Džeimso Bondo valgiaraščio ypatumai
Iš filmų apie Džeimsą Bondą visi žino, kokie jo mėgstamiausi gėrimai. O štai Jano Flemingo knygose, pagal kurias sukurtos šios kino juostos, išsamiai aprašoma, ką žymusis agentas 007 valgo.
Šnipo kiaušinienė
Nepaisant Džeimso Bondo gerų restoranų, ikrų ir šaltos degtinės polinkio, jo negalėtumei pavadinti snobu. Pamėginkite spėti, koks jo mėgstamiausias patiekalas? Ogi plakta kiaušinienė ant skrebučio su šonine! Norite paragauti šio gana paprasto patiekalo? Prašom!
Teisybė – paprastume
Agentas 007 mano, kad maistas restoranuose per daug pretenzingas. Kai jis būna Anglijoje, jo valgiaraštį sudaro ant grotelių keptas paltusas, kiaušiniai ir šalta jautiena su bulvių salotomis. Užsienyje Džeimsas Bondas irgi pirmenybę teikia paprastam kaimiškam maistui. Pavyzdžiui, angliškoje aludėje jis su pasimėgavimu sudoroja gausiai garstyčiomis pagardintą sumuštinį su veršiena, o Prancūzijoje mielai užkerta duonos su dešra.
Svarbiausia – pusryčiai
Taip, agentui 007 tai yra mėgstamiausias laikas mėgautis maistu. Beje, bondianos kūrėjas Janas Flemingas irgi mano, kad pusryčiai – svarbiausia. Nors Džeimsas Bondas dažniausiai užsisako plaktos kiaušinienės, viešint Londone jo pusryčiai būna dar paprastesni: tik du puodeliai juodos kavos, kurios gėrimo metu „De Bry“ kavinėje agentas skaito „Times“, ir kiaušinis, virtas lygiai 3 minutes ir 20 sekundžių. Pastarasis patiekiamas tamsiai mėlynoje su aukso spalvos apvadu specialiai kiaušiniui skirtoje taurelėje. Beje, kiaušinis turi būti padėtas ypatingos veislės prancūziškos vištos. Baigiamasis pusryčių akcentas – skrebutis su sviestu ir braškių uogiene, norvegišku medumi ir džemu mėlyno porceliano lėkštelėje. Niujorko viešbutyje jo pusryčiai panašūs: į numerį atnešami trys minkštai kepti kiaušiniai su šonine, skrebutis, apelsinų sultys, džemas ir dvigubas espreso su grietinėle. O štai Stambule agento 007 pusryčiai kitokie. Pavyzdžiui, jis užsisako „gelsvos spalvos jogurto, primenančio grietinę, mėlyname porcelianiniame puodelyje, šviežių prinokusių figų, juodos kaip smala turkiškos kavos, šiek tiek karstelėjusios – tai liudija, kad pupelės buvo ką tik sumaltos“.
Neprasti pietūs
Būdamas štabe, Džeimsas Bondas dažniausiai pietauja valgykloje. Kartais jis nueina į „Scott’s“ aludę, kurioje užsisako įdarytą krabą ir kokteilį „Juodasis aksomas“ arba keptą kurapką ir rožinio šampano. Stambule agentas 007 užsiprašo „sardinės, kuri primintų paprastą keptą sardinę“, paskui šaurmos, kuri knygoje aprašoma kaip „jaunas ėriukas, keptas ant anglių su ryžiais ir gausiai pagardintas svogūnais“.
Visai neprancūziška vakarienė
Agentas nėra subtilių kulinarinių eksperimentų gerbėjas, bet jo gyvenime nestinga įsimintinų vakarienių, tarkime, su savo viršininke M. Po degtinės užsakoma šampano, smidrų su olandišku padažu, ėriuko kotletų su žirneliais, sviestu ir šviežiomis bulvytėmis, o desertui – ananasas.
Superagentas 007 itin mėgsta štai tokį omletą su įdaru: