Skelbiame žuvies dieną!

Upėtakis su citrinomis / Fotolia nuotr.
Upėtakis su citrinomis / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-06-15 17:00
AA

Ketvirtadienis – žuvies diena, o žuvį valgyti skanu ir sveika. Išbandykite keletą skirtingų patiekalų!

Žuvies kepsnys su citrina

Jums reikės: 4 baltos žuvies kepsnių arba filė (menkės, tilapijos, pangasijo ir kt.), 8 citrinos griežinėlių, 80 g sviesto, žuvies prieskonių, druskos ir citrininių pipirų pagal skonį, šviežių čiobrelių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
  • Paimkite 4 kepimo popieriaus lakštus (arba maistinės folijos). Ant kiekvieno dėkite po 2 griežinėlius citrinos ir žuvies gabaliuką, pabarstykite prieskoniais, čiobreliais, druska, pipirais ir uždėkite po ketvirtadalį sviesto.
  • Supakuokite žuvį: suimkite gretimus kampus ir susukite ar suriškite taip, kad suformuotumėte laivelį.
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite 20–25 minutes.
  • Tiekite su citrinos skiltele bei šviežiais žalumynais.

Lašišos ir tuno sriuba

Žuvienė su pomidorais / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: 200 g lašišos filė, 200 g tuno filė, 700 ml sultinio, 2 griežinėlių rūkytos šoninės, 2 bulvių, svogūno, 2–3 morkų, 0,5 saliero, šviežių čiobrelių, šaukšto pomidorų padažo, džiovintų itališkų žolelių mišinio, šviežių petražolių, citrinos, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Bulves ir salierą supjaustykite kubeliais, morkas – griežinėliais, svogūną – kuo smulkiau.
  • Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite ir palikite uždengtas.
  • Šoninę supjaustykite gabaliukais ir pakepinkite keptuvėje, kol taps traški. Sudėkite į lėkštę.
  • Į keptuvę suberkite morkas, smulkintą salierą, svogūną, čiobrelius ir kepinkite, kol daržovės suminkštės. Kol daržovės kepa, žuvį supjaustykite gabaliukais.
  • Daržoves sukrėskite į puodą su bulvėmis, supilkite sultinį ir virkite 5 minutes.
  • Sudėkite žuvį, sukrėskite pomidorų padažą, išmaišykite ir virkite apie 8 minutes.
  • Suberkite kapotas petražoles, įspauskite citrinos sulčių ir pavirkite dar 1 minutę.
  • Įberkite itališkų žolelių, druskos ir pipirų, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

Žuvies ir grybų kukuliai pomidorų padaže

Pomidorų sriuba su žuvų kukuliais / Mariaus Žičiaus nuotr.

Jums reikės: 2 jūrinės lydekos filė, 200 g pievagrybių, šaukšto tarkuoto imbiero, šaukšto smulkinto svogūno, 2 šaukštų džiūvėsėlių, 2 šaukštų krakmolo, kiaušinio, druskos pagal skonį, aliejaus kepti.

Pomidorų padažui: 2–3 pomidorų, raudonos saldžiosios paprikos, 2 šaukštų pomidorų pastos, 2 šaukštų aliejaus, 2 skiltelių česnako, 0,5 puodelio vandens, saujelės šviežių petražolių, cukraus, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Žuvį ir pievagrybius supjaustykite kuo smulkesniais gabaliukais (galite sukapoti) ir sudėkite į dubenį. Įmuškite kiaušinį, suberkite svogūną, džiūvėsėlius ir krakmolą, kapotas petražoles, pagardinkite druska ir pipirais. Viską labai gerai išmaišykite.
  • Drėgnomis rankomis formuokite kukulius ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. Kai apkeps iš abiejų pusių, perdėkite į troškintuvą.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sumeskite česnako skilteles ir minutę pakepkite. Pomidorus ir saldžiąją papriką supjaustykite kubeliais ir suberkite į keptuvę, įberkite žiupsnį cukraus.
  • Po kelių minučių sukrėskite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite. Patroškinkite dar minutę. Supilkite vandenį, išmaišykite ir dar kaitinkite 2–3 minutes.
  • Supilkite padažą ant kukulių ir užvirkite. Patroškinkite 2–3 minutes.

    Parmos kumpį įvyniotas oto kepsnys

    Žuvies kepsnys su Parmos kumpiu / Shutterstock nuotr.

    Jums reikės: 4 gabalėlių oto filė, 8 Parmos kumpio griežinėlių, 180 ml karšto sultinio, 6–8 pomidoriukų, 6 šaukštų sauso vyno, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukšto balzaminio acto, 8 šviežių šalavijų lapelių, druskos ir pipirų pagal skonį.

    • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
    • Ant kiekvieno filė gabaliuko dėkite po 2 šalavijų lapelius, pabarstykite druska ir pipirais.
    • Kiekvieną gabalėlį apsukite 2 kumpio griežinėliais.
    • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite žuvį. Kartą apversdami kepkite 2–3 minutes. Perkelkite į kepimo indą, supilkite sultinį ir vyną.
    • Sudėkite pomidoriukus ir šaukite į orkaitę. Kepkite 15–20 minučių.
    • Keptuvėje pašildykite balzaminį actą ir juo pašlakstykite kepsnius.

    Lašišos pyragas

    Jums reikės: 300 g karštai rūkytos lašišos, pakelio šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, 3 kiaušinių, 125 ml grietinės arba minkšto tepamojo sūrio, šaukšto grūdėtų garstyčių, 20 g sviesto, poro, krapų ir petražolių, prieskonių, druskos ir pipirų pagal skonį.

    Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, apvalią kepimo formą ištepkite aliejumi.

    Tešlą šiek tiek iškočiokite ir išklokite ja pyrago formą, suformuokite kraštelius.

    Užberkite sausų žirnių, kad neiškiltų, ir šaukite į orkaitę. Kepkite 6–8 minutes. Išimkite, išberkite žirnius. Tešlą aptepkite garstyčiomis.

    Sviestą išlydykite keptuvėje, suberkite smulkintą porą ir pamaišydami kepinkite 5 minutes.

    Lašišą susmulkinkite ir sudėkite į keptuvę su porais. Išmaišykite ir po 1 minutės nukelkite nuo ugnies. Tolygiai suklokite ant tešlos.

    Išplakite kiaušinius su grietine arba minkštu tepamuoju sūriu, įberkite kapotų krapų ir petražolių, išmaišykite. Supilkite ant lašišos.

    Šaukite į orkaitę ir kepkite 30–35 minutes.

    {recipe|96}
    {recipe|573}
    {recipe|587}
    {recipe|632}
    {recipe|1135}
    {recipe|1152}
    {recipe|4042}
    {recipe|5390}
    {recipe|5394}
    {recipe|5406}