Šefas Deivydas Praspaliauskas: „Jei žmogus patiekalo nefotografuoja – su patiekalu kažkas negerai“

Marija Palaikytė ir Deivydas Praspaliauskas/K. Mankausko nuotr.
Marija Palaikytė ir Deivydas Praspaliauskas/K. Mankausko nuotr.
Šaltinis: Žinių radijas
A
A

Gastronomijos pasaulis – tai ne šiaip maisto pasaulis – tai menas lėkštėje, išskirtinių šefų kūryba, vis besivystanti restoranų kultūra, subtilaus skonio ugdymo procesas ir, galiausiai, šiuolaikinio žmogaus aistra investuoti į potyrius ir emocijas.

12 metų į gastronomijos subtilybes besigilinantis virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas neneigia, kad žmogus valgo ir akimis.

„Galvodamas apie tai, kaip maistas atrodys, neriu dar giliau, negu mes matome. Iš tikrųjų viskas prasideda nuo stalo, jo paviršiaus, staltiesės, paminkštinimo, lėkštės, kuri bus vienokio ar kitokio materialo – ir tada dėsime į vidų maistą. Nuo lėkštės labia daug priklauso. Ir to, kaip tu sudedi maistą į ją“, – pasakoja D. Praspaliauskas.

Koks lietuvių skonis? Kaip pamilome gastronomines keliones savųjų restoranų pasaulyje ir už Lietuvos ribų? Ką vertiname, ko nesuprantame, o gal kažką pervertiname? Ir kaip pagaliau išmokome pažinti maisto istoriją, o svarbiausia, tos istorijos autorių – patį patiekalo kūrėją?

Apie visa tai – „Žinių radijo“ laidoje „Mados misija su Marija Palaikyte“.