Šeštadienio vaišėms

Suktinukai su lašišomis / Shutterstock nuotr.
Suktinukai su lašišomis / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Savaitgalį laukiate svečių, o gal keliaujate iškylauti? Pasiruoškite gardžių patiekalų sau ir draugams.

Lavašas su lašišomis ir varške

Jums reikės: didelio lavašo, 300 g rūkytų lašišų filė, indelis grūdėtosios varškės, 400 g tepamojo varškės sūrelio, po šaukštą citrinų sulčių ir kapotų laiškinių česnakų, raudonos paprikos, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, kelių salotų lapų.

  • Lašišų filė supjaustykite juostelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir sumaišykite su kapotais žalumynais.
  • Grūdėtąją varškę labai gerai nuvarvinkite.
  • Lavašą padalykite į kelias dalis, kad būtų patogu formuoti suktinukus.
  • Papriką išvalykite, supjaustykite juostelėmis.
  • Ant kiekvieno lavašo tepkite varškės sūrelio, berkite varškės grūdelių, išdėliokite lašišų ir paprikų gabalėlius, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, išdėstykite salotų lapus.
  • Paruoštus lavašus kruopščiai susukite voleliu.
  • Suktinukus suvyniokite į maistinę plėvelę, apie valandą palaikykite šaldytuve, tada supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  • Tiekite su žalumynais, persmeigusi dekoratyviais mediniais iešmeliais.

Pikantiški blyneliai

Gaivūs daržovių blyneliai
Gaivūs daržovių blyneliai / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 300 g bulvių, 300 g moliūgų, 3 kiaušinių, 3 šaukštų miltų, 2 šaukštų avižinių dribsnių, nedidelio svogūno, pagal skonį druskos, įvairių žalumynų, žiupsnelio tarkuotų muskatų, 2 šaukštų graikinių riešutų, 200 g mėlynųjų pelėsių sūrio, 3 šaukštų tarkuoto parmezano, šaukšto sviesto, aliejaus (kepti).

  • Žalumynus nuplaukite, sukapokite.
  • Svogūną nulupkite, sukapokite ir pakepinkite svieste, kol dailiai pagels.
  • Riešutus nuplaukite, sukapokite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Bulves ir moliūgus nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
  • Jeigu atsirado daug skysčio, masę truputį nusunkite.
  • Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, avižinius dribsnius, druską, muskatus, riešutus, žalumynus, tarkuotą sūrį, sukrėskite kepintus svogūnus ir viską gerai išmaišykite.
  • Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus, gerai įkaitinkite, formuokite blynus ir kepkite, kol gražiai pagels.

Trapūs sausainiai

Traškūs sausainiai
Traškūs sausainiai / Rūtos Plonytės nuotr.

Jums reikės: po 100 g sviesto ir žemės riešutų sviesto, 200 g miltų, kiaušinio, 100 g cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, artipilnio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnio druskos, 2 šaukštų avižinių dribsnių, po šaukštą maltų riešutų ir sezamų sėklų, 2 šaukštų šokolado gabalėlių, šlakelio romo, žiupsnelio meduolių prieskonių.

  • Kambario temperatūroje atšildytą sviestą iki vientisumo išsukite su žemės riešutų sviestu ir cukrumi.
  • Įmuškite kiaušinį, suberkite vanilinį cukrų, kepimo miltelius, meduolių prieskonius, šliūkštelėkite šlakelį brendžio ir viską gerai išmaišykite.
  • Suberkite persijotus miltus, sezamų sėklas, riešutus, avižinius dribsnius ir suminkykite tešlą.
  • Iš tešlos norimo dydžio stiklinaite arba formele išspauskite apskritimus.
  • Sausainius išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje.
  • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
  • Ištraukę iš orkaitės atvėsinkite ir patiekite su kava ar arbata.

Svogūnų džemas

Svogūnų džemas
Svogūnų džemas / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 0,5 kg svogūnų, 100 g cukraus, 150 ml baltojo vyno, geros saujos minkštų džiovintų slyvų, saujelės razinų, 2 šaukštų šviežių spanguolių, apelsino žievelės, 250 ml apelsino sulčių, aliejaus (kepti).

  • Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir gerai išmaišykite.
  • Saldintus svogūnus krėskite į keptuvę ir kepkite apie 45 min. ant labai mažos ugnies, kol svogūnai sukris ir taps permatomi.
  • Razinas užpilkite apelsinų sultimis ir palikite išbrinkti.
  • Gerai nušveistą po tekančiu vandeniu apelsiną nulupkite, žievelę labai plonai supjaustykite.
  • Džiovintas slyvas supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į svogūnus ir įpilkite 250 ml apelsinų sulčių.
  • Ten pat sumeskite apelsino žieveles, spanguoles ir troškinkite ant mažos ugnies, kol išgaruos visas skystis.
  • Supilkite vyną, išmaišykite ir kaitinkite, kol dalis skysčio nugaruos ir masė sutirštės.
  • Paruoštą džemą sukrėskite į stiklinį indą ir gerai atšaldykite šaldytuve.
  • Tiekite su paukštienos valgiais, sūriais.
{recipe|283}
{recipe|348}
{recipe|580}
{recipe|794}
{recipe|2163}
{recipe|2477}
{recipe|4020}
{recipe|4519}
{recipe|5097}