Trys receptai su cukinijomis

Cukinijos / Fotolia nuotr.
Cukinijos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
A
A

Cukinijos – universalios daržovės. Jas galima virti, troškinti, kepti keptuvėje ir ant grotelių, maišyti į sriubas, omletus, daržovių troškinius, įdaryti mėsos faršu ar daržovėmis, konservuoti. Šviežių jaunų cukinijų galima maišyti į salotas. Jos ypač dera su pomidorais.

Cukinijos pasižymi vitaminų, kurių svarbiausi A, B1, B2, B3, B5, B6 ir C, gausa. Jų sudėtyje daug žmogaus organizmui reikalingo fosforo, magnio, kalcio, geležies, cinko ir daugybė kitų mineralinių medžiagų. Be to, ši daržovė turi ir gydomųjų savybių: saugo nuo uždegimų, gerina virškinimą ir dažnai yra liekninamųjų dietų pagrindas.

Partnerio nuotr./Palink pataria

  • Pati naudingiausia cukinijų savybė – sureguliuoti vandens balansą organizme. Cukinijos padeda pašalinti iš organizmo druskų perteklių, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu.
  • Tinka ir dietinei mitybai: galima nesibaiminant dėl nereikalingo svorio suvalgyti per dieną iki 1,5 kg šios naudingos daržovės.
  • Naudingąsias savybes cukinijos išsaugo beveik visus metus. Laikyti šias daržoves reikėtų sausoje ir tamsioje vietoje.
  • Cukinijos turi nedaug ląstelienos, todėl nedirgina žarnyno ir yra ypač naudingos po virškinamojo trakto operacijos.
  • Jeigu žinote, kad jūsų organizmas užterštas, savaitę kasdien suvalgykite bent po 200 g cukinijų.

Cukinijų suktinukai

Palink pataria
Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Cukinijos 1 vnt. jauna
  • Varškė 200 g
  • Grietinėlė 50 ml
  • Kumpis 8 riekės griežinėliai; vytinto
  • Česnakai 1 skiltelės ir marinatui skiltelė česnako
  • Alyvuogių aliejus 4 valg. š. Marinatui
  • Citrinos 1 vnt. Marinatui; šaukštas šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • Druska 1 arbat. š. pagal skonį ir marinatui taip pat
  • Prieskoniniai žalumynai 1 arbat. š. Marinatui
  • Pipirai 1 arbat. š. Marinatui; pagal skonį

Kaip gaminti

  1. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, suberkite prieskonius, pasūdykite.
  2. Cukinijas nuplaukite, supjaustykite išilgai plonais griežinėliais, sudėkite į marinatą ir palaikykite maždaug 15 min.
  3. Cukinijų griežinėlius iškepkite ant grotelių arba keptuvėje. Jei cukinijas kepsite keptuvėje, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Įkaitintame aliejuje trumpai apkepkite vytinto kumpio griežinėlius. Leiskite atvėsti.
  4. Elektriniu grūstuvu sutrinkite varškę, įmaišykite grietinėlę, išspauskite česnaką, pagal skonį pasūdykite.
  5. Ant cukinijos riekelės dėkite kumpį, ant viršaus užtepkite varškės kremo, suvyniokite ir persmeikite dantų krapštuku. Tiekite kaip užkandį su šviežiais gražgarsčių lapeliais ir pomidorais.

Cukinijų suflė

Palink pataria
Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Cukinijos 1 vnt. vidutinio dydžio
  • Sūris 200 g fermentinis
  • Kiaušiniai 10 vnt.
  • Sviestas 130 g
  • Miltai 150 g
  • Pienas 800 ml
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Muskatas 1 arbat. š. malti riešutai

Kaip gaminti

  1. Cukiniją nulupkite (jei odelė plona ir gležna, lupti nebūtina). Aštriu peiliu ar plačiu daržovių skustuku supjaustykite kuo didesniais griežinėliais (geriau pjaustyti išilgai).
  2. Švarioje sausoje keptuvėje išlydykite sviestą, maišant suberkite miltus ir truputį pakepinkite (miltai turi likti šviesūs). Nuolat maišant plona srovele supilkite šaltą pieną. Kai padažas užvirs, pasūdykite, pagardinkite muskatų riešutais ir nukelkite nuo ugnies.
  3. Į karštą masę sudėkite ištrintus trynius, tarkuotą sūrį ir gerai išmaišykite. Tada sukrėskite standžiai išplaktus baltymus ir labai atsargiai įmaišykite į masę.
  4. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu pateptus kepimo indelius, į kiekvieną įdėkite po cukinijos roželę, indelius sudėkite į skardą, įpilkite truputį vandens ir pusvalandį kepkite 175 °C karštumo orkaitėje. Paskui temperatūrą padidinkite iki 190 °C ir kepkite dar 5 min.

„Frittata“ su cukinijomis ir žalumynais

Palink pataria
Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Kiaušiniai 4 vnt.
  • Cukinijos 1 vnt. 0,5 jaunos, nedidelės
  • Grietinėlė 4 valg. š.
  • Rikotos sūris 4 valg. š.
  • Parmezano sūris 2 valg. š. tarkuoto
  • Krapai 1 vnt. ryšulėlis
  • Svogūnų laiškai 1 sauja ryšulėlis
  • Sviestas 2 valg. š.
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis maltų

Kaip gaminti

  1. Cukiniją supjaustykite gabalėliais ir apkepkite keptuvėje su šaukštu sviesto.
  2. Kiaušinius įmuškite į dubenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai iki putų išplakite.
  3. Į kiaušinių plakinį suberkite smulkintus žalumynus, tarkuotą parmezaną, supilkite grietinėlę ir dar kartą gerai išplakite.
  4. Kepimo indą gerai ištepkite likusiu sviestu, supilkite masę, ant viršaus tolygiai paskirstykite keptas cukinijas ir rikotos sūrį. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min. – kol omletas šiek tiek iškils ir švelniai paruduos.

Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.​