Trys receptai su veršiena
Veršiena – tai nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių amžiaus veršelių, girdytų iš pradžių tik pienu, o po to jau šertų ir žole, mėsa. Geriausia yra 4 – 8 savaičių amžiaus, vien tik pienu girdytų veršiukų mėsa. Veršiena būna šviesiai rausvos arba rausvos spalvos, šiek tiek rūgštoko kvapo, švelni ir minkšta. Labai jaunų veršelių mėsa būna beveik balta.
Veršiena yra liesa mėsa, ypač tinkama dietinei mitybai. Vertingiausios jos dalys – nugarinė ir kumpis, kurias patartina kepti arba troškinti. Kalbant apie veršienos mentę, krūtininę ar galūnių mėsą – ji yra kietesnė, tad ją reikia ilgiau virti. Ji puikiai tinka troškinio gaminimui.
- Nuplautą mėsą gerai nusausinkite, nes šlapia prastai kepa.
- Jei norite skaniai paruošti veršieną, porą valandų mirkykite ją piene.
- Vertingiausios veršienos dalys – nugarinė ir kumpis, kurias patartina kepti arba troškinti.
Veršienos kepsnys
Ingredientai
- Veršiena 600 g filė arba nugarinės
- Penkių rūšių pipirų mišinys 3 valg. š.
- Alyvuogių aliejus 50 ml
- Vynas 400 ml raudonojo sauso
- Bruknės (šviežios) 100 g
- Cukrus 3 valg. š.
- Imbieras 1 arbat. š. žiupsnelis
- Druska 1 arbat. š. pagal skonį
Kaip gaminti
- Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio porcijos dydžio gabalais.
- Pipirus suberkite į specialų grūstuvą ir kiek pasmulkinkite.
- Mėsos gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, apvoliokite pipirais, dėkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių 5–7 minutes.
- Kol mėsa kepa, paruoškite padažą. Į keptuvę supilkite vyną, suberkite cukrų, sudėkite bruknes ir kaitinkite, kol uogos suminkštės. Gautą masę perpilkite per sietelį, jame likusias uogas pertrinkite. Vėl supilkite padažą į keptuvę, įberkite žiupsnelį imbiero ir pakaitinkite, kol kiek sutirštės (jei reikia, dar įberkite cukraus, druskos).
- Karštus didkepsnius dėkite į pašildytas lėkštes ir apliekite karštu padažu.
Veršienos „medalionai“
Ingredientai
- Veršiena 800 g veršiuko kumpio
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis šviežiai maltų
- Muskatas 1 arbat. š. pagal skonį
- Itališkų žolelių mišinys 1 žiupsnelis
- Druska 1 žiupsnelis
- Citrinos 2 vnt. sulčių
- Vynas 100 ml sauso rausvojo
- Alyvuogių aliejus 100 ml
- Medus 150 g 0,5 stiklinės skysto dirbtinio
- Balzaminis actas 6 valg. š. 0,5 stiklinės
- Špinatai 100 g šviežių
- Pievagrybiai 150 g šviežių
Kaip gaminti
- Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite dviejų trijų kąsnių dydžio gabalėliais.
- Apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, muskatais, itališkų žolelių mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis, sausu rausvuoju vynu, alyvuogių aliejumi. Kiek pamaigiusi švariomis rankomis, palikite porai valandų marinuotis.
- Mėsos gabalėlius vieną šalia kito išdėliokite kepimo maišelyje, jį užriškite ir kiškite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min.
- Nuplautus ir nusausintus pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir kelias minutes pakepinkite svieste.
- Išgriebusi į keptuvę sukrėskite medų, supilkite balzaminį actą ir maišydama kaitinkite, kol masė sutirštės (apie 20 min.). Įmaišykite pievagrybius.
- Karštu padažu apliekite lėkštėse išdėliotus mėsos gabalėlius. Tiekite su aliejumi ir citrinų sultimis apšlakstytais šviežiais špinatais.
Kiufta
Ingredientai
- Veršiena 500 g
- Svogūnai 1 vnt. mažas
- Kiaušiniai 1 vnt.
- Konjakas 50 ml
- Vanduo 1 st. 3/4 st. vandens arba pieno
- Druska 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti
- Aitrioji paprika 1 žiupsnelis
- Sviestas 100 g
Kaip gaminti
- Ruošdami šį patiekalą armėnai mėsą išmuša ant akmens – iki faršo konsistencijos. Tačiau mėsą galima ir sumalti.
- Maldami po truputį supilkite vandenį (arba pieną). Faršą sudėkite į dubenį, supilkite konjaką, įmuškite kiaušinį, sudėkite smulkintus svogūnus, pagardinkite pipirais, pasūdykite ir tada 20–25 min. maišykite.
- Turi išeiti vienalytė apyskystė mėsos masė. Iš jos suformuokite du didelius kukulius ir dėkite į puode verdantį vandenį.
- Virkite apie pusvalandį (nugraibant putas). Patiekti galima atpjautą gabalėlį įvyniojus į lavašą su sviesto padažu.
Receptas iš žurnalo "Virtuvės paslaptys".
Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.