Svečiuose – italų virtuvė
Nebrangūs, greitai paruošiami, ir gardūs italų virtuvės valgiai – puikus pasirinkimas bet kokiu metu laiku. Gražiai paserviruokite stalą ir skaniai pavakarokite.
Lazanija
Jums reikės: 500 g faršo, 250 g natūralaus daržovių sultinio, pakuotės lazanijos lakštų, 100 g pievagrybių, 500 g konservuotų pomidorų savo sultyse, raudonojo svogūno, 15 g pomidorų pastos, 2 česnako skiltelių, šaukšto aliejaus.
Padažui: 600 ml pieno, 150 g parmezano, 20 g sviesto, 20 g miltų.
- Česnaką ir svogūną nulupkite, sukapokite.
- Karštame aliejuje ant mažos liepsnos pirmiausia pakepinkite svogūnus, o, padidinę ugnį, suberkite ir česnakus.
- Kai gardžiai pakvips, sukrėskite faršą, sumažinkite ugnį ir kepkite tol, kol faršas gražiai parus.
- Ten pat supilkite konservuotus pomidorus, sukrėskite pomidorų pastą, suberkite nuluptus ir susmulkintus pievagrybius.
- Maišydami pakepkite apie 5 min., supilkite sultinį ir kaitinkite ant mažos kaitros, kol ruošite baltąjį padažą.
- Nedidelėje keptuvėje išlydykite sviestą, pamažėle suberkite miltus, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų, ir plonyte srovele vis pamaišydami supilkite pieną.
- Kai padažas sutirštės, suberkite sūrį ir vėl gerai išmaišykite.
- Į kepimo formą krėskite truputį pomidorų ir mėsos padažo, dėkite lazanijos lakštus ir paskirstykite baltąjį padažą.
- Taip sluoksniuokite, kol sunaudosite visus produktus. Viršus turi būti aplietas baltuoju padažu.
- Lazaniją kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 min.
Itališkas baklažanų apkepas
Jums reikės: 2 vidutinio dydžio baklažanų, 500 ml kapotų pomidorų savo sultyse, 10 saulėje džiovintų pomidorų, didelio svogūno, 2 skiltelių česnako, geros saujos tarkuoto pekorino, stiklinės tarkuotos mocarelos, pagal skonį druskos, cukraus, pipirų, šviežių arba džiovintų raudonėlių, alyvuogių aliejaus (kepti).
- Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol gardžiai pakvips. Pagal skonį pasūdę, pagardinę pipirais bei žiupsneliu cukraus, sukrėskite pomidorų tyrę ir suberkite smulkintus saulėje džiovintus pomidorus. Uždengę keptuvę dangčiu, kaitinkite apie 20 min., kad padažas sutirštėtų, ir, nukėlę nuo ugnies, pagal skonį pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis.
- Baklažanus nuplaukite ir įtrinkite druska. Po pusvalandžio, popieriniu rankšluosčiu nuvalę išsiskyrusį skystį, supjaustykite vidutinio storumo griežinėliais.
- Juos labai atsargiai dėkite į karštus riebalus, po kelias minutes apkepkite iš abiejų pusių, išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
- Į riebalais pateptą karščiui atsparią stačiakampę formą pilkite dalį paruošto padažo, išdėliokite baklažanų gabalėlius, ant jų berkite dalį tarkuotos mocarelos ir pekorino, vėl klokite baklažanų griežinėlius, ant viršaus sukrėskite likusį padažą, tolygiai paskirstykite ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę apie 30 min.
- Likus kepti 8 min., suberkite likusį sūrį.
Virtinukai su pomidorais
Jums reikės: 260 g miltų, 2 didelių bulvių, kiaušinio, žiupsnelio druskos.
Padažui: 400 g konservuotų pomidorų, 60 ml baltojo vyno, svogūno, 3 česnako skiltelių, pagal skonį džiovinto baziliko, aliejaus, saujelės parmezano ir kelių šviežių bazilikų lapelių (papuošti).
- Bulves nulupkite, pasmulkinkite, sumeskite į puodą su vandeniu ir virkite tol, kol suminkštės, bet neištiš.
- Išvirusias nukoškite, atvėsinkite ir sutrinkite.
- Jas sumaišykite su miltais ir kiaušiniu, įberkite žiupsnelį druskos ir užminkykite vientisą tešlą.
- Tešlą padalykite į kelias dalis ir, suformavę ilgas siauras juosteles, jas supjaustykite maždaug centimetro ilgio gabalėliais. Jei norite, kad virtinukai būtų dailesni, peiliuku juos keliose vietose įpjaukite.
- Česnaką sukapokite smulkiai, o svogūną supjaustykite stambesniais gabalėliais.
- Didelėje keptuvėje karštame aliejuje pakepinkite svogūną ir česnakus. Kai jie pagels, supilkite vyną ir kepkite tol, kol didžioji dalis skysčio išgaruos.
- Supilkite kapotus pomidorus, pagal skonį berkite baziliko ir kaitinkite padažą apie 30 min., kol sutirštės.
- Virtinukus meskite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite apie 3–5 minutes, arba tol, kol jie iškils į paviršių.
- Išvirtus nukoškite.
- Tiekite su karštu padažu, apibarstę parmezanu ir papuošę šviežiais bazilikų lapeliais.
Tortellini su rikota
Jums reikės: 375 g miltų, 2 kiaušinių, 3 šaukštų vandens, šaukšto aliejaus, žiupsnelio druskos, kelių šaukštų kiaušinio plakinio (patepti).
Įdarui: 125 g rikotos, 60 g tarkuoto parmezano, kiaušinio, saujelės špinatų lapelių, pagal skonį druskos ir pipirų, 10 vyšninių pomidorų, kelių bazilikų lapeliai.
- Miltus suberkite ant didelės lentos ir viduryje padarykite duobutę.
- Atskirame inde kiaušinius išplakite su vandeniu ir aliejumi iki vientisumo ir pamažėle supilkite į duobutę.
- Ją užberkite miltais iš kraštų, atsargiai sumaišykite ir minkykite apie 8–10 min.
- Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent valandai.
- Tuo metu paruoškite įdarą: nedideliame indelyje rikotą sumaišykite su parmezanu, kiaušiniu, kapotais špinatais, druska ir pipirais.
- Iš šaldytuvo išimtą tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto stalviršio ir išpjaukite pasirinkto dydžio gabalėlius.
- Ant kiekvieno dėkite po ¼ šaukštelio rikotos masės ir dailiai užlankstykite kraštelius. Tada apvyniokite virtinuką aplink pirštą, kad gautumėte tortellini žiedo formą.
- Virtinukus patepkite kiaušinio plakiniu ir sumeskite į verdantį vandenį maždaug 5 min.
- Tiekite su per pusę perpjautais pomidoriukais ir bazilikų lapeliais.