Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį
Ruošti maistą greitai ir skaniai – tikras menas. Siūlome jums 7 nesudėtingų patiekalų receptus, kuriuos galima paruošti ir greitai, ir skaniai. Išsirinkite ir... skanaus!
Jis itin mėgstamas pietinėse JAV valstijose. Vištieną galite pakeisti veršiena ar kalakutiena, o padažui panaudoti graikišką jogurtą – tuomet patiekalas nebus pernelyg riebus.
Reikės: citrinos, 2 valg. š. medaus, 4 vištų krūtinėlių, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį, žiupsnelio čiobrelių (jei nemėgstate, tiks ir kitokios žolelės ar jų mišinys), 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, 50 g jautienos faršo, 0,5 stikl. jautienos sultinio, 1 valg. š. kukurūzų krakmolo, 1 stikl. natūralaus jogurto, skiltelės česnako.
Kaip ruošti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Vištų krūtinėles šiek tiek lengvai pamuškite mėsos plaktuku, apšlakstykite iš abiejų pusių citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais, čiobreliais, galiausiai abi puses ištepkite aliejumi.
3. Sudėkite ant folija apvyniotų grotelių ir apie 10 min. kepkite orkaitėje.
4. Per tą laiką gerai įkaitintame aliejuje apkepkite faršą. Maišykite jį, kad nesukristų į gabalus. Po kelių minučių supilkite sultinį, į kurį įmaišytas krakmolas. Kai padažas sutirštės, supilkite jogurtą ir nukelkite nuo viryklės.
5. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, įberkite trinto česnako. Tokiu padažu užpilkite vištienos kepsnius.
Jam galima naudoti ne tik žalią mėsą, bet ir virtos ar keptos jautienos likučius. Per pusvalandį pagaminsite slavų kraštuose ypač paplitusį skanų ir sotų patiekalą.
Reikės: 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, smulkiai pjaustyto svogūno, 300 g pievagrybių, saldžiosios paprikos, druskos ir maltų juodųjų pipirų, 1 stikl. sultinio, 100 g grietinės, 500 g juostelėmis supjaustytos jautienos (virtos ar keptos).
Kaip ruošti:
1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūno gabalėlius, pjaustytus pievagrybius, saldžiąją papriką, pabarstykite druska ir pipirais, patroškinkite, kol parus.
2. Įpilkite sultinio ir grietinės, po poros minučių sudėkite jautieną, troškinkite dar 15 minučių.
3. Paprastai šis troškinys patiekiamas su balta duona, bet tiks ir su makaronais, ryžiais, bulvėmis ar daržovių salotomis.
Puikus itališkas patiekalas. Tereikės tik pasigaminti garnyro, ypač tiks spagečiai arba ryžiai.
Reikės: gabalėliais supjaustytos vištienos, 1,5 arbat. š. druskos, maltų juodųjų pipirų, 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, stambiai supjaustyto didelio svogūno, saldžiosios paprikos, 5 gvazdikėlių, 1/2 stiklinės sauso raudonojo vyno, 300 g trintų pomidorų.
Kaip ruošti:
1. Vištienos gabalėlius nuplaukite, nusausinkite, pabarstykite druska ir pipirais.
2. Apkepkite juos įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol gražiai parus.
3. Suberkite į greitpuodį svogūno ir paprikos gabalėlius, supilkite vyną, gvazdikėlius ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol pusė skysčio išgaruos – vos kelias minutes.
4. Paskui sudėkite vištienos gabalėlius, užpilkite pomidorų tyre, užvirkite ir 10 min. dar patroškinkite.
Tai tikrai sotus ir populiarus patiekalas. „Piemenų pyragas“, tiksliau – vienas iš gausybės šio pyrago variantų, mėgstamas Didžiojoje Britanijoje. Jam galima naudoti bulvių košės likučius.
Reikės: 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, smulkiai supjaustyto svogūno, 2 česnako skiltelių, 500 g jautienos faršo, 1 arbat. š. druskos, 0,3 arbat. š. maltų juodųjų pipirų, 200 ml daržovių sultinio, 2 valg. š. Vusterio padažo, 800 g bulvių košės.
Kaip ruošti:
1. Gilioje sunkioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną, česnaką, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
Apie 5 min. kepkite, kol svogūnai įgaus aukso spalvą.
2. Sudėkite faršą, pamaišydama dar kepkite keletą minučių, paskui supilkite sultinį, Vusterio padažą, užvirkite. Troškinkite dar 10 min., kol skystis visai išgaruos.
3. Įkaitinkite orkaitę. Į formą sudėkite troškintą mėsą, o ant viršaus lygiu sluoksniu paskirstykite bulvių košę. Kepkite apie 10 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol bulvės gražiai parus.
4. Jei mėgstate, ant viršaus galite užberti tarkuoto parmezano ir apibarstykite žiupsneliu kmynų. Palaikykite dar kelias minutes orkaitėje, kol sūris išsilydys. Tiekite su mėgstamu padažu. Skanu su šviežių daržovių salotomis, ypač pomidorų.
► Itališkas makaronų ir sūrio apkepas
Jei norite, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas, rinkitės liesesnį sūrį.
Reikės: 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, 500 g mėgstamų makaronų, 100 g smulkintų svogūnų ir česnakų, 0,5 šaukštelio garstyčių miltelių, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, 100 g smulkintų savo sultyse konservuotų pomidorų, 100 g čederio, 50 g tarkuoto parmezano, 70 g lieso jogurto.
Kaip ruošti:
1. Makaronus išvirkite, smulkintus svogūnus ir česnakus apkepkite aliejuje su pipirais, suberkite tarkuotą čederį ir kaitinkite, kol jis išsileis. Nuimkite nuo viryklės ir supilkite jogurtą, garstyčių miltelius.
2. Padažą sumaišykite su makaronais ir smulkintais konservuotais pomidorais, pasūdykite, supilkite į kepimo formą ir užbarstykite parmezano (ar kito panašaus sūrio). Apie 15–20 min. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.
Labai paprastas patiekalas, kurį 4 asmenims pagaminsite per 25 minutes.
Reikės: 4 kiaulienos sprandinės gabalėlių, 2 valg. š. Dižono garstyčių, 100 g džiūvėsėlių, 1 arbat. š. tarkuotos citrinos žievelės, 2 arbat. š. alyvuogių aliejaus.
Kaip ruošti:
1. Kiaulienos gabalėlius nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais, sudėkite į kepimo formą, aptepkite garstyčiomis.
2. Paskui užtepkite džiūvėsėlių, sumaišytų su aliejumi, citrinos žievelėmis, druska ir pipirais. Masę lengvai paspauskite. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus.