Trys fokačijos receptai
Fokačija yra viena seniausių duonos rūšių Italijoje, savo tekstūra šiek tiek panaši į storapadę picą. Fokačijos pavadinimas kilęs iš romėnų išsireiškimo „panis focacius“ – panis reiškia duoną, focacius – židinį, kuriame ant pelenų tradiciškai buvo kepama ši duona.
Romėnai fokačiją gamindavo iš rupių miltų, druskos, alyvuogių aliejaus, vandens bei mažo kiekio mielių. Kartais fokačiją pagardindavo žolelėmis. Romėnų laikais fokačija buvo plėšoma ir dedama į sriubą, kuri buvo gaminama tik iš vandens, acto bei alyvuogių aliejaus. Šiandien tai neskamba patraukliai, tačiau anuomet tai buvo sotus bei pigus maistas.
- Plokščia itališka duona fokačija kepama iš mielinės tešlos ir dažnai skaninama įvairiais pagardais: prieskoninėmis žolelėmis, alyvuogėmis, svogūnais, saulėje džiovintais pomidorais, sūriu, dešra ar kumpiu.
- Ši duona labai panaši į storapadę picą, ji gali būti valgoma ir viena arba tiekiama kaip užkandis prie vyno.
- Gaminant fokačija miltus būtina išsijoti.
Itališka fokačija
Ingredientai
- Mielės 2 arbat. š. džiovintų
- Vanduo 1 st. šilto
- Cukrus 2 valg. š.
- Miltai 4 st.
- Druska 1 valg. š. rūpios
- Alyvuogių aliejus 80 ml – tešlai ir 2 valg. š. – aptepimui
- Česnakai 1 skiltelės
- Rozmarinai 1 žiupsnelis smulkintų
- Parmezano sūris 1 žiupsnelis tarkuoto
Kaip gaminti
- Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje, suberkite cukrų, išmaišykite, palikite 3 min. pastovėti.
- Pamažu įmaišykite pusę kiekio miltų, supilkite aliejų.
- Druską ištirpinkite 2 šaukštuose šilto vandens, supilkite į tešlą. Dalimis sudėkite likusius miltus, iškrėskite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, minkykite, kol tešla nebelips prie rankų.
- Suformuokite rutulį, patepkite paviršių alyvuogių aliejumi, įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite švaria šluoste ir pastatykite šiltai maždaug valandai.
- Tešla turi pakilti dvigubai. Kai tešla pakils, iškočiokite iš jos stačiakampį maždaug 1,5 cm storio paplotį, įklokite į aliejumi išteptą skardą, uždenkite, kildinkite 15 min.
- Išspauskite skiltelę česnako, sumaišykite su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Subadykite paploti mediniu pagaliuku, aptepkite česnakiniu aliejumi, pabarstykite rupia druska, smulkintais rozmarinais ir tarkuotu parmezano sūriu.
- Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.
Fokačija su pomidorais
Ingredientai
- Miltai 500 g kvietiniai (550 D tipo)
- Mielės 20 g šviežios
- Alyvuogių aliejus 4 valg. š.
- Cukrus 1 valg. š. arba medaus
- Druska 2 arbat. š. ir žiupsnelis jūros druskos apibarstyti
- Bazilikai 12 vnt. stiebelių
- Pomidorai 12 vnt. vyšniniai
- Cukrus 1 arbat. š.
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.
- Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių.
- Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.
- Pastovėjusę tešlą padalykite į dvi dalis.
- Iš jų iškočiokite (arba ištempkite pirštais) maždaug 1 cm storio apvalius paplotėlius ir palikite apie pusvalandį.
- Pomidorus nuplaukite, padalykite pusiau.
- Bazilikus taip pat nuplaukite, lapelius nuskabykite ir suplėšykite.
- Į pakilusius paplotėlius įspauskite pomidorų puseles ir bazilikus, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite šviežiai maltais pipirais, cukrumi ir stambia jūros druska.
- Duoną kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių, iškepusią ištraukite ir atvėsinkite.
Aštri fokačija su imbieru ir aitriąja paprika
Ingredientai
- Miltai 500 g kvietiniai (550 D tipo)
- Mielės 20 g šviežios
- Alyvuogių aliejus 4 valg. š.
- Cukrus 1 valg. š. arba medaus
- Druska 2 arbat. š. ir žiupsnelis jūros druskos apibarstyti
- Imbieras 25 g gabaliuko
- Aitrioji paprika 1 vnt. arba pusė ankšties
- Sezamų aliejus 2 valg. š.
- Rudasis cukrus 1 valg. š.
Kaip gaminti
- Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.
- Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių.
- Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.
- Pakilusią tešlą padalykite į keturias dalis, iškočiokite (arba ištampykite) maždaug 1 cm storio apvalius paplotėlius ir palikite pastovėti apie pusvalandį.
- Nulupto imbiero gabalėlį supjaustykite plonais griežinėliais.
- Aitriosios paprikos ankštelę nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir supjaustykite labai plonomis juostelėmis.
- Į pakilusius paplotėlius įspauskite imbiero griežinėlius ir paprikų juosteles.
- Apšlakstykite aliejumi, apibarstykite ruduoju cukrumi ir rupia jūros druska.
- Fokačiją kepkite 250 laipsnių karštumo orkaitėje 8–10 minučių. Iškepusią ištraukite ir atvėsinkite.
Receptai iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė