Sultingieji persikai, saldieji abrikosai…
Dabar pats jų sezonas – tik pirk, skanauk ir gamink! Gal ledus, o gal salotas? Pyragus ar kokteilius? Mūsų atsakymas toks: išbandykite viską, kol vaisiai ką tik nuo medžių, prisigėrę saulės šilumos ir energijos!
Desertinės salotos
Jums reikės: 500 g labai gerai prinokusių persikų ir nektarinų, sultingo apelsino, saujelės migdolų, po šaukštą rudojo cukraus ir apelsinų likerio, 2 šaukštų aliejaus, šaukštelio nutarkuotų citrinos žievelių, pusės citrinos sulčių, saujelės šviežių pipirnių daigelių (papuošti), pagal skonį šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
- Vaisius nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus, supjaustykite plonomis dailiomis skiltelėmis, išdėliokite lėkštėse ir apšlakstykite citrinos sultimis.
- Išspauskite pusės apelsino sultis ir nedideliame puodelyje sumaišykite jas su ruduoju cukrumi.
- Kai cukrus ištirps, supilkite apelsinų likerį, suberkite citrinos žieveles ir pakaitinkite, kol padažas kiek sutirštės.
- Į atvėsusį įmaišykite aliejų, pagal skonį berkite pipirų.
- Padažu tolygiai apšlakstykite vaisius ir palikite pastovėti, kad prisigertų skonio.
- Per tą laiką, vis maišydami, paskrudinkite migdolus sausoje keptuvėje, pirštais nulupkite odelę, riešutus sukapokite.
- Po truputį jų berkite ant vaisių salotų.
- Tiekdami dar užberkite pipirnių lapelių.
Pyragas su riešutais ir persikais
Jums reikės: 250 g miltų, kiaušinio, po 150 g maltų mėgstamų riešutų ir cukraus, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 250 ml grietinės, 100 ml aliejaus, žiupsnelio druskos.
Įdarui: 3 gerai prinokusių vidutinio dydžio persikų, 2 šaukštų medaus, šaukšto citrinos sulčių, žiupsnelio druskos, pagal skonį cinamono.
- Persikus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus, vaisius išdėliokite dubenėlyje.
- Vonelėje virš garų lydyto medaus, citrinos sulčių, cinamono ir žiupsnelio druskos užmaišykite užpilą. Apšlakstykite vaisių puseles ir palikite pastovėti, kad prisigertų skonio.
- Viename dubenyje gerai išmaišykite birius produktus: maltus riešutus, per sietelį kelis kartus persijotus miltus ir kepimo miltelius, cukrų, įberkite žiupsnelį druskos.
- Kitame dubenyje iki vientisumo išplakite kiaušinį ir sumaišykite su aliejumi bei grietine.
- Į jį suberkite birių produktų mišinį ir kruopščiai sumaišykite.
- Stačiakampę kepimo formą išklokite popieriumi, pilkite dalį tešlos.
- Išdėliokite persikų puseles ir apipilkite likusia tešla.
- Pyragą kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
- Tiekite su šviežiais mėtų lapeliais.
Uždaras pyragas
Jums reikės: 200 g miltų, 125 g sviesto, 75 g cukraus, kiaušinio, 1,5 šaukštelio citrinos žievelių, žiupsnelio druskos.
Įdarui: 5 didelių nektarinų, 100 g cukraus, 3 šaukštų maltų riešutų, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštelių tarkuotų citrinos žievelių, šaukštelio cinamono.
- Užminkykite tešlą. Miltus išmaišykite su cukrumi, druska ir tarkuotomis citrinos žievelėmis.
- Suformuokite duobutę ir į ją įmuškite kiaušinį.
- Sviesto gabaliukus išdėliokite aplink kiaušinį. Kapokite peiliu tol, kol susidarys trupiniai. Išminkykite, suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą.
- Iš atšalusius tešlos suformuokite tarsi didelį plokščią dubenį.
- Paruoškite įdarą. Nektarinus supjaustykite skiltelėmis, kauliukus pašalinkite.
- Cukrų, maltus riešutus, citrinos žieveles ir cinamoną išmaišykite. Pusę mišinio užbarstykite ant nektarinų skiltelių ir gerai pamaišykite.
- Įdarą krėskite į tešlos dubenėlį, suberkite likusius riešutus.
- Pyrago viršų apdėliokite sviesto gabalėliais ir užlankstykite tešlos kraštus, kad gautumėte uždarą pyragą.
- Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
Pyragas su nektarinais ir levandų žiedais
Jums reikės: 275 g miltų, žiupsnelio druskos, 150 g sviesto, 100 g smulkaus cukraus.
Įdarui: 450 mėgstamų vaisių (persikų, nektarinų ar abrikosų), 100 g miltelinio cukraus, 60 g abrikosų džemo, 60 g kokosų aliejaus, šaukštelio nutarkuotų žaliosios citrinos žievelių, šlakelio romo, šaukštelio levandų žiedų.
- Tešlai miltus persijokite per sietelį ir sumaišykite su druska ir cukrumi.
- Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, ištrinkite su miltų mišiniu, įpilkite šiek tiek vandens ir užminkykite vientisą tešlą.
- Ją dėkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve apie pusvalandį.
- Įdarui vaisius nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus ir supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis. Apibarstę milteliniu cukrumi, apšlakstykite ištirpintu kokosų aliejumi ir palikite pastovėti.
- Iškočiokite tešlą, klokite į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite iki 180 °C temperatūros orkaitėje apie 15 min.
- Abrikosų džemą sumaišykite su citrinos žievelėmis, brendžiu ir tepkite ant pyrago pagrindo.
- Ant viršaus išdėliokite vaisių skilteles ir kepkite dar 15 min.
- Prieš tiekdami apibarstykite levandų žiedais.