Sotūs daržovių patiekalai

Vegetariška lazanija / Shutterstock nuotr.
Vegetariška lazanija / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kai lauke drėgna, organizmas prašosi šilto ir sotaus patiekalo. Tačiau jis nebūtinai turi būti mėsiškas. Sotų ir, svarbiausia, sveiką maistą gaminkite iš daržovių.

Raugintų kopūstų sriuba su moliūgų sėklomis

Jums reikės: 1 kg raugintų kopūstų, 750 ml tirpaus daržovių sultinio, 3 morkų (300 g), poro (300 g), 2 šaukštų sviesto, 5 šaukštų moliūgų sėklų, laurų lapelių, kelių kadagių uogų, 4 šaukštų grietinės, dubenėlių baltos duonos skrebučių.

  • Kopūstus sudėkite į verdantį sultinį, įmeskite laurų lapelį, kadagių uogas ir virkite, kol kopūstai suminkštės.
  • Porą nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite stambiai tarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite. Suminkštėjusias daržoves sukrėskite į verdančius kopūstus, suberkite moliūgų sėklas ir baikiti virti.
  • Prieš patiekdami sriubą, pagardinkite grietine.

Daržovių košė

Bulvių košė
Bulvių košė / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 1 kg bulvių, 1 kg baltagūžių kopūstų, 4–5 svogūnų galvučių su laiškais, 175 ml grietinėlės, 100 g sviesto, druskos, maltų juodųjų pipirų.

  • Kruopščiai nuplautas bulves sudėkite į puodą su šaltu vandeniu ir virkite ant mažos ugnies, kol suminkštės. Išvirusias nusunkite ir palikite praaušti.
  • Kopūstus supjaustykite juostelėmis. Į puodą įpilkite vandens (maždaug per 1 cm), įberkite šaukštelį druskos, sudėkite kopūstus ir ant didelės ugnies virkite 10 min. Nukoškite, pagardinkite pipirais, įdėkite šaukštą sviesto, uždenkite ir laikykite šiltai.
  • Keptuvėje išlydykite 2 šaukštus sviesto ir pakepinkite smulkintus svogūnus (ir galvutes, ir laiškus). Uždenkite ir laikykite šiltai.
  • Praaušusias bulves nulupkite, sugrūskite, pasūdykite, pagardinkite žiupsneliu pipirų. Grietinėlę užvirkite ir plona srovele supilkite į bulvių košę (iš pradžių maišykite šaukštu, o kai košė suskystės, – elektriniu maišikliu).
  • Į skystoką bulvių tyrę sudėkite troškintus kopūstus, svogūnus ir dar kartą gerai išmaišykite.
  • Paruoštą daržovių košę sudėkite į dubenėlius, užpilkite likusiu lydytu sviestu ir patiekite šiltą.

Aštrus daržovių troškinys su kvietinėmis kruopomis

Jums reikės: 400 g konservuotų baltųjų ir raudonųjų pupelių, 850 g pomidorų, žaliosios paprikos ankšties, 2 svogūnų, 2 česnakų skiltelių, aitriosios paprikos ankšties, pusės stiklinės smulkių kvietinių kruopų, 750 ml tirpaus daržovių sultinio arba vandens, 2 šaukštų aliejaus, po šaukštelį džiovintų raudonėlių ir maltų kmynų, šaukštelio „Tabasco“ padažo, 4 šaukštų grietinės, druskos, pipirų.

  • Svogūnus sukapokite, česnakus sugrūskite. Aitriąją papriką, išėmus sėklas, kuo smulkiau supjaustykite. Žaliąją papriką ir pomidorus supjaustykite kubeliais.
  • Kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite brinkti.
  • Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūnus, paskui sudėkite česnakus, paprikas ir ant didelės ugnies kepinkite 2 min. Sudėkite prieskonius, padažą, nuvarvintas pupeles, pomidorus, supilkite sultinį arba vandenį ir užvirkite.
  • Sumažinę ugnį troškinkite maždaug 3 min. Tada sudėkite išbrinkusias kruopas ir virkite dar 5 min.
  • Prieš patiekdami, kiekvieną porciją pagardinkite šaukštu grietinės.

Omletas su daržovėmis

Jums reikės: šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštų (250 g), 4 kiaušinių, 250 ml grietinėlės, žiedinio kopūsto, brokolio, raudonosios paprikos ankšties, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų susmulkintų petražolių lapelių, žiupsnelio tarkuotų muskatų riešutų, druskos, pipirų.

  • Šiek tiek atšildytą tešlą išlankstykite ir tieskite į ugniai atsparų indą. Visą lakštą subadykite šakute, uždengkite kepimo popieriumi, priberkite žirnių arba pupelių ir 225 ºC karštumo orkaitėje kepkite 15 min.
  • Žiedinius kopūstus ir brokolius išskirstykite žiedynėliais, papriką, išėmus sėklas, supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite paruoštas daržoves, įpilkite šlakelį vandens, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite15 min.
  • Indą su apkepusia tešla ištraukite iš orkaitės, išberkite žirnius ar pupeles, nuimkite popierių ir sudėkite troškintas daržoves. Ant viršaus supilkite kiaušinus, išplaktus su grietinėle ir prieskoniais.
  • Omletą 30–40 min. kepkite 180 ºC karštumo orkaitėje. Skanu valgyti karštą su šviežių daržovių salotomis ir mėgstamu padažu.
{recipe|3719}
{recipe|3742}
{recipe|3796}
{recipe|4471}
{recipe|4522}
{recipe|4628}
{recipe|4669}