Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!
Negalintiems gyventi be aštraus maisto rinktis yra iš ko.
Visame pasaulyje auginama daugybė aitriosios paprikos rūšių gali įtikti ir išrankiausiam gurmanui. Švelnesnio, sodresnio ar labai intensyvaus deginančio skonio paprikos naudojamos įvairiausių šalių virtuvių patiekalams gardinti, o jų aitrumas matuojamas Skovilio vienetais. Įdomu, kad ši skalė sukurta 1912-aisiais ir pavadinta jos kūrėjo amerikiečių chemiko Wilburo Scoville’o vardu. Skovilio aštrumo vienetai (žymimi SHU) nurodo, koks kiekis kapsaicino (medžiagos, suteikiančios paprikoms aštrų skonį) yra pipire. Žinote, kas pagal aštrumo skalę užima aukščiausias pozicijas? Jūsų dėmesiui – dešimt iš daugelio deginte deginančių pipirų!
P. S. Verta žinoti, kad efektas, paragavus pačių aitriausių paprikų, prasideda nedelsiant: jaučiamas skrandžio, burnos deginimas, o prakaitavimas gali trukti net kelias valandas. Žinovai pataria gerti tokius gėrimus, kuriuose yra riebalų, pavyzdžiui, pieną, labai tinka valgyti ledus. O štai vanduo nėra efektyvi priemonė norint numalšinti deginimo jausmą.