Tirštieji kokteiliai – naudingi ar nuodėmingi?
Apie tirštuosius kokteilius („smoothie“) iš uogų, vaisių ir daržovių jau nemažai rašyta ir kalbėta. Tačiau per daug tikrai nebus. Juolab kad šie kokteiliai nuostabiai skanūs...
Turbūt žinote, kad tokie kokteiliai jūsų racioną papildo visomis vaisių ir daržovių naudingosiomis medžiagomis, mat vartojama ir vaisiaus ląsteliena, ir jo sultys. Jais kartais galime pakeisti „mažuosius“ dienos valgymus – pusryčius ar vakarienę, nes jie, priklausomai nuo sudedamųjų dalių, yra itin maistingi. Kartais, tiesa, ir labai kaloringi.
Tad ko dar, be virtuvinio kombaino, reikia norint paruošti tirštąjį kokteilį? Ar galima be sąžinės graužaties mėgautis juo?
Uogos, vaisiai ir... daržovės?
Niekam ne naujiena, kad tirštieji kokteiliai gaminami iš vaisių ir uogų. Galite pridėti pačių įvairiausių, kokius tik mėgstate. Pirmoji daugelio mūsų mintis yra kokteilis su bananais, antroji, turbūt, – kokteilis su braškėmis. Tačiau nepamirškite ir mangų, nektarinų, persikų, papajų, kriaušių, obuolių, vyšnių, ananasų, kivių ir gausybės kitų vaisių.
Taip pat atminkite, kad į šiuos kokteilius galima įdėti ir žalių priedų: šviežių špinatų, kopūstų, gražgarsčių lapelių. Tai puikus būdas praturtinti dienos racioną žalumynais ir netgi priversti mažuosius daržovių nemėgėjus valgyti jų daugiau. Jei skonis iš pradžių pasirodys neįprastas, neskubėkite, dėkite vos po keletą lapelių ir nė nepajusite jų. Kai priprasite, galėsite pridėti jų daugiau, dar įmaišyti salierų stiebų, avokado minkštimo ar net šviežių kiaulpienių lapelių. O neilgai trukus, organizmas jums padėkos už papildytas vitaminų atsargas.
Kokteilio pagrindas
Kokteilius galite ruošti iš vaisių ir daržovių su vandeniu arba sultimis. Tokie bus mažiausiai nuodėmingi. Nesipykstantieji su laktoze gali gaminti uogų kokteilius su pienu arba jogurtu. Jei rinksitės ne natūralų jogurtą, o kažkuo jau pagardintą, jis taip pat praturtins jūsų kokteilio skonį. Jį galite ruošti net su užplikyta ir atvėsinta žaliąja arbata.
Kokteiliai su ledais labiausiai turbūt patiks vaikams. Tačiau ir suaugusieji, manome, nebus prieš atsigaivinimą gaiviu skanėstu karštą vasaros dieną. Jei bandote laviruoti tarp pagundų ir kalorijų skaičiavimo, galite ruošti kokteilius su šerbetu.
Kuo praturtinti?
Vietoj ledukų formelėse galite užšaldyti kokosų ar migdolų pieno – skonis tikrai nebus įprastas.
Kad kokteilis būtų dar naudingesnis organizmui, praturtinkite jį lašeliu žuvų taukų arba maistinių kviečių sėlenomis. Taip pat galite dėti avižų, saujelę linų sėmenų ar brinkintų šalavijų (angl. Chia) sėklų, kurios lengvai virškinamos ir turi dar daugiau kalcio, baltymų ir antioksidantų nei sėmenys.
Tai visai nesudėtinga
Dažnai tokius kokteilius užsisakome viešojo maitinimo įstaigose ir vengiame pasigaminti jų namie, nes bijome netvarkos, ilgo vaisių ir daržovių plovimo, lupimo bei pjaustymo. Tačiau čia gali padėti puikus triukas – pasiruoškite vaisius ir uogas iš anksto. Supjaustykite vaisius gabalėliais ir padėkite į šaldytuvą. Uogas galite dėti į šaldiklį: gaminant kokteilį su tokiomis uogomis, jums nebeprireiks ledukų. Galite netgi iš karto susiruošti rinkinukus su norimo kokteilio sudėtimi – į atskirus indelius ar sandarius plastikinius maišelius susidėti vienas prie kito derančius vaisius. Taigi kai tik užsimanote kokteilio, išsirenkate uogas iš šaldiklio, sumetate į elektrinį plaktuvą, įpilate pieno ar sulčių ir po kelių minučių jau galite mėgautis gardžiu ir gaiviu gėrimu!
♦ Išbandykite kokteilį iš šaldytų braškių, bananų, natūralaus jogurto ir avižų dribsnių.
♦ Sumaišykite saują jaunų špinatų lapelių, truputį tarkuotos imbiero šaknies, šaldytų riekelėmis supjaustytų persikų, truputėlį medaus ir vandens. Kokteilį papuoškite smulkintais graikiniais ar migdolų riešutais – jie ne tik papuoš, bet ir papildys kokteilio skonį.
♦ Galite sumaišyti špinatų lapelius su šviežiomis braškėmis, atvėsinta žaliąja arbata, šalavijų sėklomis ir pagardinti trupučiu medaus bei cinamono.
♦ Galite mėlynes derinti su anakardžių riešutais, bananu, jogurtu, pagardinti kokosų drožlėmis ir šviežiais bazilikų lapeliais.
♦ Saldžiąją raudonąją papriką galite suplakti su keliais apelsinais ir šaukštu kokosų aliejaus.
♦ Arba galite paruošti obuolių pyrago skonio kokteilį. Jums reikės truputį pakepinti porą obuolių su cinamonu ir šlakeliu klevu sirupo. Tada dar pridėti 120 ml graikiško jogurto, 60 ml pieno, dar šiek tiek cinamono, malto muskato ir viską gerai suplakti.
Ar sveikas bus jūsų kokteilis, priklauso tik nuo to, ką į jį įdėsite. Manome, kad dažniausiai sveika yra viskas, kas vartojama su saiku.
Tekstas Linos Tuskėnaitės