Skelbiame konkurso „Skaniausias obuolių pyragas“ nugalėtojas!

Obuolių pyragas / Shutterstock nuotr.
Obuolių pyragas / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-09-11 10:33
AA

Koks gi ruduo be kvapnaus tobulo skonio obuolių pyrago?! Kad nepritrūktume idėjų kaip juos kepti, paprašėme skaitytojų pasidalinti savo skaniausių obuolių pyragų receptais. Dabar skaniausių pyragų receptų autores norime apdovanoti vertingais „Fiskars“ prizais!

Burtai lėmė, kad „Fiskars“ prizais džiaugsis Evelina ir Ingrida. Tikime, kad su naujais virtuvės įrankiais joms seksis kepti dar skanesnius pyragus! Dėl prizų prašome kreiptis el. paštu konkursai@ji24.lt arba feisbuku https://www.facebook.com/zurnalasJI/.

Inesos tobulas obuolių pyragas

Inesos obuolių pyragas / Asmeninio archyvo nuotr.

Jums reikės: 1 stiklinės cukraus, 5 obuolių, 5 kiaušinių, 2 stiklinių kvietinių miltų, 0,5 stiklinės aliejaus, 2 a. š. kepimo miltelių, 1 a. š. vanilinio cukraus, cinamono, cukraus pudros.

  • Cukrų, kepimo miltelius ir kiaušinius gerai išplakite mikseriu.
  • Įpilkite aliejų ir persijotus miltus. Išplakite.
  • Turite gauti grietinės tirštumo tešlą. Jei per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų.
  • Nuplaukite obuolius, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite ir gabaliukus apvoliokite ar apibarstykite cinamonu.
  • Obuolius suberkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir užpilkite tešla. Viršų apibarstykite vaniliniu cukrumi.
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 22–28 min. 200–220 laipsnių temperatūroje.
  • Iškeptą pyragą apibarstykite cukraus pudra.

Agnės elzasietiškas obuolių pyragas

Agnės elzasietiškas obuolių pyragas / Asmeninio archyvo nuotr.

Jums reikės: 150 g šalto sviesto, 90 g cukraus pudros, 30 g maltų migdolų, 2 g druskos, 250 g miltų, 1 kiaušinio.

Įdarui: 1–2 obuolių, 1 kiaušinio, 125 g. grietinėlės (35 proc.), 50 g. cukraus pudros, 1 a.š. vanilinio cukraus.

  • Į didelį dubenį suberkite miltus, migdolų miltus, cukraus pudrą ir druską. Ten pat sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir viską susmulkinkite pirštais. Įmuškite kiaušinį ir išminkykite tešlą. Nesijaudinkite, jei ji bus per minkšta, susukite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent valandai.
  • Išimkite atšalusią tešlą ir įtieskite ją į kepimo formą taip, kad susidarytų 2–3 cm krašteliai. Ant tešlos patieskite kepimo popierių ir supilkite žirnius ar pupeles (čia tam kad tešla kepdama neišsipūstų).
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laispnių ir kepkite pyragą 10 min.
  • Tuo metu padarykite įdarą. Supjaustykite obuolius plonomis skiltelėmis. Dubenyje išplakite grietinėlę, kiaušinį, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų.
  • Išimkite tešlą iš orkaitės, nuimkite žirnius ir kepimo popierių, sudėkite dalį obuolių, supilkite grietinėlės ir kiaušinių plakinį, ant viršaus išdėliokite likusius obuolius ir dėkite kepti 40 min.
  • Ragaukite tik tada, kai visiškai atvės ir pastovės bent valandėlę šaldytuve.

Silvijos kvepiantis obuolių pyragas

Silvijos kvepiantis obuoliu pyragas / Asmeninio archyvo nuotr.

Jums reikės: 1 kg obuolių, 1 stiklinės cukraus, 1 stiklinės miltų, 3 kiaušinių, 2 šaukštų aliejaus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio cinamono, lašelio vanilės esencijos.

Nulupkite obuolių žieveles (galima ir su jomis), išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite obuolius riekelėmis (keksiukams – kubeliais).

Atskirai dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, aliejų, cinamoną, vanilinį cukrų, miltus, įlašinkite vanilės esencijos.

Į gerai išmaišytą tešlą suberkite obuolius ir išmaišykite. Tešlą supilkite į gausiai sviestu išteptą pyrago arba keksiukams kepti skirtą kepimo formą.

Obuolių pyragą papuoškite obuolių skiltelėmis (pvz.: suformuokite rožės formą). Kepkite pyragą 40–60 min 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (keksiukams laikas gali būti trumpesnis.

Ingridos obuolių pyragas

Ingridos obuolių pyragas / Asmeninio archyvo nuotr.

Jums reikės: 200 g sviesto, 0,5 stiklinės cukraus, 5 kiaušinių trynių, 500 g miltų, 2 nubrauktų a. š. kepimo miltelių.

Morengo masei: 5 kiaušinių baltymų, 1 stiklinės cukraus, 1 pakelio pudingo (vanilinio arba grietinėlės skonio).

Įdarui: 1 kg sutarkuotų obuolių, 1 a. š. cinamono.

  • Minkštą sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušinių tryniais, įberkite miltus, išmaišytus su kepimo milteliais. Minkykite tešlą. Išminkytą padalinkite į dvi dalis: 2/3 ir 1/3.
  • 1/3 tešlos dėkite į šaldytuvą ir palikite atvėsti. Pasiruoškite 23 x 34 cm kepimo skardą, jos dugną patepkite sviestu ir 2/3 tešlos išklokite dugną. Dėkite tarkuotus obuolius išmaišytus su cinamonu.
  • Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų, berkite cukrų ir toliau plakite, kol cukrus ištirps. Toliau dėkite vanilinį pudingą ir atsargiai maišykite, kol pudingas gražiai susilies su baltymais.
  • Gautą masę krėskite į skardą ant tarkuotų obuolių ir tolygiai paskirstykite. Imkite 1/3 tešlos iš šaldytuvo ir sutarkuokite arba sutrupinkite ant morengo masės.
  • Pyragą dėkite į orkaitę ir kepkite apie 45 min. 180°C temperatūroje.

Rasos „Obuolių pyragas kitaip“

Rasos „Obuolių pyragas kitaip“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Jums reikės: 120 g cukraus, 130 g kepinių margarino, 2 didelių kiaušinių, 1 a. š. kepimo miltelių, 1 v. š. vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos, 150 g miltų, 2–3 obuolių, skardinės „Rududu“ karamelės.

  • Margariną iki purumo išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmuškite kiaušinius. Po truputį įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  • Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
  • Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, ir gerąją dalį supjaustykite kubeliais. Sumaišykite su „Rududu“ (jei „Rududu“ masė per kieta, skardinę įstatykite į karštą vandenį ir palaukite, kol suminkštės).
  • Karamelės įdarą paskirstykite ant paruoštos pyrago tešlos. Pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.

Rūtos karamelizuotas obuolių tartas

Rūtos karamelizuotas obuolių tartas / Asmeninio archyvo nuotr.

Jums reikės: 210 g miltų, 115 g sviesto, 50 ml vandens (gali prireikti ir daugiau), žiupsnelio druskos.

Įdarui: 5 obuolių, 100 g rudojo cukraus (galima naudoti ir paprastą), 60 g sviesto, 2 v. š. medaus, 2 v. š. pieno, 1 a. š. cinamono.

  • Persijotus miltus sumaišykite su druska. Šaltą sviestą sutarkuokite ir maišykite su miltais iki trupinių. Pilkite vandenį ir maišykite kol tešla taps gerai minkoma. Gautą tešlą dėkite į šaldytuvą atvėsti.
  • Sviestą, cukrų, cinamoną, medų ir pieną supilkite į prikaistuvį ir pakaitinkite, kol visi produktai išsilydys ir ims virti. Nukaiskite.
  • Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir gerąją dalį supjaustykite plonais griežinėliais.
  • Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Iškočiojus, viena dalimi išklokite tartui skirtą skardą (su išstumiamu dugnu), o kitą – supjaustykite 2 cm pločio juostelėmis.
  • Ant tešla išklotos skardos išdėliokite obuolių skilteles ir apšlakstykite išvirtu sirupu. Iš juostelių pinkite tarto „uždangalą“ ir apliekite likusiu sirupu.
  • Tartą pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 min.​

Evelinos mielinis obuolių pyragas

Evelinos mielinis obuolių pyragas / Asmeninio archyvo nuotr.

Jums reikės: 400 ml obuolienės, 0,5 kg miltų, 250 ml pieno, 25 g. šviežių mielių, 1 v. š. cukrus + 1 v. š. mielėms suaktyvinti, 0,5 arbatinio š. druskos, 2 kiaušinių, 50 g sviesto, 50 ml aliejaus, 25 ml grietinės, 25 ml jogurto, vanilinio cukraus, cukraus pudros, aliejaus kepimo indui ištepti.

  • Šviežias mieles užpilkite cukrumi ir lašeliu pieno - palaikykite šiltai apie pusę valandos, kol suputos.
  • Į dubenį supilkite miltus, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską, gerai išmaišykite. Miltų viduryje padarykite duobutę, supilkite šiltą pieną, išplaktą 1 kiaušinį, grietinę ir jogurtą, aliejų, ištirpintą sviestą ir gerai išminkykite tešlą. Uždenkite rankšluosčiu ir palikti apie valandą, kol padvigubės tešla.
  • Pakilusią tešlą išverskite ant miltais pabarstyto stalo ir padalinkite į 5 dalis. Iš kiekvieno gabalėlio iškočiokite apskritimą (geriausia naudoti apvalią formą ir išpjauti apskritimą, kad visi skrituliai būtų vienodo dydžio).
  • Kepimo indą patepkite aliejumi ir klokite pirmąjį tešlos skritulį. Jį plonai ištepkite obuoliene. Tuomet dėkite kitą, vėl ištepkite. Sluoksniuokite, kol pasibaigs via tešla. Viršutinio sluoksnio tepti nereikia.
  • Pyrago viduryje su stikline vos vos išspauskite apskritimą, o kraštus aplinkui įpjauti lyg dalinant lygiomis dalis picą. Įpjauti reikia tik kelis centimetrus nuo krašto, nekliudyti centrinio mūsų įspausto apskritimo. Padalinus turi būti 16 lygių dalių. Tada imkite po du išpjautus galus ir juos susukite priešingomis kryptimis ir abu galus sulipdyti. Turi gautis žvaigždės formos pyragas.
  • Jį aptepkite išplaktu kiaušinio plakiniu. Kepkite 180 C orkaitėje apie 50 minučių. Iškepus pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Tobulam obuolių pyragui – „Fiskars“ įrankiai

Su „Fiskars“ virtuvės pagalbininkais obuolių pyragą paruošite tobulai. Nebraižanti šluotelė padės tolygiai išplakti kiaušinių baltymus, o nelimpantis kočėlas – iškočioti tešlą. Patogia mentele be vargo pašalinsite tešlos likučius iš indo, o obuolių dalytuvas pravers dalinant obuolius į vienodas skilteles.

„Fiskars“ įrankiai / Redakcijos archyv.

Sekite naujienas ir mūsų „Facebook“ puslapyje!