Sezoninės salotos

Troškintos daržovės
Troškintos daržovės
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Jas gaminkite iš šviežių daržuose užderėjusių gėrybių, gardinkite dar nebandytais užpilais ir mėgaukitės natūraliu, sveiku, vitaminingu, gardžiu bei šviežiu maistu. 

Užkandėlė su žuvimi

Vokiškos silkės salotos
Vokiškos silkės salotos

Jums reikės: 6 didesnių bulvių, 6 kiaušinių, 200 g tarkuoto parmezano, 10 karnišonų, 100 g ančiuvių, 300 g baltos rūkytos žuvies filė, didelio baltojo svogūno, ryšulėlio šviežių krapų, pusės virto saliero gumbo, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus, 4 šaukštų majonezo, skiltelės česnako, indelio vėžių uodegėlių sūryme (papuošti).

Užpilui: 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, po pusę šaukšto grūdėtųjų garstyčių, medaus ir citrinos sulčių.

  • Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, bet nelupkite. Iškepkite orkaitėje, atvėsinkite, nulupkite, supjaustykite kubeliais, berkite į nedidelį dubenį, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Baltą rūkytą žuvį gerai išvalykite, išimkite visus kaulus, pasmulkinkite ir sumeskite į kitą dubenį.
  • Ten pat suberkite kubeliais kapotą svogūną, krapus, tarkuotą virtą saliero gumbą, viską gerai išmaišykite, apliekite padažu, paruoštu iš užpilui skirtų produktų ir palikite maždaug pusvalandžiui pastovėti, kad susimaišytų produktų skoniai.
  • Per tą laiką paruoškite viršutinį salotų sluoksnį: kiaušinius nulupkite, sukapokite, sumaišykite su tarkuotu parmezanu, majonezu, kapotu česnaku, kapotais karnišonais, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  • Užkandėlę sluoksniuokite į lėkšteles taip: pirma dėkite kapotas bulves, tada marinuotos baltos žuvies sluoksnį, ant viršaus paskleiskite gerai nuvarvintus ančiuvius ir galiausiai – baltąjį sluoksnį.
  • Ant viršaus dėkite po kelias gerai nuvarvintas vėžių uodegėles ir patiekite į stalą.

Brokolių ir pievagrybių salotos

Brokolių, pievagrybių ir pelesinio sūrio karštos salotos
Brokolių, pievagrybių ir pelesinio sūrio karštos salotos

Jums reikės: 2 nemažų brokolių, gabalėlio marinuotos aitriosios paprikos ankšties, 600 g pievagrybių, didelio svogūno, pusės stiklinės mėgstamų riešutų, 2 šaukštų sviesto, po pusę apelsino ir citrinos, pagal skonį druskos, pipirų, petražolių.

Užpilui: 250 g jogurtinės grietinės, 2 šaukštų citrinų sulčių, šaukšto grūdėtųjų garstyčių, šaukštelio rudojo cukraus.

  • Brokolius išskirstykite žiedynėliais, kotelius, ypač storąją jų dalį nupjaukite, brokolius nuplaukite, sumeskite į garų puodą ir labai trumpai, kad tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, patroškinkite garuose. Iš karto patroškintus perliekite šaltu vandeniu, suberkite į dubenį ir apšlakstykite citrinų ir apelsinų sulčių mišiniu.
  • Riešutus nuplaukite, nusausinkite, paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, smulkiai sukapokite arba sumalkite.
  • Pievagrybius nulupkite, nuvalykite, susmulkinkite.
  • Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite.
  • Svogūnus pakepinkite karštame svieste, tada suberkite pievagrybius ir kepkite apie 10–12 min., kol grybai suminkštės ir nugaruos išsiskyręs skystis.
  • Į keptuvę su pievagrybiais suberkite riešutus, petražolių lapelius, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, viską gerai išmaišykite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.
  • Į lėkštes išdalykite brokolius, ant viršaus krėskite atvėsintus pievagrybius.
  • Salotas užpilkite padažu, paruoštu iš nurodytų komponentų.
  • Tiekite su aitriosios paprikos gabalėliais.

Keptų daržovių salotos

Keptos daržovės
Keptos daržovės

Jums reikės: 2 mažesnių cukinijų, 2 raudonųjų saldžiųjų paprikų, 10 vyšninių pomidoriukų, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinų sulčių, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Žalumynų pagardui: po pluoštelį gražgarsčių, laiškinių česnakų ir bazilikų lapelių, 60 g kepintų anakardžių, pistacijų arba lazdyno riešutų, 2 skiltelių česnako, 60 g tarkuoto parmezano, 120 ml aliejaus, 1,5 šaukšto citrinos sulčių, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite nemažais gabalėliais.
  • Pomidorus perpjaukite per pusę, sėklalizdžius išskobkite.
  • Cukinijas nuplaukite ir nupjovę galus jas supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
  • Išklokite skardą kepimo popieriumi, tada suberkite paprikas, pomidorus ir cukinijas.
  • Visas daržoves pagal skonį pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis.
  • Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  • Paruoškite padažą: česnakus sutrinkite, žalumynus sukapokite, viską suberkite į plakti skirtą indą ir iki vientisumo sumalkite elektriniu plakikliu.
  • Keptas daržoves išdalykite į lėkštes, ant viršaus pilkite padažo, galite pašlakstyti aliejaus.
  • Tokias daržovių salotas gardu tiekti su feta, mocarela ar minkštu ožkų pieno sūriu.

Keptų bulvių salotos

Jums reikės: 6 vidutinio dydžio bulvių, 6 putpelių kiaušinių, baltojo svogūno, 2 skiltelių česnako, po 2 šaukštus žemės riešutų sviesto ir aliejaus, šaukšto žemės riešutų, nedidelio gabalėlio aitriosios paprikos, šaukšto sviesto, 2 šaukštų ekologiško sojų padažo, žiupsnelio rudojo cukraus, šaukšto kapotų žalumynų (raudonėlių, bazilikų).

  • Bulves su lupenomis iškepkite orkaitėje taip, kad nebūtų per minkštos, nulupkite, supjaustykite nemažais gabalėliais, suberkite į gilesnį dubenį.
  • Žemės riešutus trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Svogūną, česnaką ir aitriąją papriką smulkiai sukapokite, pakepinkite svieste.
  • Į plakti skirtą indą suberkite kepintus svogūnus, česnakus, sukrėskite žemės riešutų sviestą, sojų padažą, berkite rudojo cukraus, žalumynų ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Į padažą suberkite kapotus riešutus, bet neplakite, tik išmaišykite.
  • Į paruoštą padažą įpilkite aliejaus, viską užliekite ant bulvių, gerai išmaišykite ir išdėliokite bulves į lėkštes.
  • Šalia dėkite kietai virtų kiaušinių.
{recipe|106}
{recipe|168}
{recipe|161}
{recipe|256}
{recipe|388}
{recipe|390}
{recipe|478}
{recipe|602}
{recipe|662}
{recipe|847}
{recipe|853}