Smidrų sezono įkarštis: ką pasigaminti?

Šparagai / Vida Press nuotr.
Šparagai / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Kadangi paskutinis pavasario mėnuo tikrai lepina gerais orais, šį šeštadienį TV3 kulinarinės laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas Gediminas paruoš net tris receptus, kad savaitgalis tiek namie, tiek gamtoje su šeima ar draugais būtų ypatingai skanus.

Pirmoje laidos dalyje virtuvės šefas pagamins sočius vėlyvuosius pusryčius: šiuo metu ir Lietuvoje išpopuliarėjusį Libano virtuvės patiekalą – šakšuką. Po to paruoš tešlą iš visagrūdžių miltų ir parodys, kaip įvairiai ją galimą panaudoti: iškeps picą su šio metų laiko daržovių karaliais – smidrais, o antroje laidos dalyje šefas perkels virtuvę į lauką ir iš tos pačios tešlos iškeps paplotėlius prie grilyje keptos dorados ir smidrų. Tik neišsigąskit – iš pirmo karto gali nuskambėti sudėtingai, bet su Gedimino patarimais viską įgyvendinsite be ypatingų pastangų.

Orkaitėje kepti kiaušiniai – šakšuka

Reikės:

  • 4 vnt. brijošių arba kitų pusrytinių bandelių
  • 4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių
  • 100 g čioriso dešros
  • 1 vidutinio svogūno
  • 2 puselių konservuotos keptos paprikos
  • 300 g konservuotų smulkintų pomidorų padažo
  • 100 g fetos sūrio
  • Ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių)
  • Žiupsnelio kumino sėklų
  • Žiupsnelio kalendros sėklų
  • Druskos, pipirų
  • Alyvuogių aliejaus
Šakšuka
Šakšuka / TV3 nuotr.

Gilesnėje keptuvėje, kurią tinka dėti į orkaitę, įkaitinti aliejų ir pakepinti pusžiedžiais pjaustytus svogūnus kartu su kalendros ir kumino sėklomis. Suberti kubeliais pjaustytą čioriso dešrą ir pakepinti. Tada sudėti juostelėmis pjaustytą papriką, pakepinti ir supilti pomidorų padažą. Įberti druskos, pipirų pagal skonį, gerai išmaišyti ir 2–3 minutes patroškinti. Keptuvę nukelti nuo kaitros ir atsargiai ant masės paviršiaus įmušti kiaušinius. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol kiaušinio baltymas sutvirtės. Iškepusią šakšuką apibarstyti trupintu fetos sūriu ir smulkintais šviežiais žalumynais.

Visagrūdžių miltų tešla picai ir grill paplotėliams

Reikės:

  • 300 g visagrūdžių kvietinių miltų
  • 300 g kvietinių miltų
  • 15 g šviežių mielių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. cukraus
  • 450 ml kambario temperatūros vandens
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus

Picos įdaras

Reikės:

  • 250 g šviežių smidrų
  • 2 valg. š. pesto padažo
  • 1 mocarelos rutuliuko
  • Rūkyto alyvuogių aliejaus
Pica su smidrais
Pica su smidrais / TV3 nuotr.

Mieles ištirpinti vandenyje su cukrumi, suberti miltus, druską ir gerai išminkyti tešlą rankomis arba elektriniu maišytuvu iki vientisos blizgios masės. Tešlą padalinti per pusę. Pirmą dalį tešlos, skirtą picai, įdėti į alyvuogių aliejumi išteptą indą ir indo viršų uždengti maistine plėvele. Antrą dalį tešlos padalinti į 8 dalis ir suformuoti ant lentelės rutuliukus. Taip pat uždengti maistine plėvele. Abi tešlos dalis palikti šaldytuve porai valandų (galima ir nakčiai), kad lėtai iškiltų.

Smidrų kotelių galiukus nulaužti ir likusias dalis suberti į verdantį vandenį porai minučių. Tada išgriebti juos ir panardinti į labai šaltą vandenį, kad neprastų spalvos ir vitaminų.

Pirmą dalį tešlos rankomis paskirstyti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Tešlos paviršių patepti pesto padažu, išdėlioti smidrus ir plėšytos mocarelos gabaliukus. Kepti iki 230°C įkaitintoje orkaitėje 5–6 minutes. Iškepusią pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.

Grilyje kepta dorada su smidrais

Reikės:

  • 2 vnt. doradų
  • Druskos, pipirų
  • Ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių, peletrūno, raudonėlio)
  • 1 žaliosios citrinos
  • Alyvuogių aliejaus
  • 250 g smidrų
  • 100 g sviesto
  • 1–2 skiltelių česnako
Dorada su smidrais
Dorada su smidrais / TV3 nuotr.

Visas žoleles susmulkinti ir padalinti pusiau į atskirus indelius. Į vieną dalį smulkintų žolelių įtarkuoti česnako, įberti druskos, pipirų ir įdėti sviestą. Viską gerai išmaišyti.

Išvalyti žuvį ir nukirpti pelekus. Į likusią dalį žolelių įberti druskos, pipirų, išmaišyti ir suberti į žuvies vidų. Žoleles pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir į kiekvieną žuvį įdėti po 2–3 riekelės žaliosios citrinos. Palikti 10–15 minučių pasimarinuoti. Kepti iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 15 minučių.

Iš antros dalies tešlos rutuliukų padaryti paplotėlius. Smidrus apibarstyti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Išmaišyti ir kepti grilyje kartu su visagrūdžiais paplotėliais iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 5 minutes.

Iškepusią duonelę patepti žolelių sviestu bei patiekti kartu su grilyje kepta dorada ir smidrais.