Silikoniniai ar stikliniai kepimo indai: kurie geriau?
Silikoninis kepimo indas / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A
Sakoma, gera šeimininkė virtuvėje turi net kelis indus, skirtus kepti orkaitėje – nevienodo dydžio, įvairių formų, skirtingų medžiagų. Kaip išsirinkti, kai pasiūla tokia didelė? Kokie kepimo indai geriausi?
Silikoniniai
Pliusai
Taip pat skaitykite
- Labai lankstūs, dėl to iš jų lengva išimti pyragus, pyragėlius (prieš tai rekomenduojama 10–15 min. palaukti).
- Prie silikono nepridega, neprikimba maistas.
- Šie indai atsparūs žemai ir aukštai temperatūrai, staigiems temperatūrų pokyčiams.
- Silikone nėra jokių nuodingų medžiagų – jis visiškai nekenksmingas žmogaus sveikatai.
- Tokiuose induose kepę patiekalai visiškai nekeičia skonio – ši medžiaga idealiai tinka maistui.
- Atsparūs rūgščių poveikiui.
- Silikoninius indus lengva valyti, svarbu tik nenaudoti šiurkščių, braižančių medžiagų, kempinių. Galima plauti indaplovėje.
- Silikoniniame inde patiekalas iškepa greičiau nei metaliniame.
Minusai
- Silikoninių indų negalima liesti metaliniais įrankiais – dėl menkiausių įbrėžimų silikonas gali suirti į gabalus.
- Kepant aukštesnėje nei 220 °C temperatūroje, ant silikoninio paviršiaus gali atsirasti rudų dėmių (tačiau nei jos, nei dėl kitų priežasčių pakitęs silikono atspalvis neturi įtakos silikono savybėms).
- Dėl itin aukštos temperatūros silikoninis indas gali šiek tiek pakeisti formą.
- Silikoninių formų negalima dėti ant įkaitusių paviršių, po kaitinamuoju grilio elementu, greta atviros ugnies.
- Pripildytus silikoninius indus (dėl to, kad lankstūs) nepatogu įdėti į orkaitę ir iš jos išimti.
Stikliniai indai
Pliusai
- Karščiui atsparaus stiklo indai dailūs – juose iškeptus patiekalus galima su visu kepimo indu tiekti ant stalo.
- Lengva naudoti, plauti.
- Jie skaidrūs, todėl matyti, kaip patiekalas kepa.
- Gaminį juose galima pjaustyti.
- Jų šiluminis laidumas nėra didelis, todėl kepinys viduje išlieka ilgai šiltas.
- Stiklo indai, net ir smarkiai įkaitinti, neišskiria jokio kvapo, todėl labai tinkami maistui gaminti.
- Galima plauti indaplovėje, kišti ne tik į orkaitę, bet ir į šaldytuvą, mikrobangų krosnelę.
Minusai
- Dūžta.
- Nerekomenduojama kišti į smarkiai įkaitintą orkaitę – gali suskilti.
- Įskilti gali ir karštas dedamas ant šlapio paviršiaus.
- Kepamas maistas prie stiklo kimba, todėl į dugną patariama kloti kepimo popieriaus.
Temos: