Storaūgliai smidrai: 4 puikūs receptai, papuošiantys jūsų stalą

Patiekalai iš smidrų/„SoPhoto“ nuotr.
Patiekalai iš smidrų/„SoPhoto“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Kas išsivirs šparagų, pakepins riebaluose, įdės kiaušinių trynių, paskanins prieskoniniais milteliais ir šitą patiekalą suvalgys, pamatys, kad jo geismai ir galios labai sustiprėjo.“ (Isabel Allende, „Afroditė“)

Žurnalą „Laimė“ prenumeruokite ČIA.

Nors ši daržovė nuo seno garsėja afrodiziakinėmis savybėmis, ja labai tinka papildyti ir pavasario racioną (gausu vitaminų, mikroelementų, maistinių skaidulų). Balandis ir gegužė – pats smidrų sezonas. Todėl ruošti šiuos storaūglius galima nuo ryto iki vakaro.

Pusryčių bandelės su smidrais, šonine ir putpelių kiaušiniais/„SoPhoto“ nuotr.
Pusryčių bandelės su smidrais, šonine ir putpelių kiaušiniais/„SoPhoto“ nuotr.

Pusryčių bandelės su smidrais, šonine ir putpelių kiaušiniais

4 porcijos

Gaminti 20 min.

20 žaliųjų smidrų ūglių,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,

8 riekelės šoninės,
2 šaukštai sviesto,

12 putpelių kiaušinių,
4 kvietinės bandelės,
4 šaukštai grietinės.

1. Smidrų ūglius nuplauti, nupjauti sumedėjusią apatinę dalį (apie trečdalį).
2. Keptuvėje pakaitinti alyvuogių aliejų, sudėti smidrus ir 5 minutes apkepti pavartant. Pabarstyti druska ir pipirais.

  1. Smidrus išimti, toje pačioje keptuvėje iš abiejų pusių pakepinti šoninę, kol griežinėliai taps traškūs.
  2. Kitoje keptuvėje ištirpinti sviestą, iškepti putpelių kiaušinius.
  3. Paskrudinti perpjautas per pusę bandeles. Vieną pusę aptepti grietine, uždėti paruoštus smidrus, šoninę, keptus putpelių kiaušinius, užvožti kita bandelės puse ir patiekti.
Tarte flambée su žaliaisiais smidrais/„SoPhoto“ nuotr.
Tarte flambée su žaliaisiais smidrais/„SoPhoto“ nuotr.

Tarte flambée su žaliaisiais smidrais

4 porcijos

Gaminti 25 min.

3 kiaušiniai,

150 g parmezano,

4 šaukštai maltų migdolų,

200 g tepamo sūrio,
500 g žaliųjų smidrų,
100 g rūkytos šoninės,
120 g grietinės,

½ citrinos sultys ir žievelė,

druskos, šviežiai maltų pipirų.


  1. Į dubenį įmušti kiaušinius, suberti tarkuotą parmezaną, migdolų miltus ir sumaišyti su tepamuoju sūriu.
  2. Orkaitę įkaitinti iki 185 laipsnių temperatūros. Skardą (20 x 35 cm) iškloti kepimo popieriumi, supilti tešlą, išlyginti paviršių ir kepti apie 15 min.
  3. Smidrus nuplauti, nupjauti sumedėjusią dalį. Įmerkti į pasūdytą verdantį vandenį 3–4 min. Nupilti vandenį, perlieti šaltu vandeniu ir nusausinti.
  4. Šoninę supjaustyti plonomis juostelėmis. Sumaišyti grietinę su tarkuota citrinos žievele ir sultimis, įberti šiek tiek druskos ir pipirų, išmaišyti.
    5. Apkepusią tešlą aptepti gauta mase, sudėti smidrus, apibarstyti šoninės juostelėmis ir kepti orkaitėje dar 15 min.
Baltųjų smidrų daugiaryžis su lašiša/„SoPhoto“ nuotr.
Baltųjų smidrų daugiaryžis su lašiša/„SoPhoto“ nuotr.
  1. Baltųjų smidrų daugiaryžis su lašiša

4 porcijos

Gaminti 30 min.

4 lašišos didkepsniai,

4 peletrūno šakelės,
druskos, šviežiai maltų pipirų,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
smulkiai pjaustyta aitrioji paprika,
rupios jūros druskos.

Daugiaryžis

2 svogūnai,
1 česnako skiltelė,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
200 g risotto ryžių,
150 ml baltojo vyno,
700 ml daržovių sultinio,
druskos,
250 g baltųjų smidrų viršūnėlių,
2 šaukštai šalto sviesto,
2 šaukštai tarkuoto parmezano.

Padažas

½ šaukšto sviesto,
½ šaukšto miltų,
100 ml baltojo vyno,
100 ml daržovių sultinio,
100 ml grietinėlės,
1 šaukštas šalto sviesto,
druskos,
maltos Kajeno paprikos.

  1. Nulupti svogūnus ir česnaką, smulkiai supjaustyti kubeliais. Puode įkaitinti alyvuogių aliejų ir apkepinti svogūnus bei česnakus, kol taps skaidrūs.
  2. Suberti ryžius ir pakepinti 2–3 min. Pamažu pilti šiek tiek vyno ir karšto sultinio, kad apsemtų ryžius. Kai nugaruos, pakartoti, kol ryžiai beveik išbrinks (apie 20 min.). Pabarstyti druska.
    3. Smidrų viršūnėles nuplauti, jei reikia, perpjauti per pusę. Keptuvėje ištirpinti šaukštą sviesto ir pakepinti smidrus 4–5 min.
  3. Smidrus suberti į daugiaryžį ir toliau troškinti ant silpnos ugnies.
  4. Padažui puode ištirpinti sviestą ir palengva įmaišyti miltus. Šliūkštelti vyno ir sultinio, pakaitinti pamaišant 5–6 minutes. Įmaišyti grietinėlę, įdėti sviesto, įberti druskos ir Kajeno paprikų. Šildyti ant silpnos ugnies.
  5. Lašišos didkepsnius pabarstyti druska ir pipirais, švelniai įtrinti. Įkaitinti keptuvę, įpilti alyvuogių aliejaus ir apkepti lašišą iš abiejų pusių po 2–3 min. Pabarstyti peletrūnais (kelis lapelius palikti papuošti).
    7. Į baigiamą ruošti daugiaryžį įmaišyti likusį sviestą, užberti parmezano ir tiekti su lašišos didkepsniais. Pabarstyti smulkiai pjaustyti aitriąja paprika, o lašišą – rupia jūros druska.
Itališkas kalakutienos kepsnys su smidrais/„SoPhoto“ nuotr.
Itališkas kalakutienos kepsnys su smidrais/„SoPhoto“ nuotr.

Itališkas kalakutienos kepsnys su smidrais

4–5 porcijos

Gaminti 25 min.

600 g žaliųjų smidrų,
druskos, šviežiai maltų pipirų,
5 kalakutų krūtinėlės filė (po 140 g),
120 g liesos šoninės (arba 5 griežinėliai Parmos kumpio),
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
50 ml baltojo vyno,
150 ml daržovių sultinio.

  1. Smidrus nuplauti, nupjauti sumedėjusią dalį ir apvirti pasūdytame vandenyje 5–7 min. Atvėsinti ir nusausinti.
  2. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių temperatūros. Nuplautas ir nusausintas krūtinėles lengvai įtrinti druska ir pipirais. Ant folijos patiesti 2–3 griežinėlius šoninės (arba 1 Parmos kumpio), ant viršaus dėti mėsą, pabarstyti druska ir pipirais, ant kiekvieno gabalėlio guldyti po 3–4 smidrus. Suvynioti ir sutvirtinti mediniu pagaliuku.
    3. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir apkepti suktinukus, įpilti baltojo vyno. Kepsnius sudėti į karščiui atsparų indą, apipilti daržovių sultiniu ir kepti orkaitėje apie 10 min.