Saldžiosios nuotakos vaišės
Per įstabiausią gyvenimo dieną – vestuves – be abejo, svečiai apibers jaunuosius dėmesiu, gėlėmis, dovanomis. Tačiau ir nuotakai verta pasistengti dėl šauniųjų svečių. Puikus būdas pamaloninti juos – saldžios vaišės.
Specialūs vestuviniai saldumynai populiarūs visame pasaulyje. Tai puikus būdas ne tik pasaldinti svečiams gyvenimą, bet ir puiki vestuvių stalo puošmena. Kokie gi saldumynai turėtų būti? Suteikiama visiška laisvė jūsų fantazijai. Jaunavedžių aprangą primenantys šmaikštūs sausainėliai, stilingi macaroons, prabangūs rafinuoti pyragėliai, romantiškai išdabinti keksiukai, o gal tiesiog linksmi saldainiai, įvynioti į popierėlius su jūsų atvaizdais. Rinkitės pagal skonį, vestuvių dekorą, savo humoro jausmą...
► Spalvų labirintuose: ryškios ar pastelinės vestuvės?
Kai tik pradedate mąstyti, kaip atrodys jūsų vestuvių diena – realybėje, svečių akyse ir vestuvinėse nuotraukose – tenka nuspręsti, kokią spalvų paletę pasirinksite. Jeigu esate rami ir romantiška pora, svajojanti apie jaukias vestuves, didelė tikimybė, kad daugiausia džiaugsmo jums suteiks pastelinių spalvų šventė: švelnūs rusvi atspalviai su sodriai šokoladinėmis detalėmis, rožinės ar žalsvos ir baltos spalvų draugystė ar kitų mėgstamų spalvų pasteliniai atspalviai. O energingoms, vietoje nenustygstančioms, originalioms ir pašėlusioms poroms, netelpančioms į kuklius rėmus, labiausiai tiks ryškios spalvos ir netikėti jų deriniai. Aistringa raudona, ryški purpurinė, „rėkianti“ žydra ir kitos įvairiausios ryškios spalvos puikiai atspindės jaunavedžių gyvenimo būdą.
Vos tik nuspręsite, kokia bus jūsų vestuvių dienos spalva, viskas ims dėliotis į savo vietas: kokiomis dekoracijomis puošite bažnyčią ir šventės salę, kokią gėlių puokštę per ceremoniją laikysite rankose ir kokias gėles merksite į vazas ant stalų, kokios spalvos staltiesėmis dengsite stalus, kokios spalvos popierėliuose kepsite keksiukus...
Saldusis vestuvinis stalas, vestuvių šventėje vaidinantis tikrai ne mažiausios svarbos vaidmenį, lygiai taip pat turi derėti prie bendros šventės spalvų paletės. Galbūt nustebsite, kiek daug jūsų šventės žavesiui gali suteikti suderintos detalės ir spalvos.
► Saldžiojo vestuvių stalo pažiba: tortas, o gal... ne tortas?
Nuo mūsų tėvų ir senelių laikų yra įprasta, kad garbingiausią vietą iš visų vestuvinių desertų turi užimti tortas. Gana retai tokios svarbios šventės tortas būna tik vieno aukšto. Kartais torto „laiptelių“, ant kurių viršūnės stovi cukriniai jaunieji, būna trys, keturi ar dar daugiau – viskas priklauso nuo to, kokio prabangumo ar brangumo vestuves organizuojate. Įprasta ir natūralu, kad vestuviniai tortai būna ypač dailūs ir nepriekaištingi: dengti cukraus ar marcipanų masėmis, puošti valgomomis ar tikromis gėlėmis, išmarginti smulkučiais ornamentais ir detalėmis. Iš tiesų viskas labai paprasta: vestuvių tortas visiems svečiams privalo sukelti „oho!“ efektą. Tai, kas slypi torto viduje po įspūdinga išore, kartais tampa nebe taip svarbu.
Vestuvinių tortų alternatyva, kuri tampa vis populiaresnė ir užima vis garbingesnę vietą ant šventinio stalo, yra puošnūs keksiukai. Patiekti ant kelių aukštų padėklų, dekoruoti įvairiais kremais ir papuošalais, margaspalviuose popierėliuose kepti keksiukai atrodo tikrai žaviai, netradiciškai ir žaismingai. Vestuviniai keksiukai gali būti kelių skirtingų skonių, papuošti skirtingų skonių „kepurėlėmis“ – kiekvienas svečias galės rasti sau gražiausią ir skaniausią.
► Individualus dėmesys svečiams ir individualūs desertai
Dėmesys svečiams – būtinas ir neatsiejamas vestuvių elementas. Būtent šiam tikslui samdomi vestuvių organizatoriai ir vestuvių vedėjai. Tik tuomet, jei visi vestuvių šventėje jausis laukiami, vertinami ir apdovanoti bent žiupsneliu dėmesio, kiekvienas jausis laimingas, o šventė bus tikrai smagi.
Ir planuojant desertų stalą verta pagalvoti apie individualius desertus, patiekiamus taurėse, stikliniuose ar keraminiuose indeliuose. Tokie desertai turi du esminius privalumus. Pirma, jie atrodo tikrai puošniai, ypač jeigu patiekiami skaidriuose indeliuose. Antra, valgyti juos patogu: nereikia nei pjaustyti, nei kabinti šaukštu ir dalyti į atskiras lėkštes; kiekvienas svečias turi savo indelį, kuriuo gali džiaugtis ir mėgautis. Be to, patiekiant desertus atskiruose nedideliuose indeliuose, galime būti ramūs, mat visos šventės metu desertų stalas atrodys lygiai taip pat puošniai. Sutikite, prapjauti, aptrupėję, o šventės pabaigoje gal net kiek apdžiuvę pyragai ir tortai tikrai neatrodo nei šventiškai, nei labai skaniai... Ką gi, patiekiant individualius desertus, dėl to rūpintis tikrai nereikės.
► Saldūs maži kąsneliai
Juk žinote, kaip sakoma apie mažas smulkmenas? Kartais būtent jos turi lemiamą įtaką kuriant bendrą šventės įvaizdį. Šventinio desertų stalo stilių taip pat galite kurti į pagalbą pasitelkdami mažus desertus.
Saldūs vieno kąsnio skanėstai, kuriuos galima pačiupti į ranką tiesiog praeinant pro šalį, visuomet yra žavūs. Visi skirtingi ir tuo pačiu panašūs, patiekiami dideliuose dailiuose padėkluose ar kelių aukštų piramidės formos stovuose, tikrai papuoš jūsų stalą. Mažieji skanėstai gali būti įvairiausių rūšių: įvairiuose pabarstuose apvolioti saldainiai, triufeliai, prancūziškieji macarons, maži sausainiai, zefyrai, kremu pertepti morengai ar miniatiūriniai trapios tešlos krepšeliai su įvairiausiais kremais.
► Mažiausių svečių rojaus kampelis
Ar pažįstate bent vieną vaiką, kuris būtų abejingas spalvingiems ir saldiems ledinukams ant pagaliuko? Mes – tikrai ne. Būtent dėl to esame visiškai tikri, kad maži saldėsiai ant pagaliuko – užsienyje labai populiarūs cake pops – tikrai sužavėtų mažuosius vestuvių svečius, o ir suaugusiųjų, greičiausiai, neaplenktų.
Vardijame šių skanėstų pliusus: užriškite ant pagaliukų po kaspinėlį ir pamatysite, kaip šis desertas papuoš jūsų vestuvinį stalą; šventės metu akies krašteliu galėsite stebėti, kaip greitai jie nyksta nuo desertų stalo – tas pagaliukas taip ir vilioja už jo čiupti. Kas galėtų tai paneigti? Be to, tokį desertą tikrai patogu valgyti, ypač jei kalbame apie mažuosius. Įduokite jiems skanėstą ant pagaliuko ir nereikės jaudintis dėl šokoladinių pirštukų, išteptų drabužėlių ir kitų mažų nesklandumų.
► Po saldaus... norisi kažko gaivaus
Niekas neprieštaraus, kad vestuvės yra saldi šventė – juk ir meilė, kuri švenčiama šią dieną, yra itin saldus jausmas. Tačiau, būdami realistais, turime pripažinti, kad negerai, kai cukraus būna per daug. Norisi kažko gaivaus... Kažko, kas šventės metu tarp saldžių keksiukų, triufelių ir kitų gardumynų šiek tiek atkurtų prarastą skonių pusiausvyrą.
Dalį saldžiojo vestuvinio stalo skirkite vaisiams ir uogoms. Ypač jeigu vestuves organizuojate vėlyvą pavasarį, vasarą ar ankstyvą rudenį – be sezoninių vaisių ir uogų šventė tiesiog neįmanoma! Dalį vaisių supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į padėklus ar lėkštes taip, kad būtų patogu valgyti. Kitą dalį, kad neapdžiūtų, palikite nepjaustytus. Vaisiai saldžiajam stalui suteiks šiek tiek natūralių spalvų ir šviežio gaivumo pojūtį. Be to, atsigaivinti skiltele sultingo apelsino, ragaujant skirtingų skonių saldėsius, tikrai labai malonu.
► Saldiems prisiminimams: prašom prie saldainių baro!
Dažnai girdime posakį, kad „mažos dovanėlės stiprina draugystę“. Tam prieštarauti tikrai negalime: net mažiausios smulkmenos, paruoštos ir padovanotos su meile, vestuvių svečiams paliks kuo geriausius atsiminimus apie jūsų šventę.
Saldainių baras – graži idėja, kurią galite įgyvendinti šventės metu. Tereikia dar vieno atskiro staliuko. Ant jo išdėliokite didesnius ir mažesnius dailius stiklinius indus su skirtingais nedideliais saldainiais. Prie kiekvieno padėkite po samtelį ar šaukštą, kuriuo būtų patogu pasemti saldainius. Galiausiai, ant to pačio stalo išdėliokite ir specialiai paruoštus popierinius vokelius ar krepšelius su savo vardais, nuotrauka ir padėka svečiams, kad šie savo buvimu dar labiau praturtino gražiausią jūsų gyvenimo šventę. Į šiuos vokelius ar krepšelius paprašykite svečių įsiberti po samtelį saldainių – šie taps maža dovanėle ir saldžiu gražios šventės prisiminimu.
Saldainių baro alternatyva gali tapti sausainių asorti. Gražius, vestuvine atributika dekoruotus sausainius taip pat galite įteikti svečiams kaip skanią dovanėlę.
Tekstas Astos Černės