Savaitės vieta: paragauti košerinio maisto

Humusas su pitos duonele
Humusas su pitos duonele
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Nežinodamas ir neįtartum, kad po kukliu pavadinimu „Rishon“ slepiasi vienintelis Vilniuje košerinio maisto restoranas. Pirmą kartą duris į vidų pravėręs lankytojas netgi gali pasimesti, atsidūręs viešbučio, o ne restorano fojė – iki jo tenka nusileisti laiptais.

O jau tada susipažinti su tradicine žydų ir kašruto taisyklių besilaikantiems turistams pritaikyta lietuvių virtuve.

Apie vasarą atsidariusį restoraną kalbos pamažu sklinda – savininkas Aleksandras Aronchikas tą jaučia iš gausėjančio lankytojų srauto. Restoranas nedidelis, vienu metu gali priimti apie 45 žmones, visi sodinami prie baltomis staltiesėmis dengtų staliukų.

Žydų restoranas „Rishon“
Žydų restoranas „Rishon“ / Jurgos Čekatauskaitės nuotr.

Čia pusryčiauja ir šalia esančio viešbutuko gyventojai (verta paragauti tikrų izraelietiškų pusryčių, o jiems patiekiama šakšuka). O pietauja (dienos pietūs nuo 7 iki 11 €) ir vakarieniauja ne tik žydų, bet įvairių tautybių vilniečiai.

Vienus čia atveda smalsumas, kitus nostalgija vaikystėje ragautiems žydų patiekalams, trečius tik košerinį maistą pripažįstantys artimieji, o ketvirtus – tiesiog noras skaniai pavalgyti.

Žydų restoranas „Rishon“
Žydų restoranas „Rishon“ / Jurgos Čekatauskaitės nuotr.

Virtuvėje kasdien dirba „mašgiach“ – žmogus, kuris prižiūri, kad būtų gaminama griežtai pagal tradicijas.

„Dirbame pagal žydų tradicijas, – pasakoja A.Aronchikas. – Patiekalai primena tai, ką valgydavo mūsų seneliai Europos šalyse, gaminame ir šiuolaikinius prancūziškus bei lietuviškus patiekalus, tik jiems naudojame košerinius produktus. Virtuvėje kasdien dirba „mašgiach“ – žmogus, kuris prižiūri, kad būtų gaminama griežtai pagal tradicijas. Tarkim, peržiūri kiaušinius, kad juose nebūtų nė lašelio kraujo, salotas, kad jose neliktų mažų muselių ar paprasta akimi beveik neįžiūrimų skruzdėlyčių. Aišku, tikrina ir kitus produktus, kad jie atitiktų visus reikalavimus. Beje, virtuvės darbuotojai nuolat filmuojami. Kad rabinas, kuris išduoda sertifikatą, matytų, kas joje vyksta.“

Žydų restoranas „Rishon“
Žydų restoranas „Rishon“ / Jurgos Čekatauskaitės nuotr.

Restorano „Richon“ savininkas sako, kad net 80 proc. lankytojų – ne žydų tautybės. Nes tautiečius, gyvenančius Vilniuje, jis bent jau iš matymo pažįsta – sostinėje jų yra apie 2 tūkstančius. „Visus patiekalus gaminame patys ir kiekvieną dieną, išskyrus šeštadieniais, o prieskonius vežame iš Izraelio. Košerinis maistas tampa madingas Europoje, todėl tiek daug vietinių ateina tiesiog su juo susipažinti. Nes jau ir mokslininkų įrodyta, kad jį valgyti sveika. Jau nekalbant apie tai, kad dar ir skanu.“ 

Žydų restoranas „Rishon“
Žydų restoranas „Rishon“ / Jurgos Čekatauskaitės nuotr.

Darbo laikas: I–V ir VII 7–23 val.
Populiariausias užkandis: humusas,  patiekiamas su šviežiomis daržovėmis ir šviežia pita – 4,70 €
Populiariausias patiekalas: vištienos „Pargit“ (šlaunelių mėsos kepsnys su barbekiu padažu ir bulvėmis) – 10 €
Populiariausias desertas: „Leikach“ (tradicinis žydų imbierinis medaus pyragas) – 3 €
Gėrimai: kava su sojos pienu – 1,90 €, naminis limonadas –  2,20 €, raudonasis vynas „Recanati Yasmin Rot“ – 6, 00 € (150 ml)
Adresas: Tilto g. 3, Vilnius.

Žydų restoranas „Rishon“
Žydų restoranas „Rishon“ / Jurgos Čekatauskaitės nuotr.
Žydų restoranas „Rishon“
Žydų restoranas „Rishon“ / Jurgos Čekatauskaitės nuotr.