Sultingos vynuogės. Ruošiame puošnius ir sveikus skanėstus!
Saldžios, prisirpusios vynuogės – puikus desertas. Ir sveika, ir skanu. Iš jų galite ne tik pagaminti įvairiausių skanėstų, bet ir papuošti šventinį stalą. Pafantazuokite!
Truputis istorijos
Manoma, kad į Europą vynuogės atkeliavo iš saulėtosios užkaukazės. Pirmųjų sodinukų atsigabeno graikų pirkliai. Šiandien jos auginamos ten, kur daug saulės ir švelnus klimatas. Vynuogėms prisirpti reikia net 150–170 saulėtų dienų. Šių uogų galima užauginti ir Lietuvoje, tačiau mūsiškės būna gana rūgščios.
Žinoma apie 70 vynuogių rūšių. Skaniausios auginamos Pietuose (Ispanijoje, Graikijoje ir kt.). Jų sultis prancūzai vadina augaliniu pienu. Skirtingai nei gyvulių piene, vynuogių sultyse nėra riebalų, bet gausu vitaminų. Vynmedžiai – vieni seniausių žmogaus auginamų augalų. Biblijoje nesyk užsimenama apie vynuoges ir iš jų daromą vyną. Graikijoje vynmedis laikytas šventuoju augalu, garbintas vyno dievas Dionisas. Vynuogių ir vyno kultą iš graikų perėmė romėnai, o ilgainiui jas imta auginti kone visoje Europoje.
Sveikatos šaltinis
- Vynuogėse gausu vitaminų A, B, PP, C ir mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies).
- Patartina valgyti jų padidėjus skrandžio rūgštingumui.
- Raudonųjų ir mėlynųjų vynuogių odelėje rasta medžiagos, kuri mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
- Vynuogėse yra antioksidantų, kurie saugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, vadinasi, ir nuo vėžio.
- Daugiau vynuogių vertėtų valgyti klimakterinio amžiaus moterims – padės išvengti estrogenų stygiaus.
Derėtų žinoti
- Pirkite tik prisirpusias uogas. Pernelyg anksti nuskintos būna rūgščios ir nesultingos.
- Prieš valgydamos, kruopščiai perrinkite ir nuplaukite. Ant vynuogių būna dulkių, mieliagrybių, pelėsių gemalų ar nuo gedimo saugančių cheminių preparatų. Jie gali sukelti apsinuodijimą.
- Vynuoges patartina laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip penkias dienas.
- Sveikiausios šviežios uogos. Jomis tinka gardinti salotas, valgyti su įvairiu sūriu, paukštiena. Galite gaminti ir vyną ar vyno actą.
- Nekaloringas vynuogių padažas – puikus mėsos patiekalų pagardas. Maišikliu sutrinkite vynuoges su česnakais, vynu, žalumynais ir įvairiais prieskoniais.
- Iš vynuogių sėklų spaudžiamas aliejus. Jis būna šviesios, gelsvai žalios spalvos, skoniu primena vaisių. Labai tinka salotoms pagardinti.
Puošybos akcentas
Sultinga vynuogių keke papuoštas patiekalas atrodo šventiškai. Vynuogės pagyvina ir stalo serviruotę. Pavyzdžiui, nedidukę dailią vynuogių kekę suriškite juostele ir padėkite ant susuktos servetėlės į lėkštę. Šventinis stalas taps jaukesnis.
Štai keletas vynuogių „papuošalų“:
► „Spalvingas ežiukas“
Kubeliais supjaustytą sūrį ir saldžiąją papriką, mandarinų skilteles ir vynuoges suverkite ant nedidelio medinio iešmo ir susmaigstykite į apvalią bandelę, obuolio ar didelės kriaušės puselę. Žaisminga stalo puošmena ir puiki užkandėlė!
DAUGIAU IDĖJŲ, KAIP VYNUOGĖMIS PAPUOŠTI PATIEKALUS, SIŪLOME PASISEMTI IŠ NUOTRAUKŲ GALERIJOS!