Šeštadienio vaišėms
Savaitgalį laukiate svečių, o gal keliaujate iškylauti? Pasiruoškite gardžių patiekalų sau ir draugams.
Lavašas su lašišomis ir varške
Jums reikės: didelio lavašo, 300 g rūkytų lašišų filė, indelis grūdėtosios varškės, 400 g tepamojo varškės sūrelio, po šaukštą citrinų sulčių ir kapotų laiškinių česnakų, raudonos paprikos, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, kelių salotų lapų.
- Lašišų filė supjaustykite juostelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir sumaišykite su kapotais žalumynais.
- Grūdėtąją varškę labai gerai nuvarvinkite.
- Lavašą padalykite į kelias dalis, kad būtų patogu formuoti suktinukus.
- Papriką išvalykite, supjaustykite juostelėmis.
- Ant kiekvieno lavašo tepkite varškės sūrelio, berkite varškės grūdelių, išdėliokite lašišų ir paprikų gabalėlius, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, išdėstykite salotų lapus.
- Paruoštus lavašus kruopščiai susukite voleliu.
- Suktinukus suvyniokite į maistinę plėvelę, apie valandą palaikykite šaldytuve, tada supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Tiekite su žalumynais, persmeigusi dekoratyviais mediniais iešmeliais.
Pikantiški blyneliai
Jums reikės: 300 g bulvių, 300 g moliūgų, 3 kiaušinių, 3 šaukštų miltų, 2 šaukštų avižinių dribsnių, nedidelio svogūno, pagal skonį druskos, įvairių žalumynų, žiupsnelio tarkuotų muskatų, 2 šaukštų graikinių riešutų, 200 g mėlynųjų pelėsių sūrio, 3 šaukštų tarkuoto parmezano, šaukšto sviesto, aliejaus (kepti).
- Žalumynus nuplaukite, sukapokite.
- Svogūną nulupkite, sukapokite ir pakepinkite svieste, kol dailiai pagels.
- Riešutus nuplaukite, sukapokite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Bulves ir moliūgus nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
- Jeigu atsirado daug skysčio, masę truputį nusunkite.
- Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, avižinius dribsnius, druską, muskatus, riešutus, žalumynus, tarkuotą sūrį, sukrėskite kepintus svogūnus ir viską gerai išmaišykite.
- Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus, gerai įkaitinkite, formuokite blynus ir kepkite, kol gražiai pagels.
Trapūs sausainiai
Jums reikės: po 100 g sviesto ir žemės riešutų sviesto, 200 g miltų, kiaušinio, 100 g cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, artipilnio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnio druskos, 2 šaukštų avižinių dribsnių, po šaukštą maltų riešutų ir sezamų sėklų, 2 šaukštų šokolado gabalėlių, šlakelio romo, žiupsnelio meduolių prieskonių.
- Kambario temperatūroje atšildytą sviestą iki vientisumo išsukite su žemės riešutų sviestu ir cukrumi.
- Įmuškite kiaušinį, suberkite vanilinį cukrų, kepimo miltelius, meduolių prieskonius, šliūkštelėkite šlakelį brendžio ir viską gerai išmaišykite.
- Suberkite persijotus miltus, sezamų sėklas, riešutus, avižinius dribsnius ir suminkykite tešlą.
- Iš tešlos norimo dydžio stiklinaite arba formele išspauskite apskritimus.
- Sausainius išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
- Ištraukę iš orkaitės atvėsinkite ir patiekite su kava ar arbata.
Svogūnų džemas
Jums reikės: 0,5 kg svogūnų, 100 g cukraus, 150 ml baltojo vyno, geros saujos minkštų džiovintų slyvų, saujelės razinų, 2 šaukštų šviežių spanguolių, apelsino žievelės, 250 ml apelsino sulčių, aliejaus (kepti).
- Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir gerai išmaišykite.
- Saldintus svogūnus krėskite į keptuvę ir kepkite apie 45 min. ant labai mažos ugnies, kol svogūnai sukris ir taps permatomi.
- Razinas užpilkite apelsinų sultimis ir palikite išbrinkti.
- Gerai nušveistą po tekančiu vandeniu apelsiną nulupkite, žievelę labai plonai supjaustykite.
- Džiovintas slyvas supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į svogūnus ir įpilkite 250 ml apelsinų sulčių.
- Ten pat sumeskite apelsino žieveles, spanguoles ir troškinkite ant mažos ugnies, kol išgaruos visas skystis.
- Supilkite vyną, išmaišykite ir kaitinkite, kol dalis skysčio nugaruos ir masė sutirštės.
- Paruoštą džemą sukrėskite į stiklinį indą ir gerai atšaldykite šaldytuve.
- Tiekite su paukštienos valgiais, sūriais.