Lietiniai ir sau, ir persirengėliams!
Saldūs ir pikantiški, su daržovių, vaisių, varškės, kumpio ir kitokiais įdarais – lietiniai blynai patinka visiems. Ir mažiems, ir dideliems. O kaip be jų šiandien apsieiti?
Tešlos receptas
Jums reikės: 300 ml pieno, 200 g miltų, 2 kiaušinių, žiupsnelio druskos, 2 šaukštų aliejaus tešlai ir šlakelis kepti.
- Kiaušinius gerai išplakite su pienu, žiupsneliu druskos ir miltais. Tešlą palikite 30 min. pastovėti, kad išbrinktų miltai ir tešla taptų vientisesnė.
- Keptuvę patepkite aliejumi ir iš tešlos iškepkite lietinius blynus.
Naudingi patarimai, kaip iškepti skanius lietinius
- Į lietinių tešlą, priklausomai nuo to, ar norite storesnių ar plonesnių blynų, pilkite daugiau skysčių arba dėkite daugiau miltų. Jei norite, kad blynai būtų storesni, tešla turi būti tirštesnė. Optimaliausias variantas – grietinės tirštumo tešla. Nepatingėkite ją gerai išplakti.
- Prieš berdami į tešlą, miltus persijokite – tešla bus puresnė.
- Kad blynai taptų elastingesni, į tešlą pilkite aliejaus.
- Keptuvę labai gerai įkaitinkite, aliejaus nepilkite, o tik juo ištepkite dugną. Tešla tolygiau pasiskirstys, blynai iškeps vienodžiau.
- Atraskite geriausią kiekį tešlos, kurio reiktų blynui iškepti ir visada tik tiek jos pilkite į keptuvę.
- Tešlos pilkite tiek, kad blynas išeitų gana plonas ir viršutinė blyno pusė šiek tiek apkeptų. Apkepinkite tik vieną blyno pusę, kita apskrus, kai blyną kepinsite su įdaru, todėl jo dėkite ant apkepusios lietinio pusės.
Blyneliai vietoj deserto
Jums reikės: 2 bananų, 1 apelsino, 200 ml riebios (35 proc.) grietinėlės, 1 šaukšto cukraus.
- Vaisius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Grietinėlę standžiai suplakite su cukrumi.
- Lietinius blynus sulankstykite ir ant kiekvieno krėskite po didelį šaukštą grietinėlės, uždėkite vaisių gabalėlių.
Blynai su varške ir apelsinais
Jums reikės: 200 g varškės, 2 apelsinų sulčių, 2 apelsinų, 50 g geltonųjų razinų, aliejaus kepti, ½ plytelės pieniško šokolado, 4 šaukštų pieno.
- Varškę ištrinkite su apelsinų sultimis, nutarkuokite ir sudėkite vieno apelsino žieveles.
- Razinas užpilkite verdančiu vandeniu, kelias minutes palaikykite, tada nusausinkite ir suberkite į varškę. Viską gerai išmaišykite ir po didelį šaukštą dėkite ant lietinių. Tada blynus stipriai susukite ir pakepinkite.
- Kol lietiniai skrunda, puode užvirinkite vandenį, ant jo uždėkite dubenėlį su laužytu šokoladu, įpilkite pieno. Tirpdykite šokoladą vis pamaišydami, kol gausite vientisą padažą.
- Lietinius patiekite papuoštus pjaustytais apelsinais ir šokolado padažu.
Su daržovėmis ir vištiena
Jums reikės: 200 g keptos vištienos, salotų gūžės, po 1 raudoną ir geltoną papriką, 1 svogūno, po 2 šaukštus majonezo ir natūralaus jogurto, maltų juodųjų pipirų, druskos, aliejaus kepti.
- Vištieną supjaustykite gabalėliais, paprikas šiaudeliais, svogūną apskritimais.
- Majonezą sumaišykite su natūraliu jogurtu, pagardinkite maltais pipirais ir druska.
- Ant lietinių dėkite po salotos lapą, kauburėlį vištienos ir pjaustytų daržovių. Blynus susukite ir pakepinkite.
- Patiekite su majonezo ir jogurto padažu.
Blynai su pikantišku įdaru
Jums reikės: 500 g mėgstamo faršo, 1 svogūno, 1 morkos, 50 g fermentinio sūrio, druskos ir mėgstamų prieskoninių žolelių (petražolių, raudonėlių, rozmarinų ar kitokių).
- Faršą pakepinkite paskaninę druska.
- Svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais, morką sutarkuokite ir, kai mėsa jau bus beveik iškepusi, sudėkite į keptuvę. Suberkite prieskonines žoleles.
- Sūrį sutarkuokite. Ant kiekvieno lietinio dėkite po gerą šaukštą mėsos įdaro, pabarstykite tarkuotu sūriu ir blynelius standžiai susukite.
- Patiekite su grietine arba majoneziniu padažu, tiks ir kečupas.