Tiesiai iš keptuvės
Kai kuriuos patiekalus galima su visa keptuve nešti į stalą – kvepia, čirška, vilioja, net seilė tįsta. Norėdami suburti artimuosius jaukių pietų ar vakarienės, imkite keptuvę ir pasirinkite receptą.
Kukulaičiai vyno padaže
Padažui: šaukšto aliejaus, mažo svogūno, 250 g pievagrybių, 2 skiltelių česnako, 680 g pomidorų savo sultyse, 4 šaukštų pomidorų pastos, žiupsnio aitriųjų paprikų dribsnių, 2 šaukštų rudojo cukraus, pagal skonį druskos ir pipirų, 120 ml grietinės, 120 ml raudonojo vyno.
Kukuliams: 500 g maltos vištienos ar kalakutienos, 250 g maltos rūkytos dešros, 120 ml džiūvėsėlių, mažo svogūno, šaukštelio džiovintų čiobrelių, 120 ml tarkuoto kietojo sūrio, didelio kiaušinio, pagal skonį druskos ir pipirų, 2 šaukštų aliejaus.
Sūrio sluoksniui: 130 g mocarelos.
- Pagaminkite padažą: gilioje keptuvėje aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną ir grybus. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepkite apie 3–4 minutes.
- Sudėkite traiškytą česnaką ir dar minutę patroškinkite. Šakute sutrinkite pomidorus ir suverskite į keptuvę.
- Įmaišykite pomidorų pastą, aitriųjų paprikų dribsnius, cukrų, druską ir pipirus.
- Išmaišykite, sumažinkite kaitrą iki minimalios ir palikite troškintis, kol padarysite kukulaičius. Pabaigoje sudėkite grietinę.
- Dideliame dubenyje sumaišykite maltą vieštieną ir dešrą, džiūvėsėlius, smulkintą svogūną, čiobrelius, trakuotą sūrį, kiaušinį, druską ir pipirus.
- Drėgnomis rankomis formuokite didesnius kukulaičius ir apkepkite kitoje keptuvėje.
- Apskrudusius sudėkite į pomidorų padažą. Išmaišykite, supilkite vyną. Užvirkite ir troškinkite apie 5 minutes.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
- Kukulaičius apiberkite keliais šaukštais tarkuotos mocarelos, tarp jų įsprauskite didesnių šio sūrio gabaliukų, šaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
Starkis morkų patale
Jums reikės: 600 g starkio filė, 300 g morkų, svogūno, 2 šaukštelių rupios druskos, 2 šaukštelių cukraus, žiupsnelio šviežiai maltų pipirų ir čiobrelių, šaukšto citrinos sulčių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 50 g parmezano (arba kokio nors kito kietojo sūrio).
- Starkio filė supjaustykite vienodais, maždaug 5 cm pločio gabaliukais, pabarstykite druska ir pipirais.
- Storadugnėje keptuvėje (rinkitės tokią, kurią galėtumėte pašauti į orkaitę) įkaitinkite aliejų ir apkepkite žuvį – po dvi tris minutes iš abiejų pusių.
- Kitoje keptuvėje apie 10 minučių patroškinkite pusžiedžiais pjaustytą svogūną ir stambia trintuve sutarkuotas morkas.
- Pagardinkite cukrumi ir pipirais.
- Apkeptus starkio gabalėlius keptuvėje pašlakstykite citrinos sultimis ir apibarstykite džiovintais čiobreliais.
- Ant viršaus sudėkite troškintas morkas su svogūnais, šaukštu išlyginkite paviršių.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir pašaukite keptuvę. Kepkite apie 25 minutes.
- Smulkia trintuve sutarkuokite sūrį, pabarstykite patiekalą ir dar 5 minutėms dėkite į orkaitę.
Lazanija keptuvėje
Jums reikės: 500 g maltos mėsos, 2 šaukštų aliejaus, svogūno, 2 skiltelių česnako, 400 ml pomidorų savo sultyse, 100 ml pomidorų pastos, 4 pusiau perlaužtų lazanijos lakštų, 240 ml tarkuoto sūrio, aliejaus kepti, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Svogūną susmulkinkite šiaudeliais, česnakus sutraiškykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir nustatę vidutinę kaitrą 5–6 minutes maišydami kepinkite maltą mėsą.
- Suberkite svogūnus, česnakus ir dar kepkite 3–4 minutes.
- Padidinkite kaitrą. Sukrėskite šakute sutrintus pomidorus su sultimis, įdėkite pomidorų pastos, išmaišykite.
- Kai ims burbuliuoti, dar kartą išmaišykite, uždenkite, sumažinkite kaitrą ir troškinkite 8–10 minučių. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Imkite orkaitėje kepti tinkamą keptuvę, supilkite pusę mėsos ir pomidorų masės. Ant viršaus sudėkite 3 lazanijos lakštus.
- Užpilkite trečdalį likusio padažo, pabarstykite tarkuoto sūrio ir vėl dėkite lazanijos lakštų.
- Sluoksniuokite dar kartą, užbaikite padažu ir pabarstykite sūriu.
- Dėkite į orkaitę ir kepkite 8–10 minučių.
- Įjungę viršutinę orkaitės kepimo funkciją, paskrudinkite lazanijos viršų 2–3 minutes. Atvėsinkite 5 minutes ir tiekite.
Cukinijų ir pomidorų apkepėlė
Jums reikės: 2 nedidelių cukinijų, 3–4 bulvių, svogūno, 2–3 didesnių pomidorų, 100 ml vandens, 4 šaukštų majonezo, 4 šaukštų grietinės, kiaušinio, žiupsnio druskos, pagal skonį mėgstamų prieskonių.
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
- Visas daržoves nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite vidutinio storumo griežinėliais.
- Orkaitei tinkamoje keptuvėje daržoves sluoksniuokite taip: bulvės, svogūnai, cukinijos, pomidorai.
- Kiekvieną sluoksnį pabarstykite druska ir prieskoniais.
- Supilkite vandenį.
- Lengvai išplakite kiaušinį, sumaišykite su majonezu ir grietine.
- Šiuo mišiniu apipilkite daržoves, šaukite į orkaitę ir kepkite, kol paviršius gražiai apskrus.
- Patiekalą galite pagardinti ir smulkiai tarkuotu sūriu – berkite jo likus keletui minučių iki kepimo pabaigos.
Bulvių apkepas su brokoliais ir karamelizuotais svogūnais
Jums reikės: 0,5 brokolio galvos, 250 g mažų bulvių, svogūno, 6–7 kiaušinių, 120 ml neriebios grietinėlės, 100 g tarkuoto kietojo sūrio, alyvuogių aliejaus kepti, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Orkaitę įkaitinkite iki 205 laipsnių.
- Brokolį susmulkinkite mažais žiedynais.
- Bulves nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais, svogūną susmulkinkite šiaudeliais.
- Pakaitinkite į orkaitę tinkamą dėti keptuvę, įpilkite 1,5 šaukšto aliejaus ir nustatę labai mažą kaitrą apie 15 minučių maišydami kepinkite svogūnus, kol karamelizuosis. Įberkite druskos, išmaišykite.
- Kiaušinius išplakite su grietinėle, pagardinkite druska ir pipirais.
- Į keptuvę su svogūnais sudėkite brokolius ir bulves, pagardinkite druska ir išmaišykite. Kepinkite apie 3–4 minutes.
- Supilkite kiaušinio plakinį ir kelis kartus pakratykite keptuvę, kad plakinys tolygiai pasiskirstytų.
- Dėkite keptuvę į orkaitę ir kepkite 15–20 minučių, kol viršus apskrus. Išėmę 5 minutes palikite atvėsti.