Šalies restoranų reitingas bus sudarytas ir šiemet: kas į jį pateko?
Antrą kartą Lietuvoje startuoja projektas „30 geriausių restoranų“. Ta proga pirmąją vietą 2016 metų sąraše užėmusiame restorane „Stebuklai“ šįryt buvo paskelbtas Gero maisto akademijos sudarytas 60 restoranų sąrašas. Iš pastarųjų bus renkami šalies geriausieji. Tarp jų, beje, yra net 22 nauji kandidatai.
Akademijos Taryba atskleidė trumpąjį sąrašą, iš kurio bus renkami 2017 m. geriausi šalies restoranai. Šis sąrašas sudarytas remiantis tais pačiais kriterijais, kuriais vadovaujasi akademijos nariai balsuodami už geriausius šalies restoranus.
„Kaip ir pernai, taip ir šiemet pirminį restoranų sąrašą sudarė akademijos Taryba, kurioje yra atstovai iš Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos someljė asociacijos, žurnalo „Geras Skonis“. Toliau restoranus vertins Gero maisto akademijos nariai, kurių šiuo metu yra daugiau nei 100“, – projekto tvarką trumpai pristatė akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Projekto tikslas – apjungti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui. Taigi Gero maisto akademijos Taryba nuolat svarsto ir priima naujus narius, taip pat sudaro pirminį labiausiai projekto kriterijus atitinkančių restoranų sąrašą.
Dalyvauti Gero maisto akademijos veikloje yra pakviesti Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.
Restoranų vertinimo kriterijai nesikeičia
Panašūs restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje toks projektas vyksta jau antrą kartą.
„30 geriausių restoranų“ ne tik vienija gastronomijos profesionalus, atranda šalies viešojo maitinimo perlus, bet ir siekia tapti kokybišku, patikimu bei kūrybišku gidu visiems gero maisto mėgėjams“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos pirmininkė Evalda Šiškauskienė.
Sudarant geriausių šalies restoranų reitingą labiausiai yra vertinamas restoranų maistas ir jo pateikimas. Balsuojant akademijos narių prašoma atsižvelgti į patiekalų savitumą, originalumą, kompleksiškumą, maisto produktų kokybę, kilmę ir šviežumą, skonių suderinamumą, kūrybiškumą, kainos ir kokybės santykį.
Taip pat vertinami restoranų gėrimų meniu, aptarnavimo kokybė (elgesys su klientu, paslaugumas, rezervacijos galimybė, pasitikimas ir kt.) ir aplinka (patyrimas, estetika, dermė su reprezentuojama virtuve, švara, tvarka, jaukumas).
Remiantis visų akademijos narių balsais šiemet ir vėl bus sudarytas 30 geriausių šalies restoranų reitingas, kurį audituos audito ir mokesčių konsultacijų įmonė „FMG“.
Birželio viduryje – apdovanojimai
„30 geriausių restoranų“ projektą vainikuos geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks vasarą, birželio viduryje.
„Šiemet sąraše atsidūrė net 22 nauji restoranai-kandidatai, kurių pernai nebuvo net trumpajame sąraše. Naujų restoranų atsiradimo dinamika džiugina ne tik lankytojus, bet ir balsuojančius – atsiranda daugiau intrigos sudarant galutinę balsavimo lentelę. Išties sunku nuspėti, kas šiemet taps geriausiu“, – teigė žurnalo „Geras Skonis“ redaktorė ir projekto Tarybos narė Rasa Ščeponienė.
„Švyturiui“ Lietuvos restoranų scena visuomet buvo artima. Jaučiame, kad pastaruoju metu gastronomijos atgimimas Lietuvoje vyksta labai sparčiai. Tai patvirtina ir daug naujų restoranų trumpajame sąraše. „Švyturiui“ svarbu, kad talentingiausi, su aistra ir užsidegimu Lietuvoje kuriantys šefai augtų, manome, kad tai prisideda prie alaus kultūros kėlimo. Alaus ir maisto derinimas tampa vis įprastesniu dalyku restoranuose ir čia pat pagamintą alų pradedama vertinti ne mažiau nei kitus gėrimus iš tolimų kraštų“, – sakė pagrindinio projekto iniciatoriaus „Švyturio“ prekės ženklo vadovas Andrius Bagdzevičius.
Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.
Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi restoranai:
Vilnius
Bistro 18, Bizarre, Boff, Brasserie Astorija, Chef 2 Food House, Da Antonio, Dine, Dublis, Džiaugsmas, Galo do Porto, Gaspar’s, Gastronomika, Imperial, Lauro Lapas, Le Paysage, Mabre Steakhouse Hazienda, Marche de Provence, Meat, Mykolo 4, Paralelė 39, Paupio 12, Pranciškonai Bistro, Rib Room, Rise, Salvete City, Šiaurės jūra, Sofa de Pancho, Somm, Sonnets, St. Germain, Stebuklai, Stikliai, Sugamour, Sweet Root, Telegrafas, Ti'ana, Time, Town, Trinity.
Kaunas
Agave, Dia, Medžiotojų užeiga, Monte Pacis, Nüman, Režisierius, Uoksas, Višta Puode.
Klaipėda
Friedricho restoranas, Momo Grill, Monai.
Druskininkai
Toli Toli, Velvetti.
Pajūris
Hotel Palanga Restaurant, Onore, Pušų Paunksnėje, Žuvinė (taip pat ir Vilniuje), Nerija, Šturmai (taip pat ir Vilniuje).
Trakai
Apvalaus stalo klubas, IDW Esperanza Resort.