Silikoniniai ar stikliniai kepimo indai: kurie geriau?

Silikoninis kepimo indas / „Fotolia“ nuotr.
Silikoninis kepimo indas / „Fotolia“ nuotr.
2015-12-13 11:00
AA

Sakoma, gera šeimininkė virtuvėje turi net kelis indus, skirtus kepti orkaitėje – nevienodo dydžio, įvairių formų, skirtingų medžiagų. Kaip išsirinkti, kai pasiūla tokia didelė? Kokie kepimo indai geriausi?

Silikoniniai

Silikoninis kepimo indas / „Fotolia“ nuotr.

Pliusai

  • Labai lankstūs, dėl to iš jų lengva išimti pyragus, pyragėlius (prieš tai rekomenduojama 10–15 min. palaukti).
  • Prie silikono nepridega, neprikimba maistas.
  • Šie indai atsparūs žemai ir aukštai temperatūrai, staigiems temperatūrų pokyčiams.
  • Silikone nėra jokių nuodingų medžiagų – jis visiškai nekenksmingas žmogaus sveikatai.
  • Tokiuose induose kepę patiekalai visiškai nekeičia skonio – ši medžiaga idealiai tinka maistui.
  • Atsparūs rūgščių poveikiui.
  • Silikoninius indus lengva valyti, svarbu tik nenaudoti šiurkščių, braižančių medžiagų, kempinių. Galima plauti indaplovėje.
  • Silikoniniame inde patiekalas iškepa greičiau nei metaliniame.

Minusai

  • Silikoninių indų negalima liesti metaliniais įrankiais – dėl menkiausių įbrėžimų silikonas gali suirti į gabalus.
  • Kepant aukštesnėje nei 220 °C temperatūroje, ant silikoninio paviršiaus gali atsirasti rudų dėmių (tačiau nei jos, nei dėl kitų priežasčių pakitęs silikono atspalvis neturi įtakos silikono savybėms).
  • Dėl itin aukštos temperatūros silikoninis indas gali šiek tiek pakeisti formą.
  • Silikoninių formų negalima dėti ant įkaitusių paviršių, po kaitinamuoju grilio elementu, greta atviros ugnies.
  • Pripildytus silikoninius indus (dėl to, kad lankstūs) nepatogu įdėti į orkaitę ir iš jos išimti.

Stikliniai indai

Silikoninis kepimo indas / „Fotolia“ nuotr.

Pliusai

  • Karščiui atsparaus stiklo indai dailūs – juose iškeptus patiekalus galima su visu kepimo indu tiekti ant stalo.
  • Lengva naudoti, plauti.
  • Jie skaidrūs, todėl matyti, kaip patiekalas kepa.
  • Gaminį juose galima pjaustyti.
  • Jų šiluminis laidumas nėra didelis, todėl kepinys viduje išlieka ilgai šiltas.
  • Stiklo indai, net ir smarkiai įkaitinti, neišskiria jokio kvapo, todėl labai tinkami maistui gaminti.
  • Galima plauti indaplovėje, kišti ne tik į orkaitę, bet ir į šaldytuvą, mikrobangų krosnelę.

Minusai

  • Dūžta.
  • Nerekomenduojama kišti į smarkiai įkaitintą orkaitę – gali suskilti.
  • Įskilti gali ir karštas dedamas ant šlapio paviršiaus.
  • Kepamas maistas prie stiklo kimba, todėl į dugną patariama kloti kepimo popieriaus.

Plačiau apie tai, kaip išsirinkti kepimo indus, kokie geriausi, skaitykite 50-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Silikoninis kepimo indas / „Fotolia“ nuotr.
Temos: