Su sūriu viskas skaniau!
Penktadienio vakarienei kviečiame pasigaminti ypatingų patiekalų su skirtingų rūšių sūriais. Tiks ir namiškiams, ir svečiams, ir šventėms.
Sumuštiniai su bri sūriu ir kriaušėmis
Jums reikės: 4 storesnių riekelių prancūziško batono, 4 plonų riekelių bri sūrio, 2 kriaušių riekelių, 2 šaukštelių sviesto, čiobrelių, druskos, pipirų.
- Batono riekes aptepkite sviestu. Įkaitinkite keptuvę ir riekeles sudėkite sviestu į apačią. Ant kiekvienos riekės viršaus uždėkite po sūrio gabalėlį, pabarstykite čiobreliais ir pipirais. Ant dviejų riekių vienu sluoksniu sudėkite paruoštas kriaušes, pabarstykite druska.
- Riekeles be kriaušių uždėkite ant kitų ir pakepkite apversdami 2 ar 3 min., kol sūris pamažu ims lydytis.
Tešloje keptas bri sūris su karamelizuotais svogūnais
Jums reikės: 200 g bri sūrio, 1 obuolio, 1 svogūno, ¼ pakelio sviesto, 1 lakšto bemielės sluoksniuotos tešlos, 1 galvutės česnakų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Česnaką, pašlakstę aliejumi, dėkite kepti 15–20 min., kol suminkštės.
- Tuo metu įkaitinkite keptuvę ir joje ištirpdę sviestą pakepkite nuluptą ir susmulkintą obuolį bei svogūną, kol gražiai paruduos.
- Paruoštą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Vietą, ant kurios dėsite kepinį, patepkite sviestu. Klokite atšildytą tešlą, ant jos lakšto dėkite sūrio gabalėlį. Ant jo viršaus sudėkite iškeptus obuolį ir svogūną. Tešlos kraštais uždenkite sūrį Kraštus ir sujunkite nepalikdami tarpelių. Patepkite viršų sviestu. Kepkite iki 25 min., kol įgaus auksinį atspalvį. Patiekite kartu su keptu česnaku.
Keptas kamemberas
Jums reikės: 1 kamambero sūrio, 1 saujos džiovintų spanguolių, 1 saujos riešutų mišinio, 1 skiltelės česnakų, kelių rozmarinų lapelių, alyvuogių aliejaus, druskos.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sūrio, esančio dėželėje, viršų apipjaukite apskritimu, palikdami iš krašto 1 cm. Nuimkite tokį išpjautą sūrio „dangtelį“. Supjaustykite plonomis skiltelėmis česnaką ir jas sukiškite į sūrio minkštimą kartu su keliais rozmarinų lapeliais.
- Dėkite į orkaitę kepti iki 20 min. Tuo metu mėgstamos baltos duonos riekeles pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir supjaustykite lazdelėmis. Jas dėkite į orkaitę pakepti kartu su sūriu.
- Spanguoles ir riešutus susmulkinkite peiliu ir suberkite į dubenėlį.
- Sūrį valgykite, į jo vidų pamerkę duonos lazdelę ir ją dar aplipinę į spanguolių ir riešutų mišiniu.
Įdaryti baklažanai su mėlynojo pelėsio sūriu
Jums reikės: 4 baklažanų, 200 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu, kelių skiltelių česnakų, 1 svogūno, 6 pomidorų, kelių šakelių čiobrelių, 60 g graikinių riešutų, 50 g duonos trupinių, tyro alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Perpjaukite per pusę baklažanus ir išskobkite jų vidų palikdami ir minkštosios dalies. Ištepkite vidų aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir pašaukite kepti į orkaitę 30 min., kol suminkštės.
- Supjaustykite svogūnus ir česnakus skiltelėmis ir pakepkite keptuvėje kelias minutes. Taip pat kubeliais susmukinkite pomidorus ir juos dėkite kepti toliau su svogūnais, paskaninkite žolelėmis.
- Išskobkite iškeptų baklažanų vidų ir sukapokite jį smulkiais gabalėliais. Sudėkite į kepamas daržoves kartu su pasmulkintais riešutais. Įberkite dar druskos ir pipirų. Sumaišytą masę pakepę, krėskite ją į baklažanų odeles.
- Pakepinkite duonos trupinių. Jų kartu su sūriu užbarstykite ant įdarytų baklažanų ir dėkite kepti į orkaitę nustatę funkciją „grill“. Pakepkite, kol perkeps įdaras, sūris ims tirpti, ir trupinėliai apskrus.