Sveikesnės ir lengvesnės Velykos: receptai – lašišos salotos su granatais, migdolų ir aguonų keksiukai

Pasūdyta lašiša / Fotolia nuotr.
Pasūdyta lašiša / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Sveikos mitybos propaguotojas bei jėgos sporto šakų treneris Karolis Urbanavičius sako, jog be tradicinių patiekalų į šventinį racioną derėtų įtraukti sveikesnių ir lengvesnių produktų, nes ne paslaptis, kad gausiai vaišėmis nukrauti stalai, dažnai tampa sveikatos problemų priežastimi.

Šviesiausia metų šventė Šv.Velykos daugeliui asocijuojasi ne tik šeimos susibūrimais, bet ir su persivalgymu. Nuo senų laikų tradiciškai po gavėnios pasninko, šventinis stalas būna nukrautas daugybe riebių ir kaloringų patiekalų, tokių kaip: įvairūs mėsiški valgiai, karka, šaltiena, silkė ir pyragai.

Žinoma, pasimėgauti šiais valgiais galima, tačiau medikai pastebi, kad būtent po didžiųjų metų švenčių itin padaugėja žmonių besiskundžiančių skrandžio skausmais ir virškinimo problemomis. Todėl puoselėjant tradicijas, svarbu nepamiršti ir sveikatos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sustok, akimirka žavinga, nors per Velykas: 4 nesudėtingų kepinių receptai

Per Velykas taip mėgiamą silkę vertėtų skaninti ne riebiais padažais tokiais kaip majonezas, bet saujele saulėgrąžų, kuriose gausu maistinių baltymų, cinko ir geležies.

Anot specialisto, didžiąją dalį tradicinių patiekalų galima pakeisti skaniais ir sveikesniais patiekalais. Tuomet pavyks išvengti sveikatos problemų bei neteks savęs graužti dėl papildomų priaugtų kilogramų.

„Įprastą baltą mišrainę galima pakeisti, šviežių daržovių salotomis su datulėmis ar kitais mėgiamais džiovintais vaisiais. Augalinės kilmės produktuose daug biologiškai veikliųjų medžiagų, mineralų, vitaminų, o džiovintuose vaisiuose yra maistinių skaidulų ir ląstelienos, kuri pagerina virškinimą.

Įvairiems mėsos patiekalams alternatyva gali būti lašiša su graikinių, pekano ar kedro riešutų padažu. Suvalgę tokį patiekalą, gausite pakankamą kiekį baltymų, antioksidantų bei vitamino E.

O per Velykas taip mėgiamą silkę vertėtų skaninti ne riebiais padažais tokiais kaip majonezas, bet saujele saulėgrąžų, kuriose gausu maistinių baltymų, cinko ir geležies. Tokie patiekalai ne tik neapsunkina organizmo, bet ir suteikia naudingų medžiagų“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Netikras zuikis: receptai jūsų šventiniam stalui

Tiems, kurie ruošiasi paįvairinti šventinį stalą naujais valgiais, K.Urbanavičius pateikia, keletą savo mėgiamų patiekalų, be kurių neįsivaizduoja Šv. Velykų stalo:

Salotos su lašiša, granatų ir sezamo sėklomis bei riešutais

Granatai
Granatai / Fotolia nuotr.

Reikės:

  • dubens mėgstamų salotų,
  • 800 g lengvai sūdytos lašišos,
  • 3 saldžiųjų paprikų,
  • 4 saujų granatų sėklų,
  • 4 šaukštų sezamo sėklų,
  • 2 saujų „Arimex“ graikinių riešutų,
  • 1 šaukšto grūdėtų garstyčių,
  • 2 šaukštų moliūgų sėklų aliejaus,
  • 2 šaukštų balzamiko acto,
  • 1  šaukšto medaus.

Gaminimas:

Suplėšykite salotų lapus ant jų sudėkite susmulkintą papriką, graikinius riešutus, granatų sėklas ir pakepintas saulėgrąžas.

Ant šių produktų padėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą lašišą.

Inde sumaišykite garstyčias, moliūgų sėklų aliejų, balzamiko actą ir medų ir užpilkite padažą ant lašišos.

Aguonų ir migdolų keksiukai

Granatai
Granatai / Fotolia nuotr.

Reikės:

  • 2 šaukštų aguonų,
  • 6 šaukštų medaus,
  • 2 šaukštų „Arimex“ migdolų,
  • 1 kiaušinio,
  • 2 stiklinių pilno grūdo kvietinių miltų,
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 0,3 šaukštelio cukraus ir druskos,
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių,
  • 1 stiklinės neriebių pasukų,
  • 0,5 stiklinės maltų linų sėmenų.

Gaminimas:

Inde sumaišykite miltus, linų sėmenis, aguonas, kepimo miltelius ir druską. Tuomet viename dubenėlyje išplakite kiaušinį su medumi, o kitame –  alyvuogių aliejų ir smulkintus migdolus.

Abu mišinius supilkite į sausų produktų indą ir gerai išmaišykite.

Gautą masę supilkite į formeles ir pabarstykite nesmulkintomis migdolų plokštelėmis ir kepkite apie 20 min. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Produktų glikemijos indeksas (GI): kaip galite sureguliuoti savo svorį?