Svari priežastis valgyti šokoladą

Šokoladas / Fotolia nuotr.
Šokoladas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Dabar turime dar vieną saldžią priežastį mėgautis šokolado skoniu: paaiškėjo, kad kakava gali padėti žmonėms, besiskundžiantiems lengvu kognityviniu sutrikimu, t. y. tokia būsena, kai silpnėja gebėjimas prisiminti seną ir įsiminti naują perduodamą informaciją. Šiuo sutrikimu skundžiasi bent vienas iš penkių žmonių, kuriems per 65 metų.

Kakavos sudėtyje yra nemažai flavonolio, natūraliai pasitaikančio antioksidanto, kurio aptinkama ir kituose maisto produktuose. Neseniai Amerikos Širdies Asociacijos žurnale Hypertension publikuotame straipsnyje aprašytas tyrimas: 90 senjorų, kurie turi kognityvinių sutrikimų, kasdien aštuonias savaites vartojo gėrimą, kuriame buvo iš kakavos išgauto flavonolio. Viena grupė gaudavo 990 miligramų, antra – 520 miligramų, trečia – 45 miligramus. Kad būtų išskirtas flavanolio gėrimo poveikis, kitas maistas, turintis antioksidantų, buvo pašalintas iš tyrimo dalyvių dietos.

Mokslininkai analizavo, kaip veikia tyrimo dalyvių trumpalaikė, ilgalaikė epizodinė atmintis bei kitos smegenų funkcijos. Pastebėta, kad tų, kurie gėrė daugiau flavonolio gėrimo, kognityviniai rezultatai buvo daug aukštesni. Ankstesni tyrimai atskleidė, kad kakavoje esantis flavonolis gali ypač puikiai padėti žmonėms saugotis silpnaprotystės ir insulto.