiečių skanėstas. Pasirodo, spurgų kilmės vieta nuo Jungtinių Valstijų itin stipriai nutolusi. Sakoma, kad šiandienių šių skanėstų pirmtakai Artimųjų Rytų virtuvėje atsirado dar tada, kai apie Amerikos žemyną dar niekas nė negirdėjo. Spurgos buvo verdamos senovės Romoje ir Graikijoje, o viduramžiais panašius kepinius gamino ir arabai: įkaitintame aliejuje jie virdavo nesaldžios tešlos gabalėlius, paskui mirkydavo juos saldžiame sirupe. Maždaug 1400 m. spurgos paplito ir Šiaurės Europoje: Anglijoje, Vokietijoje, Olandijoje. Tik dar vėliau su piligrimais ir naujakuriais iš Olandijos spurgų receptas pasiekė Amerikos žemyną...

Amerikoje spurgos išpopuliarėjo labai greitai. Nenuostabu, kad šiandien jos yra vienas populiariausių amerikiečių desertų. Net žmonės, niekada nesilankę toje pasaulio dalyje, puikiai žino didžiulį amerikiečių spurginių tinklą Dunkin‘ Donuts. Rytais ten nusidriekia ilgiausios eilės žmonių, laukiančių rytinio savo kavos puodelio ir, žinoma, spurgos.

Kokios svarbios amerikiečiams yra spurgos, įrodo ir šis faktas: kiekvienų metų pirmąjį birželio penktadienį Jungtinėse Valstijose minima Nacionalinė spurgų diena (anglų k. National Doughnut Day). Pirmą kartą ši diena paminėta 1938-aisiais, o jos istorija yra labai graži ir patriotiška. Pirmojo pasaulinio karo metais, amerikiečiams kariaujant Prancūzijoje, Gelbėjimo armijos (anglų k. Salvation Army) moterys, žinomos kaip „Spurgų merginos“ (anglų k. Doughnut Girls), virdavo ir tiekdavo jiems šviežias spurgas – desertą, kuris turėjo kariams priminti namus ir palaikyti jų dvasią.

Spurgos, turinčios amerikiečiams ypatingą reikšmę, mėgstamos didžiojoje pasaulio dalyje. Lietuvoje bene populiariausios varškės spurgos, tačiau jų variantų yra begalė. Pagal dydį spurgas galime skirstyti į apvalias, riestainius su skyle ir mažas spurgytes, o pagal ruošimo technologiją – į ruošiamas su mielėmis ir su kepimo milteliais; į klasikines verdamas aliejuje ir į modernias, kepamas orkaitėje. Pagal skonius galime išskirti tokią daugybę spurgų, kad visas išvardyti tikriausiai būtų neįmanoma.

Minkštos, purios ir burnoje tiesiog tirpstančios spurgos negali nusibosti: mažos ir didelės, su glaistu ir pabarstukais, su vaisiais ar įvairiais kreminiais įdarais... Galbūt šią akimirką manote, kad žinote, kokios spurgos pačios tobuliausios ir mėgstamiausios, bet nebijokite išmėginti ir naujų receptų. Gali būti, kad po šių mažų eksperimentų virtuvėje suprasite, jog atradote naujas mėgstamiausias spurgas!

► Imbierinės spurgos – tai tikras rudens skonis, šildantis šaltomis popietėmis. Jos  nuostabaus kvapo ir ypač sodraus skonio. Spurgos, kaip ir priklauso visoms geroms ir skanioms spurgoms, yra minkštos, purios. Dėl dosnaus žiupsnio įvairių prieskonių jos kiek aštresnės, ne tokios švelnios. Tačiau pusiausvyrą puikiai išlaiko miltelinio cukraus glaistas ar cukraus plutelė. 

{recipe|3839}

Verdiktas: jei mėgstate imbierą, cinamoną ir kitus žiemos prieskonius, jums tikrai labai patiks!


► Netikime, kad atsirastų bent vienas žmogus, galintis šioms spurgoms pasakyti „ne“. Nuostabiai gardžios klasikinės spurgos su vaniliniu kremu tikrai nepaliks abejingų, mat jos purios ir tirpstančios burnoje, o vanilinis kremas – švelnus, ne per saldus, intensyviai vanilinis, akimirksniu paverčiantis spurgą puikiu desertu.

{recipe|3840}

Verdiktas: net jei iš pirmo žvilgsnio ilgas receptas išgąsdino, nebijokite. Šios spurgos  vertos kiekvienos joms pagaminti sugaištos sekundės.


► Jos atrodo be galo žaviai, mielai ir jaukiai. Jau iš pirmo žvilgsnio nedideles spurgytes galima tiesiog įsimylėti. O kai atkandi kąsnelį ir randi saldų šokoladinį lazdynų riešutų kremą, ta meilė išauga dvigubai. Saldu, gardu ir šiek tiek nuodėminga... Nes šios spurgos tokios jau yra – paragavus vieną, norisi dar ir dar vienos.

{recipe|3841}

Verdiktas: puikiai tiks ne tik desertui namuose, bet ir išvykai ar rudens iškylai. Draugai neatsitrauks nuo jūsų spurgų nė per žingsnį! Jei nemėgstate šokoladinio riešutų kremo, įdarui galite naudoti ir žemės riešutų sviestą, ir tirštą džemą.

Tekstas ir receptai Astos Černės