Svečių belaukiant...
Nustebinkite artimuosius ar draugus skaniais, lengvai paruošiamais patiekalais, juk nuoširdžiausi pokalbiai mezgasi skanaujant gardų maistą.
Egzotiškas pudingas
Jums reikės: skardinės kokosų pieno (maždaug 420 ml), didelio šviežio labai gerai prinokusio mango, ketvirtadalio didelio kokoso, 5 šaukštų ispaninių šalavijų sėklų, 5–6 šaukštų klevų sirupo, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, kokoso drožlių (tiekti).
- Dideliame inde kokosų pieną sumaišykite su ispaninių šalavijų sėklomis ir palikite pastovėti bent 20 min., kad sėklos išbrinktų.
- Per tą laiką kokosą stambiai sutarkuokite, dalį sukapokite.
- Vanilinį cukrų ir kokoso tarkius suberkite į kokosų pieną, supilkite klevų sirupą ir gerai išmaišykite.
- Paruoštą masę palikite pastovėti 30 min. kambario temperatūroje, kad pudingas sustandėtų.
- Dar kartą permaišę uždenkite ir šaldykite bent 3–4 val. šaldytuve.
- Atvėsintą pudingą išdalykite į tris taures, palikdama vietos mangui.
- Mangą nulupkite ir, pašalinusi kaulą, supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Suberkite po trečdalį kubelių ant pudingo.
- Tiekite su kokosų gabalėliais.
Salotos su feta
Jums reikės: 2 skardinių konservuotų avinžirnių (800 g), 150 g fetos sūrio, didelio raudonojo svogūno, citrinos, 4 svogūnų laiškų, saujos petražolių, 2 šaukštų aliejaus, 3 skiltelių česnako, žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Svogūną nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Petražoles sukapokite.
- Citriną perpjaukite pusiau, išspauskite sultis.
- Svogūnų laiškus susmulkinkite, česnako skilteles sukapokite.
- Šaukštą aliejaus užkaitinkite didelėje keptuvėje ir pakepkite svogūnus, kol gražiai parus.
- Suberkite česnakus, aitriųjų paprikų dribsnius ir dar kelias minutes kepkite, kol česnakai pakvips.
- Nukėlę keptuvę palikite pravėsti.
- Avinžirnius nusausinkite, perplaukite ir sudėkite į didelį salotų dubenį.
- Fetą sulaužykite rankomis ir su svogūnų laiškais suberkite ant avinžirnių.
- Viską apšlakstykite citrinos sultimis, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
- Sukrėskite į salotas česnakų ir svogūnų masę, gerai išmaišykite su likusiu aliejumi.
Karališkosios krevetės
Jums reikės: 650 g didelių nelukštentų ir nevirtų krevečių, 4 puodelių ledo kubelių, 2 svogūnų, didelės citrinos, 3 skiltelių česnako, 3 laurų lapų, 2 šaukštų druskos, šaukšto kalendrų sėklų, 3 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių, šaukšto kapotų krapų, kelių juodųjų pipirų grūdelių, šaukštelio rozmarinų, keleto šlakelių austrių padažo, citrinos gabalėlių (tiekti).
- Citriną perpjaukite pusiau.
- Svogūnus nulupkite ir padalykite ketvirčiais. Česnakus nulupkite.
- Į didelį puodą pilkite vandens, suberkite svogūnus, česnakus, laurų lapus, druską, kalendrų sėklas, garstyčių grūdelius, krapus, pipirus ir rozmarinus. Gerai išmaišę, užvirkite ir palikite nustatę mažą kaitrą maždaug 20 min.
- Į puodą įspauskite citrinos sultis, sumeskite ir likusias dalis su žievele.
- Suberkite krevetes ir vis pamaišydami virkite maždaug 3 min., kol paraudonuos.
- Išjungę viryklę suberkite maždaug 4 puodelius ledo kubelių į puodą.
- Išmaišykite ir palikite pastovėti maždaug 5 min.
- Krevetes išgriebkite, nusausinkite ir, apšlaksčiusi austrių padažu, patiekite ant dailios lentelės su citrinos gabalėliais.
Vištiena su kariu
Jums reikės: 550 g viščiukų krūtinėlių, skardinės konservuotų pjaustytų pomidorų su sultimis, skardinės konservuotų avinžirnių, 360 g graikiško jogurto, didelio svogūno, 2 didelių šaukštų saldžios kario pastos, 2 šaukštų aliejaus, saujelės kalendros lapelių, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nemažais gabalėliais. Kalendras susmulkinkite.
- Svogūną nulupkite ir sukapokite.
- Didelėje keptuvėje užkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite vištienos gabalėlius ir šiek tiek sumažinę kaitrą kepkite tol, kol vištiena gražiai parus, maždaug 7–9 min.
- Mentele mėsą nustumkite į vieną keptuvės pusę, o į kitą įpilkite dar šaukštą aliejaus ir suberkite svogūnus. Kepkite maišydami, kol suminkštės.
- Ant svogūnų sukrėskite kario pastą ir kepkite dar 2 min.
- Vištieną sumaišykite su svogūnais ir kariu, suverskite pomidorus su sultimis ir užkaitinkite iki virimo.
- Subėrę nuvarvintus avinžirnius, troškinkite apie 5 min., kol išgaruos dalis skysčio.
- Sumažinkite kaitrą, supilkite jogurtą, patiekalą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir troškinkite dar 3 min.
- Tiekite su kapotais žalumynais.