Patiekalai su maistingaisiais špinatais
Šie žalumynai idealiai dera su mėsa, žuvimi, avokadais, burokėliais, citrusiniais vaisiais ir sūriais, taip pat uogomis. Špinatų lapeliais tinka gardinti omletus, daržovių apkepus, lietinių ar makaronų su varške įdarą.
Trinta špinatų sriuba
Jums reikės: 500 g jaunų špinatų lapelių, 1,5 l daržovių sultinio, 2 didelių bulvių, 150 g gorgonzolos, saujelės kedrinių pinijų, svogūno, 3 šaukštų sviesto, po žiupsnelį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, tarkuoto muskato, 200 ml riebios grietinėlės.
- Špinatus perrinkite, nuplaukite, nusausinkite.
- Bulves nulupkite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais.
- Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite dviejuose šaukštuose sviesto.
- Kai svogūnai suminkštės, sumeskite bulves ir kepkite vis pamaišydami dar 10 min. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, muskatais ir pagal skonį pasūdykite.
- Viską sukrėskite į puodą su sultiniu ir virkite apie 15 min., prieš baigiant virti sumeskite špinatus.
- Kai špinatai suminkštės, bet nepraras spalvos, sriubą nukelkite nuo ugnies ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, tada dar kartą supilkite į puodą, supilkite grietinėlę ir užkaitinkite.
- Nukaitę išpilstykite į dubenėlius.
- Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų pinijų ir gorgonzolos trupinių.
Omletas su špinatais
Jums reikės: 6 kiaušinių, 200 g šviežių špinatų, 40 g fetos sūrio, kelių konservuotų artišokų, pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų, saujelės šviežių krapų.
- Fetą sutrupinkite šakute.
- Artišokus išimkite iš skysčio, nusausinkite, pasmulkinkite.
- Špinatus perrinkite, nuplaukite, nusausinkite, stambiai sukapokite.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir giliame dubenyje išplakite iki standžių putų.
- Trynius išplakite iki vientisumo ir sumaišykite su sūriu, špinatais ir artišokais.
- Viską pabarstykite pipirais, pagal skonį pasūdykite, atsargiai, kad masė liktų puri, įmaišykite baltymus ir suberkite kapotus krapus.
- Po truputį omleto masės pilkite į gerai įkaitintą keptuvę ir kepkite tol, kol sukietės ir galėsite apversti.
- Omletas gardžiausias apkeptas iš abiejų pusių iki auksinės spalvos.
Pusryčių sumuštiniai
Jums reikės: 4 riekelių itališkos čiabatos, šlakelio alyvuogių aliejaus, 4 kiaušinių, 4 didelių saujų špinatų, 4 tamsios duonos riekių, 2 avokadų, pagal skonį druskos, pipirų, citrinos sulčių.
- Kiaušinius po vieną įmuškite į karščiui atsparius puodelius ir atsargiai sustatykite į puodą su tiek verdančio vandens, kad apsemtų puodelius iki trečdalio.
- Ugnį sumažinkite ir virkite kiaušinius apie 10–12 min., tada išgriebkite iš puodelių ir atvėsinkite.
- Špinatus nuplaukite, nusausinkite, kelias minutes, kad tik truputį sukristų, palaikykite inde virš garų ir atvėsinkite.
- Avokadus nulupkite, supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis ir iš karto apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
- Keptuvėje ant nedidelės kaitros pakepinkite duoną ir apšlakstykite aliejumi.
- Ant kiekvienos duonos riekelės dėkite po saujelę špinatų, juos prispauskite avokadų gabalėliais.
- Ant viršaus uždėkite po kiaušinį ir viską pabarstykite druska bei pipirais.
Sveikuoliškas glotnutis
Jums reikės: 2 didelių saujų špinatų, 2 didelių kivių, banano, 125 ml graikiško jogurto, 125 ml obuolių sulčių, geros saujos grūsto ledo.
- Kol ruošite glotnutį, taures ar stiklines, į kurias pilsite gėrimą, atšaldykite šaldymo kameroje.
- Kivius nuplaukite, nulupkite ir perpjaukite pusiau.
- Per naktį šaldymo kameroje šaldytą bananą supjaustykite griežinėliais.
- Špinatus perrinkite, nuplaukite, nusausinkite ant virtuvinio rankšluosčio.
- Visus vaisius ir špinatus sumeskite į plakti skirtą indą, sukrėskite jogurtą ir viską iki vientisumo sutrinkite.
- Supilkite obuolių sultis, suberkite ledus ir dar paplakite.
- Paruoštą glotnutį išpilstykite į atvėsintas taures.
- Jei mėgstate saldžiai, galite paskaninti šaukšteliu medaus, o, jei norite, kad glotnutis būtų dar maistingesnis, berkite ispaninių šalavijų sėklų.
Salotos su burokėliais ir sūriu
Jums reikės: 150 g špinatų, saujelės gražgarsčių, 120 g ožkų pieno sūrio, 100 g graikiškų riešutų puselių, 60 ml alyvuogių aliejaus, 30 ml raudonojo vyno acto, 6 nedidelių burokėlių, šaukšto medaus, pagal skonį druskos, pipirų, raudonėlių, skiltelės česnako, pusės apelsino sulčių, šaukšto sviesto.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
- Burokėlius gerai nušvieskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, bet nelupkite, išdėliokite ant kepimo popieriaus ir kepkite apie valandą, kol suminkštės.
- Palikite 15 min. atvėsti, nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į plokščią dubenį.
- Indelyje sumaišykite aliejų, raudonojo vyno actą, puodelyje virš garų lydytą medų, raudonėlius, apelsinų sultis ir kapotus česnakus.
- Paruoštu marinatu apliekite burokėlius ir pamarinuokite bent 2 val.
- Keptuvėje užkaitinkite sviestą, suberkite riešutus ir maišydama kepkite apie 2–3 min., kol dailiai apskrus. Atvėsinkite.
- Špinatus ir gražgarstes nuplaukite, nusausinkite ir po lygiai sudėkite į lėkštes.
- Ant viršaus išdėliokite burokėlius, apibarstykite trupintu ožkų pieno sūriu, berkite riešutų.
- Salotas pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.