Vaida Kurpienė – Sveikesni blynai Užgavėnėms

Vaida Kurpienė / Rūtos Rylaitės nuotrauka
Vaida Kurpienė / Rūtos Rylaitės nuotrauka
JŪRATĖ RAŽKOVSKYTĖ
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Artėja Užgavėnės, todėl tradiciškai kepsime blynus. Įprastai iš baltų miltų riebaluose keptas šis maistas nepretenduoja į sveikiausių patiekalų sąrašą. Tačiau yra keli patarimai, kurie leis pasimėgauti tradicijomis ir blynų poveikį mūsų figūrai bei sveikatai padaryti mažiau kenksmingą“, – žiniomis dalijasi dietistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida KURPIENĖ (43).

Pirmiausia: Užgavėnės ar ne Užgavėnės, blynų reikėtų valgyti nedaug. Antra: geriausia juos vartoti pirmoje dienos pusėje. Trečia: yra ne viena galimybė blynus iškepti kiek įmanoma sveikesnius.

„Visada rekomenduoju rinktis viso grūdo miltus. Teigiama, kad juose yra net 80 procentų daugiau vertingų medžiagų nei įprastuose. Tinka viso grūdo ruginiai arba speltų, grikių, avižų miltai, – dėsto. – Žinoma, gali būti ir kvietiniai, tik galioja ta pati sąlyga – jie turi būti viso grūdo.“

Pasak dietistės, blynams įtakos ypač turi riebalų, su kuriais juos kepate, kokybė. „Geriausia naudoti nerafinuotą kokosų aliejų, lydytą sviestą ar, kaip mano vaikystėje mama ir močiutė darydavo, patepti keptuvę lašinukais, – pasakoja. – Mažiau riebalų keptuvėje reikės ir jeigu šiek tiek jų įdėsite tiesiai į tešlą bei gerai išmaišysite.

Nemažam kiekiui tešlos jų užtenka vos vieno dviejų šaukštų. Tik tokiu atveju, kad nesviltų, pirmuosius blynus kepkite vėsioje keptuvėje, prieš tai ją patrynę riebaluose suvilgyta servetėle. Kitas būdas – čirvinių blynų keptuvė, nes joje pakanka labai mažo kiekio riebalų.“

Saldiems blynams nebūtina dėti cukraus. Beje, džiovinti vaisiai irgi yra koncentruotas cukrus! Sveikesnio saldumo ir dar geresnę tekstūrą blynams suteikia smarkiai sunokę bananai ar keptas obuolys. Saldumo duoda ir tarkuotos morkos.

Pasak dietistės, jei blynus valgysite su uogiene, tai jau bus desertas: „Kad išvengtumėte pridėtinio cukraus, geriau sutrinkite kokį saldų vaisių su šaldytomis uogomis. Iškepkite abrikosų, persikų ar obuolių, padarykite iš jų tyrę ir gardinkite blynus sveikiau.“