Tas pats, tik pigiau: patarimai, kaip skaityti etiketes ir gaudyti akcijas

Salotos lentynoje / „IKI“ nuotr.
Salotos lentynoje / „IKI“ nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Pagaminta Lietuvoje, ekologiškas, akcija... parduotuvių lentynose produktai yra išmarginti įvairiausių žymėjimų. O kur dar įvairios sudėčių etiketės, skirtingi sertifikatai ir auginimo būdo, kilmės informacija. Prekybos tinklas „Iki“ atskleidžia, kaip visa tai įvertinti ir į ką atkreipti dėmesį, renkantis maisto produktus parduotuvėse.

„Maisto produktai ir gaminiai ne veltui turi įvairius žymėjimus – jie ypač svarbūs ir reikalingi vartotojams. Iš tiesų, skaityti šią informaciją nėra sudėtinga, tereikia žinoti, į kuriuos elementus svarbiausia atkreipti dėmesį ir ką jie reiškia.

Suprasti, kuo skiriasi terminai „geriausia iki“ ir „tinka vartoti iki“, atpažinti ekologiškas prekes ir įvertinti, kuo pranašesni prekybos tinklo privačių prekių ženklų ar vietinių ūkininkų tiekiami produktai. Tai leis ne tik išsirinkti tinkamiausias maisto prekes, bet ir sutaupyti pinigų bei išvengti maisto švaistymo“, – sako V. Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Vaida Budrienė
Vaida Budrienė / Asmeninio arch. nuotr.

„Tinka vartoti iki“ ir „Geriausia iki“ – nėra tas pats

Dažnas pirkėjas šias sąvokas vertina kaip vienodas, tačiau jos skiriasi. Pirmoji naudojama išskirtinai trumpo tinkamumo vartoti produktams ženklinti, pavyzdžiui, pieno produktams, mėsai, kulinariniams gaminiams. Paprastai jie laikomi šaldytuvuose ir jų galiojimas yra ne ilgesnis nei 30 parų. O po to jie jau yra nebetinkami vartoti.

Tuo tarpu žymėjimas „Geriausia iki“ – nurodo tik laiką, per kurį nepakinta gaminio skoninės savybės ir išvaizda, tačiau tai nereiškia, kad jo vartoti nebegalima. Tokie produktai yra, pavyzdžiui, aliejus, kruopos, padažai, prieskoniai.

Įprastai, jei produkto „Geriausias iki“ terminas artėja link pabaigos, prekybos tinklai iš anksto pradeda jiems taikyti nuolaidas, tad tai gali būti puikiu būdu sutaupyti. O jei namuose turite produktų, kuriems šis terminas jau pasibaigęs – neskubėkite išmesti. Pasikliaukite savo uosle ir skonio receptoriais, tikėtina, kad jis dar tikrai nebus sugedęs.

Atraskite mažiau matomas nuolaidas

Esame įpratę, kad apie nuolaidas prekybos tinkluose praneša ryškiai šviečiantys kainolapiai ir akcijų leidiniai. Tačiau, ar žinote, kad pigiau įsigyti šviežiai keptų, nesupakuotų (o tai reiškia ir neturinčių itin ryškių etikečių) bandelių, pyragų, sausainių galima kasdien?

Pavyzdžiui, „Iki“ parduotuvėse kiekvieną vakarą po 20 val. taikomos nuolaidos visoms vietoje kepamoms bandelėms ir kitiems kepiniams. Anot V. Budrienės, iki vakaro neišpirktus kepyklos gaminius „Iki“ parduoda pigiau vien todėl, kad jie šviežiai kepami yra mažiausiai tris kartus per dieną.

Pirkiniai
Pirkiniai / 123RF.com nuotr.

Tas pats, tik pigesnis produktas

Norint sutaupyti, verta atkreipti dėmesį ir į prekybos tinklo privačių prekių ženklų produktus. Tai būna gerai žinomų vietinių ūkininkų ir gamintojų produkcija. Prekybos tinklai, pirkdami produkciją dideliais kiekiais, gauna geresnes pirkimo kainas, nėra tarpininkų, todėl pirkėjams gali pasiūlyti žemesnę kokybiškų produktų kainą.

Be to, dalis prekių, pažymėtų parduotuvės ženklu, yra gaminami vietoje. Pavyzdžiui, produktų linija „Pagaminta IKI“, kurią sudaro kulinariniai gaminiai arba įvairiausi tortai. Jie, anot V. Budrienės, yra gaminami jų pačių, todėl gamyba kontroliuojama nuo iki, neturi konservantų, pridėtinių nenatūralių priedų. Produkcijos juk nereikia iš toli transportuoti, laikyti sandėliuose.

Kaip atskirti ekologišką prekę?

Ekologiško maisto asortimentas yra labai įvairus: galima rinktis nuo pieno, mėsos iki vaisių, saldumynų ir netgi gėrimų. Vis dėlto, ne visi pirkėjai yra susipažinę su šių prekių ženklinimu. Tyrimai rodo, kad tik pusė Lietuvos gyventojų parduotuvių lentynose atpažįsta ekologiškas prekes.

Pagrindinis ekologiškų produktų identifikavimo ženklas – stilizuotas, iš žalių žvaigždučių suformuotas lapelis. Šis simbolis yra taikomas visoje Europos Sąjungoje. Taip pat produkto pavadinime turi būti žodis „ekologiškas“, o ant iš užsienio atkeliavusių produktų etikečių pateikiamas žodžio vertimas. Beje, pasak „Iki“ atstovės, ant produktų turi būti matomas ir ekologinio sertifikavimo įstaigos kodas.

Rinkitės vietinę produkciją

Norint namo parsinešti pačius kokybiškiausius produktus, dėmesį atkreipkite ir į produktų kilmės ženklinimą bei užauginimo sąlygas. Pavyzdžiui, mėsos gaminius, daržoves ar vaisius būdingus mūsų regionui sezono metu patariama rinktis iš vietinių ūkininkų užaugintos produkcijos.

Taip ne tik paremsite Lietuvos augintojus, bet ir gausite aukščiausios kokybės produktus, mat jų tiekimo grandinė itin trumpa. Pavyzdžiui, Lietuvoje auginti vaisiai ir daržovės parduotuvių lentynose dažnai atsiduria jau kitą dieną: vakare juos nuskynus, ryte jie jau būtų pristatyti į sandėlį, o po kelių valandų nugula ir pirkėjų krepšeliuose.