Supermaistas jūsų lėkštėje

Žaliosios bolivinių balandų salotos / Shutterstock nuotr.
Žaliosios bolivinių balandų salotos / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Jei bent kiek domitės sveika mityba, girdėjote terminą supermaistas. Tai kininio ožerškio vaisiai – jaunystės eliksyras, moliūgų sėklos – energijos ir vitaminų šaltinis (ypač vyrams!), bolivinės balandos – aminorūgščių sandėliukas ir t. t. Pavasarį būtina meniu paįvairinti supermaistu.

Žaliosios salotos su bolivinėmis balandomis

Jums reikės: 240 ml bolivinių balandų, žaliosios cukinijos, ilgavaisio agurko, ryšulėlio svogūnų laiškų, po saują šviežių bazilikų ir mėtų lapelių, po 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių, po 2 šaukštus Dižono garstyčių ir medaus, šaukštelio tarkuotų citrinos žievelių, druskos ir maltų pipirų pagal skonį, žiupsnelio Kajeno paprikos.

  • Bolivines balandas išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės.
  • Daržoves supjaustykite griežinėliais ar gabaliukais, prieskonines žoleles sukapokite ir sudėkite į dubenį.
  • Jame gerai sumaišykite aliejų, citrinos sultis, garstyčias, medų, tarkuotas citrinos žieveles, druską, pipirus ir Kajeno papriką. Užpilkite ant daržovių ir išmaišykite.
  • Sukrėskite išvirusias bolivines balandas ir išmaišykite. Paragaukite. Jei trūksta skonio, įberkite dar druskos ar pipirų, dėkite dar medaus ar citrinos sulčių ir t. t. Salotas tiekite šiltas.

Moliūgų sėklomis ir spanguolėmis įdaryti batatai

Jums reikės: 4 batatų, puodelio laukinių ryžių, 2 puodelių daržovių sultinio, 20 g sviesto, vidutinio svogūno, 0,5 puodelio moliūgų sėklų, 60 g džiovintų spanguolių, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  • Į skardą sudėkite nuplautus neluptus batatus ir kepkite 1 valandą.
  • Ryžius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės daržovių sultinyje.
  • Kol ryžiai verda, o batatai kepa, susmulkinkite svogūną ir patroškinkite svieste nustačiusi mažą kaitrą iki geltonumo. Suberkite moliūgų sėklas ir džiovintas spanguoles, išmaišykite ir pakepinkite dar apie 3 minutes. Suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.
  • Iškepusius batatus perpjaukite pusiau ir iš kiekvienos puselės išskobkite minkštimo. Sumaišykite su ryžiais. Įdaro dėkite į batatų puseles ir tiekite.

Daržovių kepsneliai su ryžiais ir bolivinėmis balandomis

Jums reikės: 100 g bolivinių balandų, 90 g ryžių, 35 g saulėgrąžų, skiltelės česnako, morkos, 0,5 raudonojo svogūno, šaukšto sojų padažo, po 2 šaukštus miltų ir bulvių krakmolo, 0,5 šaukštelio kario, prieskonių, druskos ir pipirų pagal skonį, saujelės šviežios kalendros, aliejaus kepti.

  • Bolivines balandas ir ryžius užpilkite 500 ml vandens, pasūdykite ir užvirkite.
  • Sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite apie 15 minučių – vandens turėtų nebelikti. Sukrėskite į dubenį ir atvėsinkite.
  • Iki vientisos masės elektriniu trintuvu sutrinkite saulėgrąžas, česnaką, svogūną ir tarkuotą morką. Sukrėskite į puodą su balandomis ir ryžiais.
  • Įpilkite sojų padažo, suberkite miltus, krakmolą ir prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Jei masė per tiršta, įpilkite 1–2 šaukštus vandens.
  • Formuokite kepsnelius, dėkite į skardą, uždenkite maistine plėvele ir mažiausiai 1 valandą palaikykite šaldytuve.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite kepsnelius po 3 minutes iš abiejų pusių. Tiekite su daržovėmis.

Sorų kruopų apkepas su moliūgų sėklomis, riešutais ir spanguolėmis

Jums reikės: 60 ml aliejaus ir dar šiek tiek kepti, 180 ml sorų kruopų, vidutinio kvapiojo moliūgo, puodelio šviežių spanguolių, druskos ir pipirų pagal skonį, šaukštelio šviežio kapoto arba džiovinto šalavijo, 2 šaukštų medaus arba sirupo, puodelio daržovių sultinio arba vandens, 60–80 g moliūgų sėklų, 50 g mėgstamų riešutų.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, kepimo formą ištepkite aliejumi.
  • Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, suberkite sorų kruopas ir maišydami kepkite apie 3 minutes.
  • Sukrėskite į apskritą kepimo formą, išlyginkite.
  • Moliūgą supjaustykite kubeliais ir su spanguolėmis suberkite ant kruopų. Pagardinkite druska bei pipirais, pašlakstykite medumi ar sirupu.
  • Ant viršaus lėtai supilkite sultinį ar vandenį, kruopščiai uždenkite folija, šaukite į orkaitę ir kepkite 45 minutes.
  • Atsargiai nuimkite foliją ir padidinkite karštį iki 210 laipsnių.
  • Jei apkepas atrodo sausas, užpilkite dar keletą šaukštų sultinio ar vandens. Užberkite moliūgo sėklų ir dėkite atgal į orkaitę.
  • Kepkite, kol apskrus, apie 10 minučių. Tiekite šiltą.
{recipe|1673}
{recipe|2137}
{recipe|4524}
{recipe|4548}
{recipe|4732}
{recipe|4744}
{recipe|5179}