Su keptu sūriu
Įvairūs sūriai – puikus baltymų šaltinis, be to, jie bet kuriam patiekalui suteikia išskirtinio skonio ir aromato. Išbandykite!
Pikantiški sumuštiniai
Jums reikės: 4 riekelių mėgstamos forminės skrudinamosios duonos, 150 g riebaus varškės sūrio, 150 g viščiukų krūtinėlės, kelių saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, 2 šaukštų sviesto, žiupsnelio nutarkuotų citrinos žievelių, saujelės bazilikų lapelių, šlakelio citrinos sulčių, pagal skonį druskos, pipirų, 2 šaukštų pesto padažo.
- Pirmiausia paruoškite pikantišką sviestą. Kambario temperatūros minkštą sviestą išsukite su nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir sultimis, kapotais bazilikų lapeliais, druska ir pipirais.
- Vieną kiekvienos duonos riekelės pusę apskrudinkite sausoje keptuvėje ir, kai šiek tiek pravės, aptepkite pagardintu sviestu.
- Varškės sūrį supjaustykite stambokais griežinėliais, aptepkite pesto padažu.
- Vištieną supjaustykite griežinėliais, pagardinkite druska ir pipirais ir apkepkite keptuvėje.
- Pomidorus nuvarvinkite ir gerai nusausinkite.
- Ant dviejų duonos riekelių tepkite po kelis šaukštus žalumynų sviesto, klokite po vištienos gabalėlį, dėkite saulėje džiovintų pomidorų ir po varškės sūrio gabalėlį.
- Viską užvožkite kita duonos riekele.
- Paruoštus sumuštinius perpjaukite trikampėliais ir iškepkite orkaitėje.
Žiedinių kopūstų apkepas
Jums reikės: didelio žiedinio kopūsto, 250 g ryžių, 4 kiaušinių, po 100 g brandinto ir mėlynųjų pelėsių sūrio, saujelės tarkuoto parmezano, pusės stiklinės džiūvėsėlių, 3 šaukštų maltų riešutų, 500 ml pieno, pagal skonį druskos, pipirų, 150 ml grietinėlės, 3 šaukštų sviesto.
- Ryžius perplaukite, išvirkite piene, pagal skonį berkite druskos, įmaišykite 2 šaukštus sviesto. Palikite uždengtus, kad išbrinktų.
- Sūrius sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su džiūvėsėliais ir riešutais.
- Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais, storus kotelius nupjaukite.
- 3 kiaušinius su grietinėle išplakite ir sumaišykite su ryžiais. Juos dar kartą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, jei mėgstate, berkite kapotų krapų ir krėskite į riebalais pateptą formą.
- Žiedinius kopūstus trumpai pakaitinkite garuose, apvoliokite likusio kiaušinio plakinyje, gerai apvoliokite džiūvėsėlių, sūrio ir riešutų masėje ir išdėliokite ant ryžių.
- Apibarstykite tarkuotu parmezanu ir kepkite apie 25 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Feta įdarytos bulvės
Jums reikės: 2 nemažų bulvių, kelių juostelių šonininės, 100 g fetos, 2 saulėje džiovintų pomidorų puselių, 100 ml grietinėlės, svogūno, kelių pievagrybių, šaukšto sviesto, 3 šaukštų įvairių susmulkintų žalumynų (petražolių, krapų, svogūnų laiškų), pagal skonį druskos, grūdėtųjų garstyčių ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Bulves kruopščiai nušveiskite ir išvirkite su lupena, kad būtų kietokos. Viršų atsargiai įpjaukite, praskleiskite, išskobkite dalį minkštimo ir jį susmulkinkite.
- Sūrį sutrupinkite, sumaišykite su grietinėle, kapotais pomidorais, žalumynais, masę pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Svogūną ir pievagrybius nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste su druska ir pipirais, įmaišykite trintas bulves.
- Kiekvienos bulvės vidų ištepkite grūdėtomis garstyčiomis, krėskite keptų svogūnų ir pievagrybių masės, tolygiai paskirstykite sūrio ir žalumynų kremą.
- Paruoštas bulves išdėliokite kepimo skardoje, ant viršaus klokite šoninės juostelių.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Avinžirniai su tofu
Jums reikės: stiklinės avinžirnių, gabalėlio aitriosios paprikos, 400 g tofu, 4 šaukštų tako padažo, svogūno, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, smulkintų petražolių, 2 agurkų, kelių ridikėlių, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus, pusės citrinos sulčių.
- Avinžirnius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės ir gerai nuvarvinkite.
- Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, sukapokite, sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, traiškytais česnakais.
- Tofu supjaustykite gabalėliais, įtrinkite paruoštu marinatu (likusį palikite užpilui), pakepinkite alyvuogių aliejuje grilio keptuvėje, išgriebkite ir sudėkite į atskirą dubenį.
- Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje, kuriame kepė tofu. Kai svogūnai dailiai pagels, suberkite avinžirnius ir kepkite, iki apskrus.
- Supilkite tako padažą, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Avinžirnius dar kiek pakaitinkite ir išdėliokite į dubenėlius, ant viršaus berkite tofu gabalėlių, smulkintų agurkų ir ridikėlių.
- Tiekite aplieję likusiu tofu marinatu ir apibėrę žalumynais.